2021. június 13.
//
Antal, Anett névnap

Szombaton nyitottak meg az országos közművelődési és kulturális intézmények

2021. május 15. 13:11
MTI, Vehir.hu
A Veszprém Agóra 13 másik magyarországi agórával és több mint ezer közművelődési intézménnyel együttműködve rollup-kiállítással csatlakozott az országos megnyitó eseménysorozathoz.

Május 10-én, 10 órakor tartották a közművelődési intézmények országos nyitónapját a lakiteleki Nemzeti Művelődési Intézetben. A megnyitóhoz a 14 hazai intézményből álló agóra-hálózat és 1017 közművelődési intézmény csatlakozott.

A közös eseményt Youtube-on keresztül lehetett élőben követni.

Az intézet által szervezett „országos kapunyitogató” helyszínén Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára azt mondta, ez a hét a kulturális ágazat minden intézménye számára egy igazi ünnep, hiszen ezek a helyszínek hosszú hónapok óta vártak arra, hogy működésük lényegi elemét, a látogatókat, a közönséget újra üdvözölhessék falaik között.

Kiemelte, a művelődési házak, a kulturális központok, a gyermekházak, a szabadidőközpontok, a közművelődési intézmények és közösségi színterek a helyi kulturális élet "fáradhatatlan motorjai", hiszen éves szinten, országosan csaknem 70 millió látogatót fogadnak. A rendezvények mellett szakkörökkel, kiállításokkal, a helyi közösségek számtalan találkozási alkalmával járulnak hozzá a helyi kulturális élet megteremtéséhez.

Fekete Péter  az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára beszédet mond a magyarországi agórahálózatot bemutató rollup-kiállítás megnyitóján Lakiteleken, a Nemzeti Művelődési Intézetben 2021. május 15-én.Fekete Péter az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára beszédet mond a magyarországi agórahálózatot bemutató rollup-kiállítás megnyitóján Lakiteleken, a Nemzeti Művelődési Intézetben 2021. május 15-én.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, lakiteleki Népfőiskola Alapítvány elnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy a beoltottak számának növekedésével szinte kötelező kitörni a koronavírus okozta negatív helyzetből, melyben a népművelő intézeteknek kiemelt szerep jut. A közművelődésben dolgozók feladata "az elmúlt két esztendő kudarcával, kínlódásával, gyötrelmével felvértezve" újragondolni a céljaikat.

Az online megnyitót követően helyszínenként egyedi kulturális bemutatókkal, produkciókkal folytatódott az országos kulturális kapunyitogató program. Veszprémben a Gerence Hagyományörző Néptáncegyüttes és Battyány-Nagy Annamária, TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja működött közre.

Veszprémben a Gerence Hagyományörző Néptáncegyüttes adott táncos műsort.Veszprémben a Gerence Hagyományörző Néptáncegyüttes adott táncos műsort.

A helyszínen Porga Gyula polgármester köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, az elmúlt időszak nem csak az emberek immunrendszerét tette próbára, hanem a közösségek immunrendszerét is. – A mögöttünk lévő 1 év tanulsága, hogy bár természetesnek vettük a vendéglátóhelyek és intézmények szolgáltatásait, mégis megéreztük azok hiányát. A koronavírus megmutatta, hogy mennyire nagy szükség van rájuk -fogalmazott.

Porga Gyula polgármester a Veszprém Agórában köszöntötte a jelenlévőket.Porga Gyula polgármester a Veszprém Agórában köszöntötte a jelenlévőket.

Jancsekné Zsebe Katalin, a Veszprém Agóra programszervezési csoportjának vezetője elmondta, a fokozatos nyitás elvét követve hétfőn, május 10-én nyitotta meg ismét kapuit az agóra. A nyári és őszi időszakra sokszínű programkínálattal készülnek: 14 saját szervezésű tábort indítanak, valamint augusztusi szabadtéri rendezvényeken várják a vendégeket.

A szombat délelőtti esemény egyben a hazai agóra-hálózatot bemutató rollup-kiállítás megnyitója is volt, melyen keresztül az intézmények tevékenységével lehet megismerkedni. Ez az ország tizenöt pontján - Lakiteleken, Szolnokon, Tatabányán, Szombathelyen, Debrecenben, Veszprémben, Szekszárdon, Hódmezővásárhelyen, Békéscsabán, Kaposváron, Gyulán, Mosonmagyaróváron, Kecskeméten, Szegeden és Nyíregyházán - egyszerre nyílt meg.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Stockfotókból festmények
Stockfotókból festmények
A fotóhasználat és a festészet a nemzetközi trendben régóta „cool”, a stílusnak nagymesterei és szórakoztatóipari szakmunkásai a mai napig alkotnak. Szombat délelőtt egy hazai művész festményeiből nyílt kiállítás a Művészetek Házában.
Egy érintetlen kultúra utolsó remekművei
Egy érintetlen kultúra utolsó remekművei
Mintegy kilencven évvel ezelőtt Molnár Mária református misszionárius hozta Magyarországra a melanéz őslakosok azon használati tárgyait, amiket most a Laczkó Dezső Múzeumban nézhetünk meg.
Idén nyáron karácsonyozhatunk
Idén nyáron karácsonyozhatunk
Újabb projektet jelentett be szerdán a „Veszprém az Élhető Város” akciócsoport: A Zene Városa – a városlakók zenéje néven indít projektet Veszprém Város Vegyeskara, melynek első lépéseként június 24-én Napfényes Karácsony címmel tartanak oratóriumi estet, pótolva tavalyi hagyományos ünnepi koncertjüket.
A miniszobrok is csatlakoztak a szurkolók táborához
A miniszobrok is csatlakoztak a szurkolók táborához
Nemzeti színű mezbe bújt Ödön, az utcazenész és LeoNóra, a kislány, de még a folyamatos szolgálatot teljesítő Ernő is felkapta szurkolói sálját.
Rendhagyó Séd-bemutató a Dubniczay-palotában
Rendhagyó Séd-bemutató a Dubniczay-palotában
Kedd délután a Dubniczay-palotában mutatták be – többek között – a Séd – kritikai lap elmúlt négy lapszámát, de nem csak ezért volt rendhagyó az összejövetel, hanem azért is, mert megjelent az első Séd-könyv, vagyis Csuhai István Szobornék városa című műve.