2022. május 19.
//
Ivó, Milán névnap

Korán kezdődnek a bajok, de aktív odafigyeléssel megelőzhetők

Az ülő életmód miatt fellépő egészségi problémák ellen küzdenek programjaikkal a MozgásCoolTúra nevű családi program szervezői.

Ezek a problémák már egészen fiatal korban jelentkeznek – magyarázta Török Ágnes, a program szakmai vezetője csütörtökön egy sajtótájékoztatón. Mindezt egy felméréssel támasztotta alá, amely során veszprémi általános iskolásokat vizsgáltak meg. Arra jutottak, hogy az aktívabb óvodai létet felváltó, nagyrészt széken ülve töltött iskolás évek gyorsan koptatják a gyerekek egészségét. Már az alsósoknál megfigyelhetőek az ehhez kapcsolódó elváltozások, a comb, a lábszár, a törzs izmai nem tudják biztosítani a helyes testtartást, ami felső tagozatban még látványosabb problémákhoz, hanyag tartáshoz, majd gerincferdüléshez vezetnek. A mozgásszervi elváltozások azért is különösen bajosak, mert a későbbiekben más, komolyabb megbetegedések gyökereit jelenthetik.

Ezen szeretnének Ágnesék – elsősorban a szemléletváltozást célzó – programjaikkal segíteni. Az Európai Unió által 7,5 millió forinttal támogatott MozgásCoolTúra családi egészségmegőrző program egyik fő elemét egy a 10-14 éves korosztály számára meghirdetett ingyenes nyári tábor adja. A gyerekek sok mezítlábas programon vehetnek részt, talptornával, tartásjavító gerinctornával, gyerekjógával fejleszthetik a tartásukat – emellett pedig fontos szerepet kapnak a szemléletformáló foglalkozások, amelyekkel felhívják a gyerekek figyelmét saját maguk iránti felelősségvállalásra.

A tábor mellett a program részeként online ismeretterjesztő foglalkozásokat szerveznek a szülőknek, illetve 6-12 kilométeres családi túrákat, ahol a szülők, nagyszülők együtt mozoghatnak a gyerekekkel. 

A program sajtótájékoztatóján Brányi Mária alpolgármester rámutatott: a végső cél az, hogy a mai fiatalok szemléletét formálva a következő generációk számára már automatizmussá válnának a most még újnak számító üzenetek, az önmagunk és környezetünk egészségére való nagyobb odafigyelés. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Súlyosan megsérült egy gyermek a zánkai Erzsébet-táborban
Súlyosan megsérült egy gyermek a zánkai Erzsébet-táborban
Súlyosan megsérült egy gyermek, akire rádőlt egy rögzített focikapu a zánkai Erzsébet-táborban - közölte az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány csütörtökön
A hadisírok a béke nagykövetei
A hadisírok a béke nagykövetei
Egyhetes munkával tették rendbe a Vámosi úti temetőben található német-magyar második világháborús katonai temetőt magyar és német katonák a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség szervezésében. A munkálatok lezárultával csütörtökön ünnepélyesen fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.
Játékokat gyűjt gyereknapra az MSZP-LMP-Párbeszéd
Játékokat gyűjt gyereknapra az MSZP-LMP-Párbeszéd
Tavalyi kezdeményezésük sikerén felbuzdulva az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció idén is játszótéri és homokozó játékok gyűjtésébe kezd, amiket gyereknap előtt helyeznek majd ki veszprémi játszótereken.
Születőben a belváros legnagyobb egybefüggő zöld parkja
Születőben a belváros legnagyobb egybefüggő zöld parkja
Az angolszász egyetemek képére alakítják át a Pannon Egyetem környékét, tehát növelik a zöldfelületeket, sportpályákat építenek, bővül a szabadidős lehetőségek sora, de ami az egyik legfontosabb, lebontják a kerítést az Erzsébet-liget és az egyetem területe között. A munka hamarosan elindul, a tervek szerint pedig jövő nyárra elkészül az új kampusz, egyben Veszprém új zöld övezete.
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
A geofizikai felmérést követően régészeti kutatás kezdődött a Szent István alapította bakonybéli bencés monostor középkori előzményeinek feltárására. Az első fázis során a régészek a monostor kertjében nyitottak szelvényeket, ahol a középkori szerzetesek tárgyi hagyatékaként többek között különböző edénytöredékeket és egy gótikus minusculával díszített, 15-16. századi könyvcsatot is találtak.