2021. szeptember 24.
//
Gellért névnap

Egyházi épületek a Szemle fókuszában

2021. április 19. 21:14
Veszprémi Szemle
Megjelent a Veszprémi Szemle idei első száma, a nyomtatott példányokat április 23-án pénteken 15:00-16:30 óra között lehet átvenni a megyei könyvtárnál.

Simon Anna A veszprémi székesegyház berendezése, 1907–1917 című tanulmányában az 1907-ben fennálló állapotot vizsgálatának kiindulási alapjául határozta meg. Ahogy fogalmazta: írásának célja az ekkor használatban lévő berendezési tárgyak – művészi értékkel bíró ingóságok: oltárok és oltárképek, szószék, keresztelőmedence, szenteltvíztartó, stallumok, padok, továbbá az építészeti tagoláshoz tartozó szobrászati alkotások, rácsok, korlátok – azonosítása, valamint lehetőség szerint sorsuk követése a XX. század eleji átalakítás során.

Somorjay Sélisette A veszprémi érseki palota kápolnájáról készített tanulmányában a két nagy koncepcionálisan értékelhető korszakot mutatta be: az építéskori eredeti állapotot és a millennium korára datált restaurálást. Az újabb jelenkori restaurálás előtt rendkívül fontosnak tartja a szerző az elmélyült forráskutatást és az együttgondolkodást.

A gyulafirátóti premontrei prépostság alapítása és monostorának viszontagságai címmel közölte írását Horogszegi Tamás. Írását összefoglalásnak szánja a prépostsági romok tervbe vett állagmegóvási munkáihoz készült, építéstörténeti tudományos dokumentációba szerkesztett újabb kutatások és megfigyelések eredményének. Ezt több okkal is indokolja: hozzáférhetővé váltak az újabb műemléki gyűjteményi adatok, új és meglepő eredménye volt a türjei prépostság kutatásának, kitágultak a gyurafirátóti romok kutatási területe, valamint az évek során keletkezett szakirodalom megérett egy kutatástörténeti összefoglalóra.

Karlinszky Balázs a Cholnoky lakótelep templomának építéstörténetét mutatja be A veszprémi Magyarok Nagyasszony-kápolna és – plébániatemplom építése (1988– 1994) címmel. A templom – ami Mindszenty-emléktemplom néven is ismert –, Veszprém ötödik, legfiatalabb plébániatemploma. A tanulmányban nem csak a templom építéstörténetéről kapunk információkat, de megismerhetjük a templom építésében jelentős szerepet játszó Schall Tamás szervezőlelkészt, Kőgl Lánárdot és Mészáros Tibort is.

Kovács Győző Gyula a 2019-es év veszprémi meteorológiai viszonyait elemzi tanulmányában, kiemelve, hogy 1860 óta ez volt a legmelegebb év. Írását a már megszokott alapossággal és igénnyel készített grafikonok, táblázatok teszik teljessé.

vehir.hu

További cikkek

Újabb avar kori sírok kerültek elő Veszprémben
Újabb avar kori sírok kerültek elő Veszprémben
A 8. sz. főút Veszprém déli elkerülő szakasz munkálatai során újabb 7-8. századi avar kori sírok kerültek elő. A feltárásokból egyértelműen kirajzolódik, hogy az út két oldalán egy nagyobb kiterjedésű, a késő avar kor kezdetére tehető soros temető részletei bukkantak elő.
Metamorfózis címmel nyílt kiállítás Kádár Tibor képeiből
Metamorfózis címmel nyílt kiállítás Kádár Tibor képeiből
75. születésnapját ünnepli Kádár Tibor képzőművész, akinek műveiből a háromnegyed évszázados jubileum alkalmából kiállítás nyílt szerdán a Dubniczay-palota Várgalériájában.
Élő zene tölti meg a belvárosi antikváriumot pénteken
Élő zene tölti meg a belvárosi antikváriumot pénteken
Mártony Zsuzsanna magánénekes, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Szakács Tibor trombitaművész közösen lépnek fel az Utas és Holdvilág Antikváriumban pénteken.
Jön a Kávéházak Éjszakája Veszprémben is
Jön a Kávéházak Éjszakája Veszprémben is
Most hétvégén a veszprémi kávéházak és kávézók is megidézik azt a kulturális pezsgést, amit egykor a „kávéváros” kávéházai képviseltek. Irodalom, zene, humor és sok-sok csésze kávé vár mindenkire az ingyenes Kávéházak Éjszakáján, immáron Veszprémben is.
Közeleg az első nagyszínházi bemutató a Petőfi Színházban
Közeleg az első nagyszínházi bemutató a Petőfi Színházban
A Veszprémi Petőfi Színházban hamarosan a nézők is megtekinthetik az évad első nagyszínházi bemutatóját, ugyanis a Tasnádi Csaba által színpadra állított Ken Ludwig darab pénteken debütál.