2021. május 16.
//
Botond, Mózes névnap

Egyházi épületek a Szemle fókuszában

2021. április 19. 21:14
Veszprémi Szemle
Megjelent a Veszprémi Szemle idei első száma, a nyomtatott példányokat április 23-án pénteken 15:00-16:30 óra között lehet átvenni a megyei könyvtárnál.

Simon Anna A veszprémi székesegyház berendezése, 1907–1917 című tanulmányában az 1907-ben fennálló állapotot vizsgálatának kiindulási alapjául határozta meg. Ahogy fogalmazta: írásának célja az ekkor használatban lévő berendezési tárgyak – művészi értékkel bíró ingóságok: oltárok és oltárképek, szószék, keresztelőmedence, szenteltvíztartó, stallumok, padok, továbbá az építészeti tagoláshoz tartozó szobrászati alkotások, rácsok, korlátok – azonosítása, valamint lehetőség szerint sorsuk követése a XX. század eleji átalakítás során.

Somorjay Sélisette A veszprémi érseki palota kápolnájáról készített tanulmányában a két nagy koncepcionálisan értékelhető korszakot mutatta be: az építéskori eredeti állapotot és a millennium korára datált restaurálást. Az újabb jelenkori restaurálás előtt rendkívül fontosnak tartja a szerző az elmélyült forráskutatást és az együttgondolkodást.

A gyulafirátóti premontrei prépostság alapítása és monostorának viszontagságai címmel közölte írását Horogszegi Tamás. Írását összefoglalásnak szánja a prépostsági romok tervbe vett állagmegóvási munkáihoz készült, építéstörténeti tudományos dokumentációba szerkesztett újabb kutatások és megfigyelések eredményének. Ezt több okkal is indokolja: hozzáférhetővé váltak az újabb műemléki gyűjteményi adatok, új és meglepő eredménye volt a türjei prépostság kutatásának, kitágultak a gyurafirátóti romok kutatási területe, valamint az évek során keletkezett szakirodalom megérett egy kutatástörténeti összefoglalóra.

Karlinszky Balázs a Cholnoky lakótelep templomának építéstörténetét mutatja be A veszprémi Magyarok Nagyasszony-kápolna és – plébániatemplom építése (1988– 1994) címmel. A templom – ami Mindszenty-emléktemplom néven is ismert –, Veszprém ötödik, legfiatalabb plébániatemploma. A tanulmányban nem csak a templom építéstörténetéről kapunk információkat, de megismerhetjük a templom építésében jelentős szerepet játszó Schall Tamás szervezőlelkészt, Kőgl Lánárdot és Mészáros Tibort is.

Kovács Győző Gyula a 2019-es év veszprémi meteorológiai viszonyait elemzi tanulmányában, kiemelve, hogy 1860 óta ez volt a legmelegebb év. Írását a már megszokott alapossággal és igénnyel készített grafikonok, táblázatok teszik teljessé.

vehir.hu

További cikkek

Szombaton nyitottak meg az országos közművelődési és kulturális intézmények
Szombaton nyitottak meg az országos közművelődési és kulturális intézmények
A Veszprém Agóra 13 másik magyarországi agórával és több mint ezer közművelődési intézménnyel együttműködve rollup-kiállítással csatlakozott az országos megnyitó eseménysorozathoz.
Végleges a VeszprémFest programja!
Végleges a VeszprémFest programja!
Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színházaink a nyitás felé
Színházaink a nyitás felé
Fontos állomáshoz érkeztünk a négymillió beoltottal, hiszen a kormány engedélyezi a színházak megnyitását, a teátrumok látogatását, legalábbis azok számára, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Kellerné Egresi Zsuzsannát, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettes-kreatív menedzserét, a Pannon Várszínház igazgatóját, Vándorfi Lászlót, valamint Szántó Viktóriát, a Kabóca Bábszínház igazgatóhelyettesét kérdeztük.
A Covid utáni első koncert az igazi hősöknek szól majd a Hangvillában
A Covid utáni első koncert az igazi hősöknek szól majd a Hangvillában
Új értelmezést nyert a „hős” jelző, a békeidőben tanúsított hőstetteket a Hangvilla most egy különleges ajándékkal hálálja meg. Május végén, a Covid-járvány után először tartanak zenei rendezvényt a kulturális központban, a vendégkör viszont speciális lesz. Erről, valamint a kulturális szféra járvány utáni új kihívásairól is beszélgettünk a Hangvilla igazgatójával.
Elmarad a Gizella-napok
Elmarad a Gizella-napok
Közösségi oldalán jelentette be az egyébként nem meglepő hírt a Veszprémi Programiroda: idén sem rendezik meg a Gizella-napokat a járványhelyzet miatt.