Tornyos Balázs, az Oliva Étterem mesterszakácsa most sem volt rest, ezen a héten egy szokatlan különlegesség elkészítésébe vezetett be minket. Ha receptünk elnyeri tetszését, küldje el ön is kedvencét a gasztro@vehir.hu email címre, és ha a hónap végi sorsoláson Önre esik a séf választása, az Oliva Étterem kétszemélyes vacsorával ajándékozza meg.
Dióba hempergetett, grillezett kecskesajt málnahabbal
A kedvenc sajtjaim táborába tartozik a kecsketejből készített sajtkülönlegességek. Sokan ódzkodnak tőle az erős kecskére jellemző karakteres, savanykás utóíz miatt. Ezt a receptet kipróbálva kellemes meglepetés érhet minket. A pirult dió és a lágy málna íze kicsit tompítja, és kiegészíti a kecskesajt karakteres ízét.
Hozzávalók 4 főre
400 g (4 db) natúr kecskesajt (henger alakú)
40 g darált dióbél
80 g vaj
30 g méz
Hozzávalók a málnahabhoz
150 g málna (lehet fagyasztott is)
40 g méz
1 tojásfehérje kemény habbá verve
1 dl tejszín kemény habbá verve
A kecskesajtot keresztben 4 egyenlő részre vágjuk, majd egyenként háromfelé. A kecskesajtszeleteket darált dióba forgatjuk, majd hármasával kevés méz segítségével összetapasztjuk. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, és lassú tűzön a kecskesajtokat – egyenként – mindegyik oldalukon megsütjük (8–10 perc alatt). Akkor jó, ha enyhén olvadt a széle.
A málnát a mézzel leturmixoljuk, és szitán átszűrjük. Hozzákeverjük a felvert tejszínt és a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Tálalásnál a sajtot a tányér közepére helyezzük, és két kanál segítségével a habból galuskákat szaggatunk. Mentával és málnaszemekkel díszítjük.
Sörajánló: Belle-Vue Framboise
Enyhén málnás íze miatt friss gyümölcsökkel készített ételekhez kitűnő.