2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

A hazai madarak is otthont találhatnak a Veszprémi Állatkertben

2021. április 3. 16:39
Az őshonos madárfajok megvédése érdekében a Veszprémi Állatkert több odút is kihelyezett a területén. Ezekbe kék cinegék, széncinegék, verebek, csúszkák és seregélyek, vagy nagyobb madarak is tudnak fészkelni.

A mostani akció az állatkert oktató és ismeretterjesztő tevékenységéhez kapcsolódik, amely az egzotikus állatok bemutatása mellett szintén fontos részét képezi a vadaspark küldetésének és már számos hasonló kezdeményezésben megvalósult.

Az állatkert amúgy is gazdag madárvilággal büszkélkedhet, hiszen itt rendelkezésre áll mindazon erőforrás, amelyek alkalmas madárélőhellyé teszik a területet: táplálkozási hely, búvóhely, költőhely.

A madárodúk kihelyezésében a Pannon Egyetemen működő Viselkedésökológiai Kutatócsoport is segített, Liker András professzor szakmai felügyeletével és közreműködésével döntöttek arról, hogy melyik fák a legalkalmasabbak arra, hogy az őshonos madárfajok - mint például a kék cinegék, széncinegék, verebek, csúszkák és seregélyek - otthonául szolgáljanak.

Az akcióban Csizmadia Károly, a Veszprémi Állatkert zoopedagógusa is részt vett. Ő évtizedes tapasztalatokkal rendelkezve, az állatkerti foglalkozások során mindig nagy hangsúlyt fektet a szemléletformálásra, a természet szeretetére való nevelésre, hogy a gyerekek megismerjék a minket körülvevő élővilág apró részleteit is.

Képek: Veszprémi Állatkert

vehir.hu

További cikkek

Táborozó fiatalok az állatkertben
Táborozó fiatalok az állatkertben
A Veszprémi Állatkertben táboroznak az általános iskolások, mindennapjaikat leshettük meg.
Többször használható, visszaváltható poharakat vezettek be az állatkertben
Többször használható, visszaváltható poharakat vezettek be az állatkertben
Nem használnak többé eldobható műanyagpoharakat a Veszprémi Állatkertben, helyettük betétdíjas, visszaváltható “repoharakban” kaphatók az italok.
Felpezsdült a madárröpte csütörtök délelőtt az állatkertben
Felpezsdült a madárröpte csütörtök délelőtt az állatkertben
A madarak és fák napja alkalmából régi hagyománya szerint ismét vendégül látta a Veszprémi Állatkert a Kozmutza Flóra óvoda és általános iskola gyermekeit.
Dromedár kislánnyal bővült a Veszprémi Állatkert csapata
Dromedár kislánnyal bővült a Veszprémi Állatkert csapata
Az állatkert a közösségi médiában számolt be az örömteli az eseményről.
'S a medvének mindig igaza van'
'S a medvének mindig igaza van'
A hagyomány szerint a medvék minden évben február 2-án megmondják, hogy közel van-e a tavasz, vagy még kemény hidegek várnak ránk. Ha barlangjukból kibújva meglátják az árnyékukat, visszamennek, mert még korai a tavasz köszöntése, viszont ha felhős az idő és nincs árnyékuk, elől maradnak, hiszen közeleg a jó idő a hiedelem szerint. Szerdán délelőtt a veszprémi állatkert három fekete medvéje is megtette ezt az időjóslást.