2021. április 11.
//
Zsolt, Leó névnap

Petőfi veszprémi látogatására emlékeztek

Koszorúzással emlékeztek meg Veszprémben arra az alkalomra, amikor Petőfi Sándor megszállt az egykori Stingli-vendégfogadóban.

1848. március 5-én Petőfi Sándor az egykori Stingli-vendégfogadóban szállt meg Veszprémben, a költő látogatásának emlékére ebből az alkalomból hagyományosan minden ávben megkoszorúzzák a szálló épületét. Pénteken a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozatának tagjai, valamint az önkormányzat részéről Bázsa Botond, képviselő emlékeztek meg a költő látogatásáról.

Sebő József, a társaság veszprémi elnöke elmondta, Petőfi a forradalom kirobbanása előtt Szuper Károly színiigazgatót látogatta meg Veszprémben és töltötte itt az estét. A történelmi emlékek szerint egyébként többször járt Veszprémben, amíg Pápán tanult, ráadásul a költő feljegyzései alapján itt született meg a Vadonban című verse is 1842-ben.

 

Petőfi Sándor - Vadonban

Éj leng alá a mély vadonra,
S az út majd jobb-, majd balra tér;
Lépteim bolyongva tévedeznek -
Ki lesz előttem hű vezér?

A menny ívén ugyan fölöttem
Ragyognak égő csillagok,
De vajh talál-e célra pályám,
Ha lángjaiknak hinni fog?

Az égi fények ezredénél
A lyányszem tündöklőbb vala,
S mégis, ki hittem súgarának,
Haj engem mégis megcsala!

Veszprém, 1842. november

 

vehir.hu

További cikkek

ITM: szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
ITM: szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tervei szerint májusban adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók - közölte az ITM vasárnap az MTI-vel.
Szinte mindenkit érdekel a bolygó jövője egy felmérés szerint
Szinte mindenkit érdekel a bolygó jövője egy felmérés szerint
Meglepően sokan érdeklődnek a bolygó jövője, a környezetvédelem iránt és tudatosul bennük, hogy saját életükre és a következő generációk sorsára is hatással vannak a környezeti problémák - derül ki az Alteo energetikai csoport megbízásából készült felmérésből.
A polgármestert és a képviselőt is beoltották
A polgármestert és a képviselőt is beoltották
A polgármestert és az országgyűlési képviselőt is ezen a héten oltották be. Mindketten az AstraZeneca vakcináját kapták.
Épült: az örök emberszeretet nevében
Épült: az örök emberszeretet nevében
Az Erzsébet-liget végén a fák mögött rejtőzik az egykori gyermekkórház hatalmas épülete, amely immáron negyed évszázada üresen és funkció nélkül tűri az idő vasfogát és szolgál a graffitisek gyakorlótereként. Cikkünkben bemutatjuk az épület történetét, két világháborún és rendszerváltáson át, mielőtt az Európa Kulturális Főváros keretében hamarosan új funkciójában születne újjá.
Traktorok, székelykapu és temetőfelújítás a Magyar Falu Program e heti eredményei
Traktorok, székelykapu és temetőfelújítás a Magyar Falu Program e heti eredményei
Herend, Hárskút és Bakonynána is sikeresen pályázott a Magyar Falu Programban, amelynek eredményeképpen a közterületeik karbantartását segítő eszközökkel gazdagodtak, illetve ilyen jellegű beruházásokat végezhettek el.