2022. június 28.
//
Levente, Irén névnap

Szélmalomharc a lomlovagokkal

Kormányzati támogatással számolnak fel illegális hulladékhalmokat Veszprémben.

“Ott felejtett” kanapék mellett várta az újságírókat a Csermák utcában Hegedűs Barbara alpolgármester hétfőn. A politikusnak sajnos könnyű dolga volt a helyszín kiválasztásában:   a város több – jellemzően társasházas – utcájában is fel-felbukkannak az illegálisan lerakott szeméthegyek, így nem kellett sokat kutatnia, amikor díszletet keresett a témához. 

Pedig, mint arra az alpolgármester is rámutatott, ennek nem kellene így lennie: a Csermák utcai kanapékat is ingyenesen átvették volna a VKSZ Zrt. munkatársai a szolgáltató Kistó utcai telephelyén. Így most közpénzből, kormányzati támogatással kell eltakarítani őket – erre a célra a város több mint 18 millió forintot nyert el a Tisztítsuk meg az országot! program pályázatán, az összegből 34 helyszínről 352 köbméter hulladékot tudnak elszállítani. Kérdés, hogy ezután mennyi ideig maradnak tiszták ezek a helyek – Hegedűs Barabara is megjegyezte, hogy a szemetüket az utcára lerakók elleni küzdelem igazi szélmalomharc. 

Valójában a helyzet megoldásáért a lakosság többet tehetne, mint a politikusok: elsősorban azzal, ha senki nem a közterületeket használná hulladéklerakónak (a VKSZ honlapján megtalálhatók az információk arról, mennyi mindent lehet ingyenesen leadni a Kistó utcai telephelyen). Másrészt az is nagy segítség, ha tetten érjük az elkövetőket, és fotóval, videofelvétellel dokumentáljuk az eseményeket – ezeket a rendőrség ugyanis bizonyítékként tudja használni az eljárásban, és nagyobb eséllyel tudják beazonosítani a tetteseket. A tettenérésen egyébként az önkormányzat is dolgozik: már benyújtottak egy újabb pályázatot azért, hogy támogatást nyerjenek térfigyelő kamerák kihelyezésére azokra a helyekre, ahol rejtélyes módon újra meg újra megjelennek a szeméthegyek.

Schöngrundtner Tamás
Simon Dani