Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. november 24. Emma
Veszprém
3°C
2024. november 24. Emma
Veszprém
3°C

Juhtúrós sztrapacska füstölt, főtt sertéscsülökkel

2010. február 25. 8:57
Heti receptünkben egy szlovák eredetű specialitást, a sztrapacskát mutatjuk be Tornyos Balázzsal, az Olvia Étterem séfjével.

Ha receptünk elnyeri tetszélsét, küldje el ön is kedvencét a gasztro@vehir.hu email címre, és ha a hónap végi sorsoláson Önre esik a séf választása, az Oliva Étterem kétszemélyes vacsorával ajándékozza meg.

Hozzávalók 4 személyre

1 db füstölt csülök
450 g liszt
450 g burgonya
2 db tojás
1 csokor petrezselyem zöldje
100 g juhtúró
50 g tejföl
25 g libazsír

A füstölt csülköt kuktában puhára főzzük, majd ujjnyi vastagon felszeljük.

A sztrapacskához a burgonyát meghámozzuk, apró lyukú reszelővel lereszeljük. Hozzákeverjük a lisztet, a tojásokat, a sót, és kevés vízzel összekeverjük, így galuska sűrűségű tésztát kell kapnunk. Forrásban lévő sós vízbe galuskákat szaggatunk, felforraljuk, és leszűrjük. Hideg vízzel enyhén átmossuk, majd tűzálló serpenyőbe borítjuk. Hozzáadjuk a libazsírt, a juhtúrót, a tejfölt az apróra vágott petrezselyem zöldjét, és sütőben alaposan megpirítjuk.

Tálalásnál a tányér közepére halmozzuk a pirított sztrapacskát. Tetejét tejföllel meglocsoljuk. A szeletelt, főtt csülköt a tetejére halmozzuk, ropogós hagymakarikákkal kínáljuk.

A sztapacska (juhtúrós krumplis galuska) szlovák eredetű étel, és hazánkban is kedvelt. Káposztával is készíthetjük vagy füstölt kacsamell szeletekkel. Kalóriadús, nehéz étel 1400-1600 kcal adagonként, ezért mértékkel fogyasztjuk.

Borajánló: Hosszúlépés „Long Stepp” Balatonfüredi Olaszrizlingből Figula Pincészet

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.