2021. július 23.
//
Lenke névnap

Kilakoltatták a varjakat a lakótelepről

2021. február 18. 13:12
Több panasz is érkezett a lakótelepen élőktől az ott fészkelő varjakra, ezért a város a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a madártani egyesület egyeztetve és az ő jóváhagyásukkal eltávolította a madarak fészkeit a környékről.

Elsősorban a varjak éles hangja és a madarak ürüléke volt a fő probléma a Cholnoky-lakótelepen a Simon István utcában, valamint a Haszkovón a Munkácsy Mihály utcában élőknek. Miután több ilyen panasz is érkezett az önkormányzathoz, valamint Sótonyi Mónika képviselő is jelezte, hogy a kerületben a Cholnoky 23. környékén is gondot okoznak az állatok, a hivatal elindította a szükséges engedélyek beszerzését a fészkek eltávolításához.

A fészkekhez kizárólag költési időszakon kívül lehet hozzányúlni, tavasszal a környezetvédelmi szabályok ezt már nem tennék lehetővé, tudtuk meg a Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi illetékesétől.

Csütörtök délelőtt a madárfészkeket a város megbízásából a katasztrófavédelem munkatársainak és eszközeinek segítségével távolították el a fákról.

A beavatkozás elé egyébként a nemzeti park, valamint a Magyar Madártani Egyesület sem gördített akadályt.

Mivel a varjú védett állat, a fészkeik eltávolítása csupán egy eszköz a távoltartásukra, biztosítékot nem ad az újabb fészekrakások ellen. Ugyanakkor ez a madár jellemzően tavasszal és nyáron inkább a szántóföldek, rétek közelében található meg.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Munkacsoport felállítását sürgeti Gerstmár a lakosságszám csökkenése miatt
Munkacsoport felállítását sürgeti Gerstmár a lakosságszám csökkenése miatt
Gerstmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselő péntek délelőtt beszélt arról, hogy munkacsoport vagy ideiglenes bizottság felállítását sürgeti annak kivizsgálására, hogyan lehetne megállítani a lakosságszám csökkenését Veszprémben.
Nőtt a Pannon Egyetemre felvettek száma
Nőtt a Pannon Egyetemre felvettek száma
1540 hallgató kezdheti meg tanulmányait ősszel a Pannon Egyetemen, ezzel a tavalyi évhez képest 11%-kal nőtt a felvettek száma.
Kiderült, kit hova vettek fel
Kiderült, kit hova vettek fel
Nyilvánosságra hozták csütörtök este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ezzel eldőlt, hogy a mintegy 102 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára.
Virágzás előtt a parlagfű, már júliusban allergiás tüneteket okozhat
Virágzás előtt a parlagfű, már júliusban allergiás tüneteket okozhat
Még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) tartozó Aerobiológiai Hálózat pollenmonitorozási adatai szerint, de az előrejelzések azt mutatják, hogy a parlagfű pollenszórása július utolsó napjaiban már tüneteket okozhat a növénnyel fertőzött területeken.
A külgazdasági és külügyminiszter látogatása, és ami mögötte van
A külgazdasági és külügyminiszter látogatása, és ami mögötte van
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszer a héten három veszprémi, illetve környékbeli cégnél is személyes látogatást tett. Az ezeken történt bejelentések mellett azonban a nemzetgazdaság szempontjából fontos stratégiai üzenete is van a veszprémi látogatásoknak.