2021. március 2.
//
Lujza névnap

Kilakoltatták a varjakat a lakótelepről

2021. február 18. 12:12
Több panasz is érkezett a lakótelepen élőktől az ott fészkelő varjakra, ezért a város a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a madártani egyesület egyeztetve és az ő jóváhagyásukkal eltávolította a madarak fészkeit a környékről.

Elsősorban a varjak éles hangja és a madarak ürüléke volt a fő probléma a Cholnoky-lakótelepen a Simon István utcában, valamint a Haszkovón a Munkácsy Mihály utcában élőknek. Miután több ilyen panasz is érkezett az önkormányzathoz, valamint Sótonyi Mónika képviselő is jelezte, hogy a kerületben a Cholnoky 23. környékén is gondot okoznak az állatok, a hivatal elindította a szükséges engedélyek beszerzését a fészkek eltávolításához.

A fészkekhez kizárólag költési időszakon kívül lehet hozzányúlni, tavasszal a környezetvédelmi szabályok ezt már nem tennék lehetővé, tudtuk meg a Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi illetékesétől.

Csütörtök délelőtt a madárfészkeket a város megbízásából a katasztrófavédelem munkatársainak és eszközeinek segítségével távolították el a fákról.

A beavatkozás elé egyébként a nemzeti park, valamint a Magyar Madártani Egyesület sem gördített akadályt.

Mivel a varjú védett állat, a fészkeik eltávolítása csupán egy eszköz a távoltartásukra, biztosítékot nem ad az újabb fészekrakások ellen. Ugyanakkor ez a madár jellemzően tavasszal és nyáron inkább a szántóföldek, rétek közelében található meg.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Kovács: az önkormányzat ne vegyen fel hitelt válság idején!
Kovács: az önkormányzat ne vegyen fel hitelt válság idején!
Bár vannak a költségvetésnek pozitív elemei, összességében mégsem támogatta az elfogadását Kovács Rajmund független önkormányzati képviselő. Hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, miért.
Gőzerővel dolgozik az úthibák javításán a Magyar Közút
Gőzerővel dolgozik az úthibák javításán a Magyar Közút
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az elmúlt két hétben a téli időszak végén keletkezett burkolathibák javítására helyezte a hangsúlyt, melynek során csak február második felében több mint 1600 tonna aszfaltot dolgozott be az országos hálózaton.
A gazdaságot is magasabb fokozatba kapcsolná a versenypálya
A gazdaságot is magasabb fokozatba kapcsolná a versenypálya
Hajdúnánás mellett épülhet meg a MotoGP majdani Magyar Nagydíját is befogadó versenypálya. Milyen hatással lesz a kiépülő infrastruktúra a magyar motorsportra és a térség gazdaságára? Többek között erről beszélgettünk Talmácsi Gábor gyorsaságimotoros világbajnokkal, a projekt sportszakmai szakértőjével.
Fidesz-KDNP: Veszprém idei költségvetése megbízható
Fidesz-KDNP: Veszprém idei költségvetése megbízható
A Fidesz-KDNP frakciója reagált a helyi ellenzék költségvetési kritikáira.
Beoltották Orbán Viktort
Beoltották Orbán Viktort
Beoltották a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával Orbán Viktor miniszterelnököt. Az erről készült fényképeket a kormányfő Facebook-oldalára tették fel vasárnap délelőtt.