Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-5°C
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-5°C

Így ünnepeld meg a magyar kultúra napját a kanapéról

2021. január 21. 11:56
A borongós januárnak volt évről évre fénypontja a magyar kultúra napja koncertekkel, színházi előadásokkal, irodalmi műsorokkal. Ez idén sem lesz másként, legfeljebb annyiban, hogy ezúttal a programokat a nappalinkból követhetjük figyelemmel. Válogatásunkban ezekből ajánlunk néhányat.

PannON OtthON: Mágnás Miska

Szirmai Albert egyik legismertebb nagyoperettjében is a klasszikust, a „senki sem az, akinek látszik” fordulatot veszi elő, amikor Baracs István vasútépítő mérnök szülőfalujába visszatérve beleszeret Korláthy grófék álruhás lányába, Rollába, a család azonban kiutasítja, mert a leendő vasút nem az ő birtokuk felé futna. Mit lehet tenni a gőg ellen? Öltöztessük be a szomszéd birtok lovászát, Miskát gazdag mágnásnak, hátha a grófék estélyén megoldást talál a vasútra és a szerelmi ügyekre is. A Pannon Várszínház 2017-ben bemutatott darabjában az operett dallamok némi swinggel és rockkal keverednek, na meg persze sok humorral.

Mikor? Az előadás január 22. 19 órától január 29. 18 óráig tekinthető meg.

Jegyek ITT

Eötvös10: Pilinszky100 és vásári mesekomédia

Idén száz éve született Pilinszky János, a 20. század egyik legjelentősebb magyar költője. Egzisztencialista, a lét kérdéseit feszegető, nem egyértelműen szakrális, mégis magasztos versei ma is roppant népszerűségnek örvendenek: sorai egyszerre gyönyörűek és rettentőek. A fővárosi Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben Csend – Törékeny – Üres címmel Udvaros Dorottya és Beck Zoltán készül zenés-irodalmi előadóesttel, amely ingyenesen megtekinthető az intézmény Facebook oldalán. Ezen kívül a nap folyamán, 10 órától Kemény Henrik Vitéz László menyecskét keres című vásári mesekomédiáját is közvetítik Barna Zsombor bábos előadásában.

Mikor? Január 22. 10 óra (mesekomédia) és 19 óra (Pilinszky-est)

Facebook-esemény ITT

Pannon Filharmonikusok: Müpa Home LIVE

A magyar kultúra napja hivatalos hangversenyét a Pannon Filharmonikusok adja Veress Sándor Threnos, Bartók Divertimentója, Bánfalvi Zoltán Capricciójával és Kodály Galántai táncok című művével. Az említettek közül több egyébként már korábban is szerepelt volna a Filharmonikusok repertoárján, de ezeket végül rendre el kellett halasztani. Most, kicsit a nehézségeket átvéve, a hullámvölgyeken túl a boldogbb, táncosabb dallamok felé veszik az irányt a koncerten, remélhetőleg valamiféle iránymutatást is adva az évnek.

Mikor? Január 22. 19-30 – 22:00

Hol? A Müpa honlapján és Youtube-csatornáján

Fugato Orchestra: Hibrid Dalok - Verses koncert Lackfi Jánossal

A Fugato Orchestra nem szokványos kamarazenekar: időnként az elektronikát keverek a népi gyökerekkel, a klasszikus szimfonikus felállásba pedig dob, basszusgitár és ének is vegyül. Igazi hibrid zene ez, ami most Lackfi János költészetével alkot egy különleges elegyet – aki szintén nem megy a szomszédba egy kis kreativitásért és műfaj mixért. A Hibrid dalok műsorában kifejezetten a Fugato számára írt szövegeket, valamint a hibrid tematika mentén válogatott korábbi verseiből, a zeneszámokat összefűző szövegeket pedig maga a költő mondja majd el a koncerten.

Mikor? Január 22. 19 óra

Jegyvásárlás ITT

Személyes távolság – Besnyő Éva fotográfiái virtuális kiállítás

Besnyő Évát itthon leginkább szociofotósként ismerik, míg második hazájában, Hollandiában főleg építészeti fotósként kereste kenyerét, az 1970-es évektől kezdve pedig a nőmozgalmak megörökítőjeként vált ismertté. A Kassák Múzeum még szeptemberben rendezett időszaki kiállítást fotográfiáiból, bemutatva karrierjének legfontosabb állomásait és Besnyő sajátos látásmódját és alkotói módszerét. Sajnos a járvány második hulláma miatt a kiállításnak novemberben be kellett zárnia, online azonban továbbra is elérhető ingyenesen, a modern technikának köszönhetően szinte pontosan úgy, mintha a múzeum falai között időznénk.

A virtuális kiállítás ezen a linken érhető el.

Bertalan Melinda
további cikkek
A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. ma 15:18 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. tegnap 22:48 Jubileumot ünnepelt a Bárczi Jubileumot ünnepelt a Bárczi Gálával ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját a Bárczi Gusztáv iskola pénteken az Agórában.  tegnap 10:22 Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás kultúra Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás Péntek délután a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában nyílt kiállítás, Festőnők a szabadban címmel, Bottyán Marianna festőművész és az Art Natura Csoport veszprémi tagjainak közreműködésével. A közös bemutatkozó tárlat december nyolcig látogatható. 2023. december 1. 23:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.