2021. június 24.
//
Iván névnap

Együttműködés indul a MOME és a Pannon Egyetem között

2021. május 10. 14:23
Pannon Egyetem
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa év sikeres megvalósítása érdekében a Pannon Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködési megállapodást írt alá.

Veszprém Megyei Jogú Város és a balatoni régió sikeresen pályázott a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa címre. E pályázat előkészítéséhez és végrehajtásához jelentősen hozzájárul a Pannon Egyetem mint a régió felsőoktatásának és tudományos életének meghatározó szereplője. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a megalakulása óta eltelt 140 évben mindvégig meghatározó szerepet vállalt a magyarországi designélet kialakításában, és ma is megkerülhetetlen intézménye a hazai alkotói, tervezői kultúrának.

„A Pannon Egyetem, ami a Balatont is magába foglaló Közép- és Nyugat-dunántúli régió hálózatos formában szervezett és nemzetközileg elismert felsőoktatási intézménye, szellemiségében mindig is képviselte az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címhez társított értékeket, úgymint a sokszínűséget, együttműködést, térségi integráló szerepet, minőséget, nemzetközi láthatóságot. A program sikere érdekében örömmel léptünk szövetségre a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, akikkel közösen ezeket az értékeket remélhetőleg még szélesebb körben fogjuk tudni láthatóvá és hasznosíthatóvá tenni. Az innovatív ötletek közös megvalósítására irányuló együttműködésünk a legjobb példa arra, hogy a művészet és tudomány milyen jól kiegészíthetik egymás, hiszen mindkettő az egyetemes emberi kultúra része” – mondta el dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

„A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem művészeti és a design területén játszott szerepe révén az együttműködés keretében olyan innovatív projektek, jó gyakorlatok, és kulturális értékek születhetnek, amelyek hosszútávon képesek támogatni a Nyugat-pannon régió, a hazai kreatívipar fejlődését.  A közös munka a Pannon Egyetemmel új lehetőségeket nyit meg számunkra, melynek célja elsősorban a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program sikeres megvalósítása” – üdvözölte az együttműködést Fülöp József, a MOME rektora.

„A 2023-év Európa Kulturális Fővárosa cím, a város és a régió mellett a Pannon Egyetem számára is nagy lehetőséget jelent. Az egyetem már a pályázat összeállításától kezdve részt vett a szakmai tartalom megtervezésében, és elképzelésünk szerint ugyanilyen aktívak leszünk a megvalósítás során. Annak érdekében, hogy a legtöbbet tudjuk kihozni az összegyűlt ötletekből, örömmel működünk együtt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, akik a design területén nagy tapasztalattal és szakmai potenciállal rendelkeznek. Bízom benne, hogy a közös munkánk eredménye az EKF programsorozatot még látványosabbá, még sikeresebbé fogja tenni” – mondta el Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja.

„A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem határozott elkötelezettsége a társadalmi és kulturális felelősségvállalás. A Veszprém-Balaton 2023 olyan projekt, amelyben hozzá tudunk járulni annak a közös képnek a bemutatásához, amelyben helye van a hagyományok megújításának, az alkotásnak, a város, a táj és a társadalom szövetének. Az európai kulturális fővárosok sorozat rendszere szerint egy nemzetközi találkozás is, egyszerre több város viseli a megtisztelő címet. A vírus okozta nehézségek után nagy szükségünk van a korábbi kapcsolatok megerősítésére. A MOME a maga tapasztalataival ezt is képviseli az együttműködésben” – fogalmazott dr. Nagy Zsombor, a MOME kancellárja.

A Veszprém-Balaton 2023 által kijelölt öt fő értékével (közösségépítés, önkéntesség, hagyomány, innováció, fenntarthatóság) a MOME és a Pannon Egyetem is teljes egyetértésben kapcsolódik, és a jövőbeli munkát ezen értékek alapján határozták meg a megállapodásban.

Az együttműködés 2023. december 31-ig tart, többek között közös kurzusokkal, projektekkel kívánják támogatni a Pannon Egyetem szerepét az EKF projektben.

vehir.hu

További cikkek

Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió beoltott elérése esetén
Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió beoltott elérése esetén
Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió koronavírus ellen beoltott ember elérése esetén - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön.
Sétával, filmmel, szomszédolással erősítik a helyi identitást
Sétával, filmmel, szomszédolással erősítik a helyi identitást
Három, a veszprémi örökséget feltáró, a helyi identitást és a közösséget erősítő program indul a városban, melyek keretében többek közt Veszprém történetét bemutató film, várostörténeti séták indulnak, valamint az egyes városrészek közösségei látják vendégül egymást.
A Veszprémi Petőfi Színház tölti meg élettel a felújított balatonalmádi kolostort
A Veszprémi Petőfi Színház tölti meg élettel a felújított balatonalmádi kolostort
A külsőleg és belsőleg is felújított volt jezsuita rendházat kedden adták át a Balaton-parti városban. Az új épület összművészeti kulturális központként fog működni.
A 2022-es költségvetés, és ami mögötte van
A 2022-es költségvetés, és ami mögötte van
132 képviselő támogatta, 26 pedig nemmel szavazott az országgyűlésben a 2022-es költségvetés szavazásánál, így nagy arányban végül megszavazták a Covid-járvány utáni év büdzséjét. A jövő évi országos célkitűzésekről Ovádi Péter, országgyűlési képviselőt kérdeztük.
370 fő állhatott munkába a Foglalkoztatási Paktumnak köszönhetően
370 fő állhatott munkába a Foglalkoztatási Paktumnak köszönhetően
Négy és fél évvel ezelőtt nagy vállalást tettek a Veszprémi járásban működő cégek, képző intézmények, civilek, az önkormányzat, a Kormányhivatal és a Pro Veszprém Kft.: terveik szerint a Veszprémi Járási Foglalkoztatási Paktum keretében közel 300 fő munkába állását igyekeztek elősegíteni. A projekt a napokban zárult, az elképzelésekhez képest mintegy 100 fővel több új munkavállalóval.