2023. március 30.
//
Zalán névnap

Így ünnepeld meg a magyar kultúra napját a kanapéról

2021. január 21. 11:56
A borongós januárnak volt évről évre fénypontja a magyar kultúra napja koncertekkel, színházi előadásokkal, irodalmi műsorokkal. Ez idén sem lesz másként, legfeljebb annyiban, hogy ezúttal a programokat a nappalinkból követhetjük figyelemmel. Válogatásunkban ezekből ajánlunk néhányat.

PannON OtthON: Mágnás Miska

Szirmai Albert egyik legismertebb nagyoperettjében is a klasszikust, a „senki sem az, akinek látszik” fordulatot veszi elő, amikor Baracs István vasútépítő mérnök szülőfalujába visszatérve beleszeret Korláthy grófék álruhás lányába, Rollába, a család azonban kiutasítja, mert a leendő vasút nem az ő birtokuk felé futna. Mit lehet tenni a gőg ellen? Öltöztessük be a szomszéd birtok lovászát, Miskát gazdag mágnásnak, hátha a grófék estélyén megoldást talál a vasútra és a szerelmi ügyekre is. A Pannon Várszínház 2017-ben bemutatott darabjában az operett dallamok némi swinggel és rockkal keverednek, na meg persze sok humorral.

Mikor? Az előadás január 22. 19 órától január 29. 18 óráig tekinthető meg.

Jegyek ITT

Eötvös10: Pilinszky100 és vásári mesekomédia

Idén száz éve született Pilinszky János, a 20. század egyik legjelentősebb magyar költője. Egzisztencialista, a lét kérdéseit feszegető, nem egyértelműen szakrális, mégis magasztos versei ma is roppant népszerűségnek örvendenek: sorai egyszerre gyönyörűek és rettentőek. A fővárosi Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben Csend – Törékeny – Üres címmel Udvaros Dorottya és Beck Zoltán készül zenés-irodalmi előadóesttel, amely ingyenesen megtekinthető az intézmény Facebook oldalán. Ezen kívül a nap folyamán, 10 órától Kemény Henrik Vitéz László menyecskét keres című vásári mesekomédiáját is közvetítik Barna Zsombor bábos előadásában.

Mikor? Január 22. 10 óra (mesekomédia) és 19 óra (Pilinszky-est)

Facebook-esemény ITT

Pannon Filharmonikusok: Müpa Home LIVE

A magyar kultúra napja hivatalos hangversenyét a Pannon Filharmonikusok adja Veress Sándor Threnos, Bartók Divertimentója, Bánfalvi Zoltán Capricciójával és Kodály Galántai táncok című művével. Az említettek közül több egyébként már korábban is szerepelt volna a Filharmonikusok repertoárján, de ezeket végül rendre el kellett halasztani. Most, kicsit a nehézségeket átvéve, a hullámvölgyeken túl a boldogbb, táncosabb dallamok felé veszik az irányt a koncerten, remélhetőleg valamiféle iránymutatást is adva az évnek.

Mikor? Január 22. 19-30 – 22:00

Hol? A Müpa honlapján és Youtube-csatornáján

Fugato Orchestra: Hibrid Dalok - Verses koncert Lackfi Jánossal

A Fugato Orchestra nem szokványos kamarazenekar: időnként az elektronikát keverek a népi gyökerekkel, a klasszikus szimfonikus felállásba pedig dob, basszusgitár és ének is vegyül. Igazi hibrid zene ez, ami most Lackfi János költészetével alkot egy különleges elegyet – aki szintén nem megy a szomszédba egy kis kreativitásért és műfaj mixért. A Hibrid dalok műsorában kifejezetten a Fugato számára írt szövegeket, valamint a hibrid tematika mentén válogatott korábbi verseiből, a zeneszámokat összefűző szövegeket pedig maga a költő mondja majd el a koncerten.

Mikor? Január 22. 19 óra

Jegyvásárlás ITT

Személyes távolság – Besnyő Éva fotográfiái virtuális kiállítás

Besnyő Évát itthon leginkább szociofotósként ismerik, míg második hazájában, Hollandiában főleg építészeti fotósként kereste kenyerét, az 1970-es évektől kezdve pedig a nőmozgalmak megörökítőjeként vált ismertté. A Kassák Múzeum még szeptemberben rendezett időszaki kiállítást fotográfiáiból, bemutatva karrierjének legfontosabb állomásait és Besnyő sajátos látásmódját és alkotói módszerét. Sajnos a járvány második hulláma miatt a kiállításnak novemberben be kellett zárnia, online azonban továbbra is elérhető ingyenesen, a modern technikának köszönhetően szinte pontosan úgy, mintha a múzeum falai között időznénk.

A virtuális kiállítás ezen a linken érhető el.

Bertalan Melinda

További cikkek

Bemutatták a Művészetek Háza következő negyedéves programjait
Bemutatták a Művészetek Háza következő negyedéves programjait
Japán képzőművészet, bolhapiaci vásárfia és elsőkötetes szerző könyvbemutatója – címszavakban néhány ínyencség az előttünk álló hetek kínálatából.
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba – becenevén Cyla – már harmadik alkalommal indult országos turnéra, rendszerint telt házas előadásokat tart. A Veszprémbe is ellátogató népszerű modellügynök személyes sztorijai sokakat érdekel, hiszen humorral, rendkívül szórakoztatóan tálalja történeteit. Az Instagram sztárja naponta bejelentkezik a követőinek, mesél, s fontos számára, hogy értéket közvetítsen. Nincs nap, hogy ne szólítaná meg közönségét – el is várják tőle. Nagyképűségről, önmagunk felvállalásáról, elitizmusról és a modell szakma változásáról is beszélgettünk.
Ganxsta: Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem
Ganxsta: Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem
Zana Zoltán, vagy ismertebb nevén Ganxsta „Döglégy” Zolee a péntek esti, Kartellel közös veszprémi koncertjük előtt adott egy igazán őszinte interjút a Vehírnek. Coelho-i magasságokba ugyan nem repültünk, de Zolee végig önazonos maradt, és kendőzetlenül beszélt a magánéletéről és karrierjéről egyaránt.
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
A Veszprémi Petőfi Színház VI. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a 10. Színházi Olimpia együttműködésével várja látogatóit április 20-23. között. A Magyarországon megrendezendő olimpiához a Kabóca Bábszínház is erős programmal csatlakozik.
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Meghosszabbított jelentkezési határidővel várják a fiatal versenyzőket az idei nyár legjelentősebb tánceseményére, a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7-18 éves balettnövendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban, pre-competitive, junior és youth kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A verseny zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a tagok pedig a hazai és nemzetközi táncélet elismert szakemberei. A szervezők a világ minden tájáról várják a versenyzőket, a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok pedig a Junior Grand Prix és a Youth Grand Prix díjakat nyerhetik el.