2021. augusztus 3.
//
Hermina névnap

Szombaton nyitottak meg az országos közművelődési és kulturális intézmények

2021. május 15. 13:11
MTI, Vehir.hu
A Veszprém Agóra 13 másik magyarországi agórával és több mint ezer közművelődési intézménnyel együttműködve rollup-kiállítással csatlakozott az országos megnyitó eseménysorozathoz.

Május 10-én, 10 órakor tartották a közművelődési intézmények országos nyitónapját a lakiteleki Nemzeti Művelődési Intézetben. A megnyitóhoz a 14 hazai intézményből álló agóra-hálózat és 1017 közművelődési intézmény csatlakozott.

A közös eseményt Youtube-on keresztül lehetett élőben követni.

Az intézet által szervezett „országos kapunyitogató” helyszínén Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára azt mondta, ez a hét a kulturális ágazat minden intézménye számára egy igazi ünnep, hiszen ezek a helyszínek hosszú hónapok óta vártak arra, hogy működésük lényegi elemét, a látogatókat, a közönséget újra üdvözölhessék falaik között.

Kiemelte, a művelődési házak, a kulturális központok, a gyermekházak, a szabadidőközpontok, a közművelődési intézmények és közösségi színterek a helyi kulturális élet "fáradhatatlan motorjai", hiszen éves szinten, országosan csaknem 70 millió látogatót fogadnak. A rendezvények mellett szakkörökkel, kiállításokkal, a helyi közösségek számtalan találkozási alkalmával járulnak hozzá a helyi kulturális élet megteremtéséhez.

Fekete Péter  az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára beszédet mond a magyarországi agórahálózatot bemutató rollup-kiállítás megnyitóján Lakiteleken, a Nemzeti Művelődési Intézetben 2021. május 15-én.Fekete Péter az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára beszédet mond a magyarországi agórahálózatot bemutató rollup-kiállítás megnyitóján Lakiteleken, a Nemzeti Művelődési Intézetben 2021. május 15-én.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, lakiteleki Népfőiskola Alapítvány elnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy a beoltottak számának növekedésével szinte kötelező kitörni a koronavírus okozta negatív helyzetből, melyben a népművelő intézeteknek kiemelt szerep jut. A közművelődésben dolgozók feladata "az elmúlt két esztendő kudarcával, kínlódásával, gyötrelmével felvértezve" újragondolni a céljaikat.

Az online megnyitót követően helyszínenként egyedi kulturális bemutatókkal, produkciókkal folytatódott az országos kulturális kapunyitogató program. Veszprémben a Gerence Hagyományörző Néptáncegyüttes és Battyány-Nagy Annamária, TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja működött közre.

Veszprémben a Gerence Hagyományörző Néptáncegyüttes adott táncos műsort.Veszprémben a Gerence Hagyományörző Néptáncegyüttes adott táncos műsort.

A helyszínen Porga Gyula polgármester köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, az elmúlt időszak nem csak az emberek immunrendszerét tette próbára, hanem a közösségek immunrendszerét is. – A mögöttünk lévő 1 év tanulsága, hogy bár természetesnek vettük a vendéglátóhelyek és intézmények szolgáltatásait, mégis megéreztük azok hiányát. A koronavírus megmutatta, hogy mennyire nagy szükség van rájuk -fogalmazott.

Porga Gyula polgármester a Veszprém Agórában köszöntötte a jelenlévőket.Porga Gyula polgármester a Veszprém Agórában köszöntötte a jelenlévőket.

Jancsekné Zsebe Katalin, a Veszprém Agóra programszervezési csoportjának vezetője elmondta, a fokozatos nyitás elvét követve hétfőn, május 10-én nyitotta meg ismét kapuit az agóra. A nyári és őszi időszakra sokszínű programkínálattal készülnek: 14 saját szervezésű tábort indítanak, valamint augusztusi szabadtéri rendezvényeken várják a vendégeket.

A szombat délelőtti esemény egyben a hazai agóra-hálózatot bemutató rollup-kiállítás megnyitója is volt, melyen keresztül az intézmények tevékenységével lehet megismerkedni. Ez az ország tizenöt pontján - Lakiteleken, Szolnokon, Tatabányán, Szombathelyen, Debrecenben, Veszprémben, Szekszárdon, Hódmezővásárhelyen, Békéscsabán, Kaposváron, Gyulán, Mosonmagyaróváron, Kecskeméten, Szegeden és Nyíregyházán - egyszerre nyílt meg.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Legjobb pillanatok az idei Kabóciádéról
Legjobb pillanatok az idei Kabóciádéról
Hétvégén a Kolostorok és Kertek területén rendezték meg a veszprémi bábszínház hagyományos fesztiválját. Cikkünkben mutatjuk a legvidámabb pillanatokat a Kabóciádéról.
Elsőbálozók lettek a balatonfüredi Anna-bál szépei
Elsőbálozók lettek a balatonfüredi Anna-bál szépei
A balatonfüredi Horváth Esztert választották a 196. Anna-bál szépének szombat éjjel Balatonfüreden. Az első udvarhölgy a diósdi Nánási Dorottya, a második udvarhölgy pedig a szegedi Hadfi Zita lett.
Nem csak táncolnak, mondanivalójuk is van
Nem csak táncolnak, mondanivalójuk is van
23. alkalommal rendezik meg A Tánc Fesztiválját Veszprémben augusztus 31. és szeptember 5. között.
Egy autóbusz utastere tárja fel a Pálos rend történetét
Egy autóbusz utastere tárja fel a Pálos rend történetét
Rendhagyó formátumú kiállítás gördült be Veszprémbe péntek délután. A Pálos rend történetét bemutató vándortárlat egy autóbusz utasterében kapott helyet, amit az érdeklődők a következő egy hétben ingyenesen tekinthetnek meg. A kiállításmegnyitón kiderült, a Pálos rend egykor aktívan jelen volt a környéken, ma egy középkori kolostor és templom nyomai őrzi emléküket egy közeli erdőben.
Még közelebb a kortárs művészethez!
Még közelebb a kortárs művészethez!
A Garten Balaton 2021. évi eseménysorozatának nyitó - tájékoztató jellegű - rendezvényén jártunk Lovason, ahol a közelgő programokról, együttműködésről, az Európa Kulturális Fővárosa, Kultháló VEB2023 bemutatkozásáról tartottak tárlatvezetéssel összekötött sajtótájékoztatót.