Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Tavaszi bakancslista – 10 lélekemelő program járvány idejére

2021. március 23. 12:30
Nyilván, ha a pontos kívánságainkat sorolnánk fel, ez a lista úgy kezdődne: szabadság, vírusmentesség, restart. Ezt nem tudjuk garantálni, viszont ha kellene egy kis löket, adunk néhány tippet, mivel lehet mégis feldobni ezt a(z ismét) furcsa tavaszt.

Látogasson meg egy arborétumot!

A kevés dolog között, amelyek még most is nyitva vannak, szerencsére az ország arborétumai is szerepelnek. Március eleje óta például ismét látogatható a Folly Arborétum, de érdemes akár távolabbra is utazni, hiszen több helyen a következő hetekben igazi virágrengetegekben gyönyörködhetünk. Ha sietünk, még elcsíphetjük a krókuszokat a Kámoni Arborétumban, majd májusban a rododendron és azálea virágzás nyújt elképesztő látványt a Jeli Arborétumban, illetve Zalaegerszegen az Azáleás-völgyben.

Szüreteljen tulipánt Kőrőshegyen!

Ugyan egy kicsit még lutris a dolog, a Kőröshegyi Levendulás gazdái úgy tervezik, idén is megtartják nagy népszerűségnek örvendő tulipánszüretüket. A gazdaságban nagyjából 258 ezer tulipán fog virágba borulni április első heteire, így aztán bőven jut egy-egy csokorra való, de az előzetes elképzelések szerint palántavásár és levendulás frissítők is kaphatók lesznek. Az április 8–18. közöttre tervezett esemény pontosalakulását Facebookon lehet figyelemmel követni.

Kezdje a napot a Csobáncon!

Mindig is vágyakozva nézte azokat a fotókat, amelyek a napfelkelte idején készültek a Tapolcai-medencéről? Ideje valóra váltani az álmokat! Nem lesz olyan egyszerű, hiszen egyre korábban kell kelni, ha el akarjuk csípni a napfelkeltét, a fáradozás mindenesetre nagyon megéri. A Csobánc tetejéről kifejezetten szép panorámában van részünk, ráadásul a hegycsúcs meghódítása sem igényel komolyabb túratapasztalatot.

Kép: mapio.netKép: mapio.net

Tekerje körbe a Balatont!

Ha eddig csak szemezgetett vele, most már ideje pipát tenni utána! Egy kellemesen meleg tavaszi nap remek alkalom arra, hogy biciklire pattanjunk és a Balaton mellett suhanjunk, gyönyörködve az egyre jobban kizöldülő tájban és a vízen megcsillanó fényekben. Mivel a teljes 204 km-es körút több napot is igénybe venne, amihez szállásra is szükség van, amíg esetleg erre nincs lehetőség, válasszunk egy-egy rövidebb, egy nap alatt is teljesíthető szakaszt, például a Badacsony-Fonyód közötti távot.

Játsszon kincskeresőset!

Csak Veszprémben és a környékén 35 jól eldugott láda várja, hogy megtalálják, az igazán mohóknak pedig országszerte 4000 is jut. Aki nem szeret csupán túrázni, hanem valami jutalmat is vár az út végén, annak a geocaching kifejezetten szórakoztató lehet. A ládákat legegyszerűbben egy azonos nevű app, valamint az ott szereplő GPS koordináták segítségével lehet meglelni, és ha szerencsések vagyunk, még egy kis ajándékot is találunk mellette – ezt persze illik aztán mással visszapótolni.

Vegyen részt egy vezetett erdőfürdőn!

Az erdőfürdőzés előnyeiről néhány hónappal ezelőtt mi is írtunk, így aztán csak emlékeztetőként ezek közül néhány: a fák illóolajai növelik a természetes ölősejteket, ezáltal erősítik az immunrendszert, emellett a természet közelsége csökkenti a stressz-szintet és a vérnyomást. Aki nem biztos benne, hogy egyedül is jól végzi el a „gyakorlatokat”, vagy tart attól, hogy egy vezető terelgetése nélkül könnyebben elkalandozna a figyelme, esetleg nem jól tájékozódik, annak érdemes vezetett túrán részt vennie – például a Slow Flow Walks szervezésében.

Nézze élőben a japán cseresznyevirágzást!

Nyilván a cseresznyevirágzás mindenhol szép, és messzire se kell menni ahhoz, hogy tényleg élőben láthassuk ezeket, a japán cseresznyevirágzásnak viszont megvan a maga bája, elsősorban a környezet révén. Mindazoknak, akik még mindig nem tudnak teleportálni, több utazási iroda is közvetíti online, helyi idegenvezetőkkel a természeti jelenséget. A Kiotói mindennapok Facebook oldalán akár már most megnézhetünk egy 30 perces sétát, míg egy kisebb összegért cserébe három túrán vehetünk részt, ahol virtuálisan a híres Nara parkba is ellátogathatunk az őzikékhez.

Fogadjon örökbe egy fát!

Nemrégiben számoltunk be a Csalán Egyesület kezdeményezéséről, akik a közeljövőben több mint 120 fát szeretnének elültetni Veszprémben, melyhez önkéntesek támogatását várják, akik az ültetésben és később a fák gondozásában is segítenek. Ha szeretnénk úgy érezni, hogy tettünk valamit magunkért és a jövő generációiért is, remek lehetőség ez. Fát örökbe fogadni egyébként a Folly Arborétumnál is lehet, ahol a felajánlott összeget az arborétum növényeinek gondozására, új növények beszerzésére fordítják.

Menjen színházba és koncertre online a Bartók Tavasz keretében!

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek egy április 2. és 18. között ingyenesen elérhető online fesztivál, amelyeken a zeneszerző előtt tisztelegve koncerteken, színházi előadásokon vehetünk részt. A repertoárban szerepel többek közt Lajkó Félix és a Győri Balett fúziója a Giselle előadásban, Mozart-est, Charlie, Bagossy Brothers Company és Kelemen Kabátban koncert, valamint Vasarely-etűdök is a Pécsi Balettől.

Fotó: Balatoni Sétarepülés FBFotó: Balatoni Sétarepülés FB

Repüljön a Balaton felett!

Vannak, akik azért utaznak repülővel, mert ez a leggyorsabb módja eljutni A pontból B-be, mások azért is, mert imádják a repülést. Mi lenne, ha ezt még izgalmasabb módon tehetnénk meg? Varga Miklós gyrocopter és motoros sárkány pilóta a 2000-es évek eleje óta repked a Keszthely-Hévíz térségben, a Balaton madártávlatból való figyelésének élményét pedig bárkivel szívesen megosztja. Az alap sétarepülés (a választott repülő fajtával) 15 percnél kezdődik, de akár egy órára is elnyúlhat, a szigligeti vár fölött szárnyalva pedig garantáltan Balu kapitánynak fogjuk majd érezni magunkat.

Bertalan Melinda
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.