2021. május 18.
//
Erik névnap

Jogerős: börtönbe kell vonulnia az ittasan halálos balesetet okozó férfinak

2021. május 3. 14:21
Veszprémi Törvényszék

A Pápai Járásbíróság 2020 novemberében hozott ítéletével ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt két év hat hónap börtönbüntetésre, öt év közúti járművezetéstől eltiltásra és három év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte azt a 21 éves pápai férfit, aki vezetői engedély nélkül, ittasan vezetve okozott halálos balesetet. A bíróság kötelezte továbbá a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás alapján a vádlott járművezetői engedélyt nem szerzett, ennek ellenére folyamatosan vezetett, amely miatt a vele szemben korábban alkalmazott szabálysértési büntetések visszatartó erővel nem bírtak.

A vádlott 2019. december végén ittas állapotban, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt közlekedett személygépkocsival éjszakai sötétségben, száraz, rossz minőségű aszfalt burkolatú úttesten. A személygépkocsi jobb oldali első ülésén a sértett foglalt helyet, aki a biztonsági övét nem használta.

A vádlott ittas állapotban nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel és a megengedett legnagyobb sebességet meghaladva, 105-115 km/h sebességgel közlekedett, amikor egy egyenes útszakaszon a jármű kerekei megcsúsztak, a gépkocsi több mint 30 métert sodródott, sodródása közben a függőleges tengelye körül elfordult, miközben a vádlott elvesztette irányítását a jármű felett. A gépkocsi 83-87 km/h sebességgel haladt a bal oldali árokba, ahol tovább sodródott, majd az árokfalnak ütközött és 40-50 km/h sebességgel egy út melletti villanyoszlopnak csapódva került véghelyzetébe. A baleset helyszínére a „40 km/h sebességkorlátozás”, a „Csúszós úttest” és „Egyenetlen úttest” közlekedési tábla egyaránt vonatkozik.

A baleset következtében a jobb oldali első ülésen utazó sértett a helyszínen elhalálozott.

A Pápai Járásbíróság ítéletével szemben az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést, melyekre tekintettel a Veszprémi Törvényszék járt el. A másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletet a tényállás és a büntetések tekintetében is helybenhagyta, így az jogerőre emelkedett.

vehir.hu

További cikkek

Kamionok ütköztek Kolontárnál
Kamionok ütköztek Kolontárnál
Az Ajka felé vezető utat a balesetnél a mentés idejére lezárták.
Idén is jelentős támogatásban részesülnek az önkéntes mentőszervezetek
Idén is jelentős támogatásban részesülnek az önkéntes mentőszervezetek
Százötvenegy önkéntes mentőszervezet jut 2021-ben központi forrásból pályázati támogatáshoz. Az erre vonatkozó döntést május 12-én hagyta jóvá a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója. Veszprém megye tizenkét önkéntes mentőszervezetét támogatta a katasztrófavédelem – tájékoztatott a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Szíjjal a nyakán rángatták az elhagyatott útra
Szíjjal a nyakán rángatták az elhagyatott útra
Felfegyverkezve elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérlete és személyi szabadság megsértésének bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy házaspár ellen, akik az általuk jogosnak tartott követelésüket erőszakkal, filmbe illő módszerrel próbálták behajtani volt alkalmazottjukon – tájékoztatott weboldalán az ügyészség.
Kandeláberek lámpatestjeit akarta ellopni két férfi
Kandeláberek lámpatestjeit akarta ellopni két férfi
A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai gyanúsítottként kihallgatták a 35 éves Pest megyei és a 26 éves Komárom-Esztergom megyei lakost.
Kábítószert találtak a kocsiban
Kábítószert találtak a kocsiban
A veszprémi nyomozók gyanúsítottként kihallgatták a két 33 éves elkövetőt.