Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szombaton nyitottak meg az országos közművelődési és kulturális intézmények

2021. május 15. 13:11 // Forrás: MTI, Vehir.hu
A Veszprém Agóra 13 másik magyarországi agórával és több mint ezer közművelődési intézménnyel együttműködve rollup-kiállítással csatlakozott az országos megnyitó eseménysorozathoz.

Május 10-én, 10 órakor tartották a közművelődési intézmények országos nyitónapját a lakiteleki Nemzeti Művelődési Intézetben. A megnyitóhoz a 14 hazai intézményből álló agóra-hálózat és 1017 közművelődési intézmény csatlakozott.

A közös eseményt Youtube-on keresztül lehetett élőben követni.

Az intézet által szervezett „országos kapunyitogató” helyszínén Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára azt mondta, ez a hét a kulturális ágazat minden intézménye számára egy igazi ünnep, hiszen ezek a helyszínek hosszú hónapok óta vártak arra, hogy működésük lényegi elemét, a látogatókat, a közönséget újra üdvözölhessék falaik között.

Kiemelte, a művelődési házak, a kulturális központok, a gyermekházak, a szabadidőközpontok, a közművelődési intézmények és közösségi színterek a helyi kulturális élet "fáradhatatlan motorjai", hiszen éves szinten, országosan csaknem 70 millió látogatót fogadnak. A rendezvények mellett szakkörökkel, kiállításokkal, a helyi közösségek számtalan találkozási alkalmával járulnak hozzá a helyi kulturális élet megteremtéséhez.

Fekete Péter  az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára beszédet mond a magyarországi agórahálózatot bemutató rollup-kiállítás megnyitóján Lakiteleken, a Nemzeti Művelődési Intézetben 2021. május 15-én.Fekete Péter az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára beszédet mond a magyarországi agórahálózatot bemutató rollup-kiállítás megnyitóján Lakiteleken, a Nemzeti Művelődési Intézetben 2021. május 15-én.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, lakiteleki Népfőiskola Alapítvány elnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy a beoltottak számának növekedésével szinte kötelező kitörni a koronavírus okozta negatív helyzetből, melyben a népművelő intézeteknek kiemelt szerep jut. A közművelődésben dolgozók feladata "az elmúlt két esztendő kudarcával, kínlódásával, gyötrelmével felvértezve" újragondolni a céljaikat.

Az online megnyitót követően helyszínenként egyedi kulturális bemutatókkal, produkciókkal folytatódott az országos kulturális kapunyitogató program. Veszprémben a Gerence Hagyományörző Néptáncegyüttes és Battyány-Nagy Annamária, TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja működött közre.

Veszprémben a Gerence Hagyományörző Néptáncegyüttes adott táncos műsort.Veszprémben a Gerence Hagyományörző Néptáncegyüttes adott táncos műsort.

A helyszínen Porga Gyula polgármester köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, az elmúlt időszak nem csak az emberek immunrendszerét tette próbára, hanem a közösségek immunrendszerét is. – A mögöttünk lévő 1 év tanulsága, hogy bár természetesnek vettük a vendéglátóhelyek és intézmények szolgáltatásait, mégis megéreztük azok hiányát. A koronavírus megmutatta, hogy mennyire nagy szükség van rájuk -fogalmazott.

Porga Gyula polgármester a Veszprém Agórában köszöntötte a jelenlévőket.Porga Gyula polgármester a Veszprém Agórában köszöntötte a jelenlévőket.

Jancsekné Zsebe Katalin, a Veszprém Agóra programszervezési csoportjának vezetője elmondta, a fokozatos nyitás elvét követve hétfőn, május 10-én nyitotta meg ismét kapuit az agóra. A nyári és őszi időszakra sokszínű programkínálattal készülnek: 14 saját szervezésű tábort indítanak, valamint augusztusi szabadtéri rendezvényeken várják a vendégeket.

A szombat délelőtti esemény egyben a hazai agóra-hálózatot bemutató rollup-kiállítás megnyitója is volt, melyen keresztül az intézmények tevékenységével lehet megismerkedni. Ez az ország tizenöt pontján - Lakiteleken, Szolnokon, Tatabányán, Szombathelyen, Debrecenben, Veszprémben, Szekszárdon, Hódmezővásárhelyen, Békéscsabán, Kaposváron, Gyulán, Mosonmagyaróváron, Kecskeméten, Szegeden és Nyíregyházán - egyszerre nyílt meg.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.