2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Kilakoltatták a varjakat a lakótelepről

2021. február 18. 12:12
Több panasz is érkezett a lakótelepen élőktől az ott fészkelő varjakra, ezért a város a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a madártani egyesület egyeztetve és az ő jóváhagyásukkal eltávolította a madarak fészkeit a környékről.

Elsősorban a varjak éles hangja és a madarak ürüléke volt a fő probléma a Cholnoky-lakótelepen a Simon István utcában, valamint a Haszkovón a Munkácsy Mihály utcában élőknek. Miután több ilyen panasz is érkezett az önkormányzathoz, valamint Sótonyi Mónika képviselő is jelezte, hogy a kerületben a Cholnoky 23. környékén is gondot okoznak az állatok, a hivatal elindította a szükséges engedélyek beszerzését a fészkek eltávolításához.

A fészkekhez kizárólag költési időszakon kívül lehet hozzányúlni, tavasszal a környezetvédelmi szabályok ezt már nem tennék lehetővé, tudtuk meg a Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi illetékesétől.

Csütörtök délelőtt a madárfészkeket a város megbízásából a katasztrófavédelem munkatársainak és eszközeinek segítségével távolították el a fákról.

A beavatkozás elé egyébként a nemzeti park, valamint a Magyar Madártani Egyesület sem gördített akadályt.

Mivel a varjú védett állat, a fészkeik eltávolítása csupán egy eszköz a távoltartásukra, biztosítékot nem ad az újabb fészekrakások ellen. Ugyanakkor ez a madár jellemzően tavasszal és nyáron inkább a szántóföldek, rétek közelében található meg.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
A túlzsúfolt napjaink, a sűrű hétköznapok akarva-akaratlanul egy másik világ hatalmába kerítenek bennünket. Egy elképzelt világba. Kinek ne lenne ismerős a kép, ahogy május végén a munkahelyen elkortyolt kávé közben fejben már a júliusi nyaralásán jár? De mit adnak nekünk ezek a lopott napok és mit tudunk elraktározni belőlük?
Klímabérletet vezetne be az LMP
Klímabérletet vezetne be az LMP
A havi ötezer forintos bérlet elképzeléseik szerint a környezetvédelem támogatása mellett a családok anyagi nehézségeit is csökkentené.
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
Gajdos Milán, hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs vezetője elmondta, a bomba hatástalanítása sikeres volt, valamint kitért a robbanótest későbbi sorsára is.
HATÁSTALANÍTOTTÁK A VESZPRÉMBEN TALÁLT BOMBÁT – MEGSZŰNTEK A KORLÁTOZÁSOK
HATÁSTALANÍTOTTÁK A VESZPRÉMBEN TALÁLT BOMBÁT – MEGSZŰNTEK A KORLÁTOZÁSOK
A lakosság visszatérhet otthonába, az üzemeltetők és a szolgáltatók folytathatják tevékenységüket.