2021. március 6.
//
Leonóra névnap

Kollaboratív kórházi információs platforomot fejlesztenek

2021. január 29. 10:42
Az adminisztrációs működési modell helyett tudományos evidenciákon alapuló, orvos-szakmai szempontok szerinti folyamat-és adatalapú döntéshozatal

Optimalizálja a betegutakat és költséghatékonyabbá teheti az egészségügyi ellátórendszert az a fejlesztés alatt álló innovatív medikai rendszer, melyen az Asseco Central Europe Magyarország Zrt. Egészségügyi Üzletágának fejlesztői a Pannon Egyetemmel és a Dél-Pesti Centrumkórházzal közösen dolgoznak. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek” keretében 700 millió forint támogatást különített el a KOLLABORATÍV KÓRHÁZI INFORMÁCIÓS PLATFORM (KKIP) megvalósítására. Az Asseco által biztosított önerővel együtt közel 1,2 milliárd forint költségű fejlesztéssel a konzorcium tagjainak három év alatt, legkésőbb 2023-ban kell elkészülniük, de a résztvevők elhatározása, hogy már a projekt futamideje alatt részmegoldásokkal támogassák a betegellátás egyes területeit.

Az új, intelligens informatikai szoftver szakít a kórházi informatikai rendszerek megszokott adminisztrációs működési modelljével, a szoftver tudományos evidenciákon alapuló orvos-szakmai szempontok szerinti folyamatszemléletre építve segíti az adatalapú döntéshozatalt – ezzel is támogatva azt, hogy a betegek élethossza növekedjen és az életminősége javuljon. A KKIP többek között lehetőséget kínál az intézmények interoperábilis és a jelenleginél szorosabb együttműködésére is. A szolgáltatók az intézmények transzparens adatai alapján hatékonyabban tudják szervezni az ellátásokat, láthatóbbá válnak az aktuálisan le nem kötött erőforrások, ily módon csökkenthetők a várólisták és optimalizálható az ellátórendszer kiadása.

A KKIP fejlesztői célkitűzésként fogalmazták meg azt is, hogy több célcsoport – a szakszemélyzet és a betegek – számára egyaránt (időben és térben is) elérhetővé tegyék és kiterjesszék a kórházi rendszer használatának határait, méghozzá szoros együttműködésben az eHealth rendszerekkel, köztük legfőképpen a Magyarországon már működő Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel (EESZT). Az  IoT eszközökön gyűjtött adatok rendszerbe integrálása, valamint mesterséges intelligencia algoritmusok alkalmazása javíthatja a diagnosztikai vizsgálatok pontosságát, segítheti a terápiás események szervezését, ütemezését és lebonyolítását. A rendszer túllépve a jelenlegi kereteken sokkal szorosabb és hatékonyabb együttműködést biztosít a páciens és az egészségügyi szolgáltató között.

Az Asseco Central Europe Magyarország Zrt. és a Dél-Pesti Centrumkórház, mint Magyarország egyik legjelentősebb fekvő-beteg ellátást nyújtó intézménye, valamint a Pannon Egyetem, mint meghatározó kutató-tudásközvetítő egyetem együttműködésének az a célja, hogy a nemzetközi színtéren már alkalmazott és bevált gyakorlatokat is figyelembe véve, a legújabb – az ipar egyes területein már magabiztosan alkalmazott – technológiai innovációkat az egészségügyi ellátórendszer és így a betegek szolgálatába állítsa.

vehir.hu

További cikkek

Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar most februárban induló szemeszterében már távoktatási formában is elkezdhettek képzést a hallgatók.
Jelentősen nőtt a mesterképzésre jelentkezők száma a Pannon Egyetemen
Jelentősen nőtt a mesterképzésre jelentkezők száma a Pannon Egyetemen
A 2021. évi keresztféléves felvételi adatok alapján látható, hogy nő az érdeklődés a mesterképzések iránt a Pannon Egyetemen.
A Pannon Egyetem alapítványi fenntartásba kerülése miatt aggódik a zöld párt
A Pannon Egyetem alapítványi fenntartásba kerülése miatt aggódik a zöld párt
A helyi gazdaság erősítésének és az elvándorlás megelőzésének a kulcsa az egyetem – jelentette ki Gerstmár Ferenc az LMP önkormányzati képviselője és Ungár Péter a zöld párt országgyűlési képviselője a szerdán tartott sajtótájékoztatójukon a Pannon Egyetem előtt. A politikusok aggodalmuknak is hangot adtak a felsőoktatási intézmény alapítványi fenntartásával kapcsolatban.
Dosztojevszkijről tartott konferenciát a Pannon Egyetem
Dosztojevszkijről tartott konferenciát a Pannon Egyetem
Kétnapos konferenciát rendezett a Pannon Egyetem összehasonlító irodalomtudományi kutatócsoportja, Dosztojevszkij kelet- és közép-európai olvasatai címmel. Az eseményt január 28-29¬-én tartották, természetesen online.
Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem
Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem
A Pannon Egyetem 2021. február 3-án, szerdán újabb virtuális nyílt nap rendezvénnyel segíti az érdeklődőket a döntésben.