Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 29. Taksony
Veszprém
-1°C
2023. november 29. Taksony
Veszprém
-1°C

Tavaszi bakancslista – 10 lélekemelő program járvány idejére

2021. március 23. 12:30
Nyilván, ha a pontos kívánságainkat sorolnánk fel, ez a lista úgy kezdődne: szabadság, vírusmentesség, restart. Ezt nem tudjuk garantálni, viszont ha kellene egy kis löket, adunk néhány tippet, mivel lehet mégis feldobni ezt a(z ismét) furcsa tavaszt.

Látogasson meg egy arborétumot!

A kevés dolog között, amelyek még most is nyitva vannak, szerencsére az ország arborétumai is szerepelnek. Március eleje óta például ismét látogatható a Folly Arborétum, de érdemes akár távolabbra is utazni, hiszen több helyen a következő hetekben igazi virágrengetegekben gyönyörködhetünk. Ha sietünk, még elcsíphetjük a krókuszokat a Kámoni Arborétumban, majd májusban a rododendron és azálea virágzás nyújt elképesztő látványt a Jeli Arborétumban, illetve Zalaegerszegen az Azáleás-völgyben.

Szüreteljen tulipánt Kőrőshegyen!

Ugyan egy kicsit még lutris a dolog, a Kőröshegyi Levendulás gazdái úgy tervezik, idén is megtartják nagy népszerűségnek örvendő tulipánszüretüket. A gazdaságban nagyjából 258 ezer tulipán fog virágba borulni április első heteire, így aztán bőven jut egy-egy csokorra való, de az előzetes elképzelések szerint palántavásár és levendulás frissítők is kaphatók lesznek. Az április 8–18. közöttre tervezett esemény pontosalakulását Facebookon lehet figyelemmel követni.

Kezdje a napot a Csobáncon!

Mindig is vágyakozva nézte azokat a fotókat, amelyek a napfelkelte idején készültek a Tapolcai-medencéről? Ideje valóra váltani az álmokat! Nem lesz olyan egyszerű, hiszen egyre korábban kell kelni, ha el akarjuk csípni a napfelkeltét, a fáradozás mindenesetre nagyon megéri. A Csobánc tetejéről kifejezetten szép panorámában van részünk, ráadásul a hegycsúcs meghódítása sem igényel komolyabb túratapasztalatot.

Kép: mapio.netKép: mapio.net

Tekerje körbe a Balatont!

Ha eddig csak szemezgetett vele, most már ideje pipát tenni utána! Egy kellemesen meleg tavaszi nap remek alkalom arra, hogy biciklire pattanjunk és a Balaton mellett suhanjunk, gyönyörködve az egyre jobban kizöldülő tájban és a vízen megcsillanó fényekben. Mivel a teljes 204 km-es körút több napot is igénybe venne, amihez szállásra is szükség van, amíg esetleg erre nincs lehetőség, válasszunk egy-egy rövidebb, egy nap alatt is teljesíthető szakaszt, például a Badacsony-Fonyód közötti távot.

Játsszon kincskeresőset!

Csak Veszprémben és a környékén 35 jól eldugott láda várja, hogy megtalálják, az igazán mohóknak pedig országszerte 4000 is jut. Aki nem szeret csupán túrázni, hanem valami jutalmat is vár az út végén, annak a geocaching kifejezetten szórakoztató lehet. A ládákat legegyszerűbben egy azonos nevű app, valamint az ott szereplő GPS koordináták segítségével lehet meglelni, és ha szerencsések vagyunk, még egy kis ajándékot is találunk mellette – ezt persze illik aztán mással visszapótolni.

Vegyen részt egy vezetett erdőfürdőn!

Az erdőfürdőzés előnyeiről néhány hónappal ezelőtt mi is írtunk, így aztán csak emlékeztetőként ezek közül néhány: a fák illóolajai növelik a természetes ölősejteket, ezáltal erősítik az immunrendszert, emellett a természet közelsége csökkenti a stressz-szintet és a vérnyomást. Aki nem biztos benne, hogy egyedül is jól végzi el a „gyakorlatokat”, vagy tart attól, hogy egy vezető terelgetése nélkül könnyebben elkalandozna a figyelme, esetleg nem jól tájékozódik, annak érdemes vezetett túrán részt vennie – például a Slow Flow Walks szervezésében.

Nézze élőben a japán cseresznyevirágzást!

Nyilván a cseresznyevirágzás mindenhol szép, és messzire se kell menni ahhoz, hogy tényleg élőben láthassuk ezeket, a japán cseresznyevirágzásnak viszont megvan a maga bája, elsősorban a környezet révén. Mindazoknak, akik még mindig nem tudnak teleportálni, több utazási iroda is közvetíti online, helyi idegenvezetőkkel a természeti jelenséget. A Kiotói mindennapok Facebook oldalán akár már most megnézhetünk egy 30 perces sétát, míg egy kisebb összegért cserébe három túrán vehetünk részt, ahol virtuálisan a híres Nara parkba is ellátogathatunk az őzikékhez.

Fogadjon örökbe egy fát!

Nemrégiben számoltunk be a Csalán Egyesület kezdeményezéséről, akik a közeljövőben több mint 120 fát szeretnének elültetni Veszprémben, melyhez önkéntesek támogatását várják, akik az ültetésben és később a fák gondozásában is segítenek. Ha szeretnénk úgy érezni, hogy tettünk valamit magunkért és a jövő generációiért is, remek lehetőség ez. Fát örökbe fogadni egyébként a Folly Arborétumnál is lehet, ahol a felajánlott összeget az arborétum növényeinek gondozására, új növények beszerzésére fordítják.

Menjen színházba és koncertre online a Bartók Tavasz keretében!

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek egy április 2. és 18. között ingyenesen elérhető online fesztivál, amelyeken a zeneszerző előtt tisztelegve koncerteken, színházi előadásokon vehetünk részt. A repertoárban szerepel többek közt Lajkó Félix és a Győri Balett fúziója a Giselle előadásban, Mozart-est, Charlie, Bagossy Brothers Company és Kelemen Kabátban koncert, valamint Vasarely-etűdök is a Pécsi Balettől.

Fotó: Balatoni Sétarepülés FBFotó: Balatoni Sétarepülés FB

Repüljön a Balaton felett!

Vannak, akik azért utaznak repülővel, mert ez a leggyorsabb módja eljutni A pontból B-be, mások azért is, mert imádják a repülést. Mi lenne, ha ezt még izgalmasabb módon tehetnénk meg? Varga Miklós gyrocopter és motoros sárkány pilóta a 2000-es évek eleje óta repked a Keszthely-Hévíz térségben, a Balaton madártávlatból való figyelésének élményét pedig bárkivel szívesen megosztja. Az alap sétarepülés (a választott repülő fajtával) 15 percnél kezdődik, de akár egy órára is elnyúlhat, a szigligeti vár fölött szárnyalva pedig garantáltan Balu kapitánynak fogjuk majd érezni magunkat.

Bertalan Melinda
további cikkek
Veled végtelen – jön az 1x1 fesztivál Veled végtelen – jön az 1x1 fesztivál Szeptember 21-23. között az Acticityben rendezik meg az EKF támogatásával megvalósuló, a Három Királyfi Három Királylány alapítvány által szervezett fesztivált. Koncertekre, kulturális eseményekre, kommunikációs és gasztronómiai workshopra várják az érdeklődőket. 2023. szeptember 20. 15:24 Azahriah és Desh népszerűsége töretlen, Harry Styles és Eminem a leghallgatottabb külföldi előadó Azahriah és Desh népszerűsége töretlen, Harry Styles és Eminem a leghallgatottabb külföldi előadó A hazai közönség legtöbbször Azahriah és Desh Pullup című számát hallgatta a Spotify-on, mely majdnem 6,5 millió lejátszást ért el 2022-ben. Ugyanezen a zenei streamingszolgáltatón a világ legnépszerűbb dalának Harry Styles As It Was című dala tekinthető, amit több mint 1,7 milliárdszor játszottak le a platformon tavaly. 2023. július 11. 14:06 Nem csak a zenéről szól az EFOTT Nem csak a zenéről szól az EFOTT Jövő héten, július 12. és 16. között rendezik meg az EFOTT-ot a Velencei-tónál. A rendezvény házigazdája a Pannon Egyetem. 2023. július 6. 15:42 Színes programkavalkáddal ünneplik az EKF félidejét Európa Kulturális Fővárosa Színes programkavalkáddal ünneplik az EKF félidejét Hihetetlen, hogy lassan eltelt hat hónap az évből, és elérkeztünk az Európa Kulturális Fővárosa évad félidejéhez. A szervezők ezt egy színes, mozgalmas, többnapos rendezvénysorozattal, a Felezővel ünneplik meg. Ajánlunk néhány programelemet a kínálatból. 2023. június 13. 15:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.