2021. május 18.
//
Erik névnap

Igazi ünneppé vált az újranyitás

Ahogy arra számítani lehetett, a szombati újranyitáskor ismét megteltek a vendéglátóhelyek teraszai. A belvárosi hangulat a nyári főszezont idézte.

Tavaly november 11-én léptek életbe azok a korlátozó intézkedések, amelyeket a koronavírus-járvány megfékezéséért hoztak, ez az intézkedéscsomag tartalmazta többek közt azt is, hogy a vendéglátóhelyeknek be kell zárnia és csak elvitelre, vagy kiszállításra dolgozhattak.

Azóta 163 nap telt el, hétvégén viszont véget ért ez a számlálás, ugyanis a kormány új rendeletének értelmében a 3,5 millió beoltott után ismét kinyithattak, egyelőre a vendéglátóhelyek teraszai.

Ahogy az ország minden területén, úgy Veszprémben is éltek az emberek ezzel a lehetőséggel és megtöltötték a vendéglátóhelyek asztalait. A hatályos szabályok értelmében az asztalnál fogyasztás közben nem kötelező a maszkviselet, ugyanakkor a közterületeken, valamint a vendéglátóhelyek belső részén (amennyiben mosdóba megy a vendég, vagy a pulthoz rendelni, fizetni) továbbra is hordani kell a szájat és orrot eltakaró maszkot.

Az újranyitást követő első napon megkerestünk két belvárosi vendéglátóhely vezetőjét, akikről az előző napi tapasztalatokról érdeklődtünk.

Müller Zoltán a Skorpió Pubot vezeti, tőle megtudtuk, hogy már az újranyitás bejelentése után nem sokkal az összes asztalukra érkezett foglalás. Javarészt a törzsvendégek ünnepelték itt, hogy ismét a kedvenc helyükön találkozhatnak egymással, de voltak új vendégek is.

A Skorpióban főleg a csapolt sör fogyott az este fél 10-ig tartó nyitva tartás során, Müller Zoltán szerint ez annak tudható be, hogy ez az a népszerű ital, amihez csapolva nem jutottak hozzá a vendégek az elmúlt hónapok alatt.

A Skorpiónak egyébként sikerült átvészelnie az elmúlt időszakot úgy, hogy nem kellett megválnia egy alkalmazottjától sem, az, hogy az újranyitás is zökkenőmentesen ment annak is köszönhető, hogy ugyanazzal a tapasztalt és összeszokott csapattal tudtak kinyitni szombaton.

Egy másik belvárosi vendéglátóhely a Kedvencem Wok & Bar, ami tavaly pont a járvány első két hulláma közötti időszakban nyitott meg az Óváros téren. Az alapvetően keleti ízvilágú tésztákra alapozó vendéglátóhely terasza is megtelt a szombati nyitáskor, aki pedig járt már korábban ezen a helyen, az észrevehette, hogy a novemberi zárás óta több újítás is történt a szabadtéri részen.

Sindler Attilától a hely üzletvezetőjétől megtudtuk, hogy az elmúlt hónapokban, amikor kiszállítással tudtak csak foglalkozni, a teraszrészen is számos fejlesztést végeztek. Több növényt is elültettek, kialakítottak lounge-részeket és egy nagyobb pultot is fölszereltek a szabadtéri részen. Ezekkel véglegesen május elejére készülnek majd el, de így is népszerű volt a vendégek körében már az első napon.

A Kedvencemben főleg a bor és a csapolt sör fogyott, ami az italokat illeti szombaton, de a hely az újranyitást megünnepelve minden vendégnek egy pohár limonádéval, vagy pezsgővel is kedveskedett.

A szombati nyitás a Balatonnál is érezhető volt. Bár Balatonfüred évszaktól és korlátozásoktól függetlenül mindig népszerű a turisták körében, az elmúlt hetekhez képest most jóval nagyobb volt a forgalom a Tagore-sétányon.

Hajas Bálint
Domján Attila
Szalai Csaba

További cikkek

Tartósan ezer alatt a fertőzés, száz alatt a halálozás
Tartósan ezer alatt a fertőzés, száz alatt a halálozás
Koronavírus - Meghalt 61 beteg, 718-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Koronavírus - Meghalt 61 beteg, 718-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt 61, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 718 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap, kiemelve: eddig 4 600 012 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 701 789-en már a második adag vakcinát is megkapták.
Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i)
Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i)
Egy család, amelynek a patikájában Jávor Pál felesezett, a szalonjában püspökök teáztak, az egyik tagja pedig megmentette a Tűztornyot az oroszok géppuskájától: Veszprém ma nem lenne az, ami, a Kocsuba-Karabélyos família nélkül. 1911 és 1951 között ők voltak az Óváros tér mellett található Fekete Sas Gyógyszertár tulajdonosai, ez idő során rengeteget fényképeztek, filmeztek, leveleztek és nagy társasági életet éltek, így a család és a város története elválaszthatatlanul összefonódott.
140 éve egymásért! – Kerek évfordulót ünnepel a Magyar Vöröskereszt
140 éve egymásért! – Kerek évfordulót ünnepel a Magyar Vöröskereszt
Hazánk legnagyobb humanitárius szervezete 2021. május 16-án ünnepli fennállásának 140. évfordulóját. 1881-ben ezen a napon alakult meg a Magyar Nemzeti Múzeumban a Vörös-kereszt Férfiegylete, mely másnap a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve megalapította a Magyar Vöröskereszt elődjét.
A helyi állatvédőknek segít az üzletlánc Veszprémben is
A helyi állatvédőknek segít az üzletlánc Veszprémben is
Kétnapos akcióban gyűjtik a magyarországi Interspar áruházakban, köztük a veszprémiben is a macska- és kutyaeledeleket a „Mancs a bajban!” kezdeményezés keretében. Szombat délelőtt Veszprémben volt a program részleteit bemutató sajtótájékoztató.