2021. augusztus 2.
//
Lehel névnap

Igazi ünneppé vált az újranyitás

Ahogy arra számítani lehetett, a szombati újranyitáskor ismét megteltek a vendéglátóhelyek teraszai. A belvárosi hangulat a nyári főszezont idézte.

Tavaly november 11-én léptek életbe azok a korlátozó intézkedések, amelyeket a koronavírus-járvány megfékezéséért hoztak, ez az intézkedéscsomag tartalmazta többek közt azt is, hogy a vendéglátóhelyeknek be kell zárnia és csak elvitelre, vagy kiszállításra dolgozhattak.

Azóta 163 nap telt el, hétvégén viszont véget ért ez a számlálás, ugyanis a kormány új rendeletének értelmében a 3,5 millió beoltott után ismét kinyithattak, egyelőre a vendéglátóhelyek teraszai.

Ahogy az ország minden területén, úgy Veszprémben is éltek az emberek ezzel a lehetőséggel és megtöltötték a vendéglátóhelyek asztalait. A hatályos szabályok értelmében az asztalnál fogyasztás közben nem kötelező a maszkviselet, ugyanakkor a közterületeken, valamint a vendéglátóhelyek belső részén (amennyiben mosdóba megy a vendég, vagy a pulthoz rendelni, fizetni) továbbra is hordani kell a szájat és orrot eltakaró maszkot.

Az újranyitást követő első napon megkerestünk két belvárosi vendéglátóhely vezetőjét, akikről az előző napi tapasztalatokról érdeklődtünk.

Müller Zoltán a Skorpió Pubot vezeti, tőle megtudtuk, hogy már az újranyitás bejelentése után nem sokkal az összes asztalukra érkezett foglalás. Javarészt a törzsvendégek ünnepelték itt, hogy ismét a kedvenc helyükön találkozhatnak egymással, de voltak új vendégek is.

A Skorpióban főleg a csapolt sör fogyott az este fél 10-ig tartó nyitva tartás során, Müller Zoltán szerint ez annak tudható be, hogy ez az a népszerű ital, amihez csapolva nem jutottak hozzá a vendégek az elmúlt hónapok alatt.

A Skorpiónak egyébként sikerült átvészelnie az elmúlt időszakot úgy, hogy nem kellett megválnia egy alkalmazottjától sem, az, hogy az újranyitás is zökkenőmentesen ment annak is köszönhető, hogy ugyanazzal a tapasztalt és összeszokott csapattal tudtak kinyitni szombaton.

Egy másik belvárosi vendéglátóhely a Kedvencem Wok & Bar, ami tavaly pont a járvány első két hulláma közötti időszakban nyitott meg az Óváros téren. Az alapvetően keleti ízvilágú tésztákra alapozó vendéglátóhely terasza is megtelt a szombati nyitáskor, aki pedig járt már korábban ezen a helyen, az észrevehette, hogy a novemberi zárás óta több újítás is történt a szabadtéri részen.

Sindler Attilától a hely üzletvezetőjétől megtudtuk, hogy az elmúlt hónapokban, amikor kiszállítással tudtak csak foglalkozni, a teraszrészen is számos fejlesztést végeztek. Több növényt is elültettek, kialakítottak lounge-részeket és egy nagyobb pultot is fölszereltek a szabadtéri részen. Ezekkel véglegesen május elejére készülnek majd el, de így is népszerű volt a vendégek körében már az első napon.

A Kedvencemben főleg a bor és a csapolt sör fogyott, ami az italokat illeti szombaton, de a hely az újranyitást megünnepelve minden vendégnek egy pohár limonádéval, vagy pezsgővel is kedveskedett.

A szombati nyitás a Balatonnál is érezhető volt. Bár Balatonfüred évszaktól és korlátozásoktól függetlenül mindig népszerű a turisták körében, az elmúlt hetekhez képest most jóval nagyobb volt a forgalom a Tagore-sétányon.

Hajas Bálint
Domján Attila
Szalai Csaba

További cikkek

Mégis elindulhat az előválasztáson Katanics Sándor
Mégis elindulhat az előválasztáson Katanics Sándor
A DK helyi politikusa közösségi oldalán jelentette be, hogy ugyan nem a DK színeiben, de várhatóan el tud indulni az ellenzéki előválasztáson ősszel.
Kerítésbe szorult kutyát mentettek a fűzfői tűzoltók Balatonalmádiban
Kerítésbe szorult kutyát mentettek a fűzfői tűzoltók Balatonalmádiban
Kollégánk szerkesztés közben lett figyelmes a síró kutyára, tárcsázta a 112-t.
Rétvári: megkezdődik a tankönyvek kiszállítása az iskolákba
Rétvári: megkezdődik a tankönyvek kiszállítása az iskolákba
Hétfőn megkezdődik az ingyenes tankönyvek kiszállítása az iskolákba; a kormány a kiadványok ingyenességével 13 milliárd forintnyi kiadást vesz le a magyar családok válláról - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a Pest megyei Üllőn.
A közösségek ünnepe volt a szombati nap a térségben
A közösségek ünnepe volt a szombati nap a térségben
Több környező településen is most szombaton tartották meg a hagyományos falunapokat, amelyeket tavaly a járvány miatt nem lehetett megszervezni. A kulturális programok mellett a helyi értékek megőrzése és bemutatása volt az egyik kulcsmomentum.
Állati jó családi napot tartottak a Balatoni Élményparkban
Állati jó családi napot tartottak a Balatoni Élményparkban
Nem csak szórakozási lehetőségek, hanem az állatvédelem fontosságát kiemelendő programokkal is készültek a Balatoni Élményparkban szombaton.