Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
29°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
29°C

Korán kezdődnek a bajok, de aktív odafigyeléssel megelőzhetők

2021. május 14. 14:02
Az ülő életmód miatt fellépő egészségi problémák ellen küzdenek programjaikkal a MozgásCoolTúra nevű családi program szervezői.

Ezek a problémák már egészen fiatal korban jelentkeznek – magyarázta Török Ágnes, a program szakmai vezetője csütörtökön egy sajtótájékoztatón. Mindezt egy felméréssel támasztotta alá, amely során veszprémi általános iskolásokat vizsgáltak meg. Arra jutottak, hogy az aktívabb óvodai létet felváltó, nagyrészt széken ülve töltött iskolás évek gyorsan koptatják a gyerekek egészségét. Már az alsósoknál megfigyelhetőek az ehhez kapcsolódó elváltozások, a comb, a lábszár, a törzs izmai nem tudják biztosítani a helyes testtartást, ami felső tagozatban még látványosabb problémákhoz, hanyag tartáshoz, majd gerincferdüléshez vezetnek. A mozgásszervi elváltozások azért is különösen bajosak, mert a későbbiekben más, komolyabb megbetegedések gyökereit jelenthetik.

Ezen szeretnének Ágnesék – elsősorban a szemléletváltozást célzó – programjaikkal segíteni. Az Európai Unió által 7,5 millió forinttal támogatott MozgásCoolTúra családi egészségmegőrző program egyik fő elemét egy a 10-14 éves korosztály számára meghirdetett ingyenes nyári tábor adja. A gyerekek sok mezítlábas programon vehetnek részt, talptornával, tartásjavító gerinctornával, gyerekjógával fejleszthetik a tartásukat – emellett pedig fontos szerepet kapnak a szemléletformáló foglalkozások, amelyekkel felhívják a gyerekek figyelmét saját maguk iránti felelősségvállalásra.

A tábor mellett a program részeként online ismeretterjesztő foglalkozásokat szerveznek a szülőknek, illetve 6-12 kilométeres családi túrákat, ahol a szülők, nagyszülők együtt mozoghatnak a gyerekekkel. 

A program sajtótájékoztatóján Brányi Mária alpolgármester rámutatott: a végső cél az, hogy a mai fiatalok szemléletét formálva a következő generációk számára már automatizmussá válnának a most még újnak számító üzenetek, az önmagunk és környezetünk egészségére való nagyobb odafigyelés. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. ma 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. ma 10:47 Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. tegnap 21:25 A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert  A párt alelnöke Radnai Márk, a párt operatív vezetője és Tarr Zoltán, az európai parlamenti delegáció vezetője lett a hétfői tisztújítás után.  tegnap 14:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.