Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Így ünnepeld meg a magyar kultúra napját a kanapéról

2021. január 21. 11:56
A borongós januárnak volt évről évre fénypontja a magyar kultúra napja koncertekkel, színházi előadásokkal, irodalmi műsorokkal. Ez idén sem lesz másként, legfeljebb annyiban, hogy ezúttal a programokat a nappalinkból követhetjük figyelemmel. Válogatásunkban ezekből ajánlunk néhányat.

PannON OtthON: Mágnás Miska

Szirmai Albert egyik legismertebb nagyoperettjében is a klasszikust, a „senki sem az, akinek látszik” fordulatot veszi elő, amikor Baracs István vasútépítő mérnök szülőfalujába visszatérve beleszeret Korláthy grófék álruhás lányába, Rollába, a család azonban kiutasítja, mert a leendő vasút nem az ő birtokuk felé futna. Mit lehet tenni a gőg ellen? Öltöztessük be a szomszéd birtok lovászát, Miskát gazdag mágnásnak, hátha a grófék estélyén megoldást talál a vasútra és a szerelmi ügyekre is. A Pannon Várszínház 2017-ben bemutatott darabjában az operett dallamok némi swinggel és rockkal keverednek, na meg persze sok humorral.

Mikor? Az előadás január 22. 19 órától január 29. 18 óráig tekinthető meg.

Jegyek ITT

Eötvös10: Pilinszky100 és vásári mesekomédia

Idén száz éve született Pilinszky János, a 20. század egyik legjelentősebb magyar költője. Egzisztencialista, a lét kérdéseit feszegető, nem egyértelműen szakrális, mégis magasztos versei ma is roppant népszerűségnek örvendenek: sorai egyszerre gyönyörűek és rettentőek. A fővárosi Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben Csend – Törékeny – Üres címmel Udvaros Dorottya és Beck Zoltán készül zenés-irodalmi előadóesttel, amely ingyenesen megtekinthető az intézmény Facebook oldalán. Ezen kívül a nap folyamán, 10 órától Kemény Henrik Vitéz László menyecskét keres című vásári mesekomédiáját is közvetítik Barna Zsombor bábos előadásában.

Mikor? Január 22. 10 óra (mesekomédia) és 19 óra (Pilinszky-est)

Facebook-esemény ITT

Pannon Filharmonikusok: Müpa Home LIVE

A magyar kultúra napja hivatalos hangversenyét a Pannon Filharmonikusok adja Veress Sándor Threnos, Bartók Divertimentója, Bánfalvi Zoltán Capricciójával és Kodály Galántai táncok című művével. Az említettek közül több egyébként már korábban is szerepelt volna a Filharmonikusok repertoárján, de ezeket végül rendre el kellett halasztani. Most, kicsit a nehézségeket átvéve, a hullámvölgyeken túl a boldogbb, táncosabb dallamok felé veszik az irányt a koncerten, remélhetőleg valamiféle iránymutatást is adva az évnek.

Mikor? Január 22. 19-30 – 22:00

Hol? A Müpa honlapján és Youtube-csatornáján

Fugato Orchestra: Hibrid Dalok - Verses koncert Lackfi Jánossal

A Fugato Orchestra nem szokványos kamarazenekar: időnként az elektronikát keverek a népi gyökerekkel, a klasszikus szimfonikus felállásba pedig dob, basszusgitár és ének is vegyül. Igazi hibrid zene ez, ami most Lackfi János költészetével alkot egy különleges elegyet – aki szintén nem megy a szomszédba egy kis kreativitásért és műfaj mixért. A Hibrid dalok műsorában kifejezetten a Fugato számára írt szövegeket, valamint a hibrid tematika mentén válogatott korábbi verseiből, a zeneszámokat összefűző szövegeket pedig maga a költő mondja majd el a koncerten.

Mikor? Január 22. 19 óra

Jegyvásárlás ITT

Személyes távolság – Besnyő Éva fotográfiái virtuális kiállítás

Besnyő Évát itthon leginkább szociofotósként ismerik, míg második hazájában, Hollandiában főleg építészeti fotósként kereste kenyerét, az 1970-es évektől kezdve pedig a nőmozgalmak megörökítőjeként vált ismertté. A Kassák Múzeum még szeptemberben rendezett időszaki kiállítást fotográfiáiból, bemutatva karrierjének legfontosabb állomásait és Besnyő sajátos látásmódját és alkotói módszerét. Sajnos a járvány második hulláma miatt a kiállításnak novemberben be kellett zárnia, online azonban továbbra is elérhető ingyenesen, a modern technikának köszönhetően szinte pontosan úgy, mintha a múzeum falai között időznénk.

A virtuális kiállítás ezen a linken érhető el.

Bertalan Melinda
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.