2021. június 13.
//
Antal, Anett névnap

Korán kezdődnek a bajok, de aktív odafigyeléssel megelőzhetők

Az ülő életmód miatt fellépő egészségi problémák ellen küzdenek programjaikkal a MozgásCoolTúra nevű családi program szervezői.

Ezek a problémák már egészen fiatal korban jelentkeznek – magyarázta Török Ágnes, a program szakmai vezetője csütörtökön egy sajtótájékoztatón. Mindezt egy felméréssel támasztotta alá, amely során veszprémi általános iskolásokat vizsgáltak meg. Arra jutottak, hogy az aktívabb óvodai létet felváltó, nagyrészt széken ülve töltött iskolás évek gyorsan koptatják a gyerekek egészségét. Már az alsósoknál megfigyelhetőek az ehhez kapcsolódó elváltozások, a comb, a lábszár, a törzs izmai nem tudják biztosítani a helyes testtartást, ami felső tagozatban még látványosabb problémákhoz, hanyag tartáshoz, majd gerincferdüléshez vezetnek. A mozgásszervi elváltozások azért is különösen bajosak, mert a későbbiekben más, komolyabb megbetegedések gyökereit jelenthetik.

Ezen szeretnének Ágnesék – elsősorban a szemléletváltozást célzó – programjaikkal segíteni. Az Európai Unió által 7,5 millió forinttal támogatott MozgásCoolTúra családi egészségmegőrző program egyik fő elemét egy a 10-14 éves korosztály számára meghirdetett ingyenes nyári tábor adja. A gyerekek sok mezítlábas programon vehetnek részt, talptornával, tartásjavító gerinctornával, gyerekjógával fejleszthetik a tartásukat – emellett pedig fontos szerepet kapnak a szemléletformáló foglalkozások, amelyekkel felhívják a gyerekek figyelmét saját maguk iránti felelősségvállalásra.

A tábor mellett a program részeként online ismeretterjesztő foglalkozásokat szerveznek a szülőknek, illetve 6-12 kilométeres családi túrákat, ahol a szülők, nagyszülők együtt mozoghatnak a gyerekekkel. 

A program sajtótájékoztatóján Brányi Mária alpolgármester rámutatott: a végső cél az, hogy a mai fiatalok szemléletét formálva a következő generációk számára már automatizmussá válnának a most még újnak számító üzenetek, az önmagunk és környezetünk egészségére való nagyobb odafigyelés. 

Söge
Domján Attila

További cikkek

A Kossuth iskola is gazdagodott egy focipályával
A Kossuth iskola is gazdagodott egy focipályával
A Jendrassik és a Báthory után immár a Kossuth Lajos Általános Iskolában is műfüves focipályán sportolhatnak a gyermekek: utóbbi intézményben pénteken adták át a pályát. A beruházás az MLSZ Veszprém megyei igazgatósága és a helyi önkormányzat összefogásával jöhetett létre.
Új MAN csuklós buszok kezdik meg szolgálatukat Veszprém megyében
Új MAN csuklós buszok kezdik meg szolgálatukat Veszprém megyében
Az öt busznak köszönhetően teljesen megújul a Veszprém megyei helyközi csuklósbusz-állomány, így éves szinten közel 3,6 millió utas számára biztosít kényelmesebb utazást.
Zenés utcai felvonulással és előadásokkal indult a Rátonyi Róbert Operettfesztivál
Zenés utcai felvonulással és előadásokkal indult a Rátonyi Róbert Operettfesztivál
Az egykor Veszprémi Petőfi Színházban is alkotó színész-rendezőről elnevezett fesztivál város-szerte zajlik vasárnap estig.
Olaszfalu új utakra ért
Olaszfalu új utakra ért
Utcabállal és fogadással is készültek az olaszfalui Major utca lakói péntek délután, amikor hivatalosan is átadták a régóta várt új útszakaszt. A Major utca az egyik legrégebbi útszakasz a településen.
Veszprém megye erős Fidesz-bázis, de az MSZP vállalja a kihívást
Veszprém megye erős Fidesz-bázis, de az MSZP vállalja a kihívást
Két előválasztási jelöltjét is bemutatta az MSZP-Párbeszéd Veszprém megyében. A pápai körzetben Grőber Attila méretteti meg magát, a megyeszékhelyen és térségében pedig Mesterházy Attila.