Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Minden fontos tudnivaló a hétvégi Bakony Expo-ról

2021. május 19. 15:46
Tavaszi vásárral tér vissza a Bakony Expo május 22-24 között a Veszprém Aréna előtti küzdőtérre. Sövényházi Balázzsal, ötletgazdával és szervezővel az összes fontos tudnivalón végigmentünk a hétvégi vásár előtt.

Ha visszamegyünk az időben fél évet, még emlékezhetünk arra, hogy a Bakony Expo teljes tematikája kész volt, sőt már a faházak is álltak az Arénánál, a koronavírus-járvány harmadik hulláma és az ezzel járó szigorítások miatt azonban akkor le kellett mondani a rendezvényt. A szervezők viszont már akkor is azt kommunikálták, hogy a Bakony Expo nem marad el, csupán új időpontot keresnek neki, amikor a járványhelyzet enyhül és a jogszabályok is lehetővé teszik.

Erre több mint fél év után, idén május végén kerülhet sor, viszont most is az utolsó részlet tisztázásáig kivártak a szervezők, hogy minden szempontból a lehető legjobb minőség mellett a legnagyobb biztonságot tudják garantálni a piacozóknak.

 

Mikor dőlt el, hogy megtartják a Bakony Expo-t? - Kérdeztük Sövényházi Balázstól.

Végleges döntés csak a múlt héten született arról, hogy vásári formában megrendezzük a Bakony Expo-t. Nagyon fontos, hogy a jogszabályok a piac megtartását lehetővé teszik, ezért bekértük az összes engedélyt, folyamatosan konzultáltunk az illetékes szervekkel és amikor mindenki részéről aláírt engedélyekkel rendelkeztünk, kimondtuk, hogy megtartjuk a Bakony Expo-t.

Sövényházi Balázs (archív)Sövényházi Balázs (archív)

Miben fog eltérni a korábban megszokottakhoz képest?

A Bakony Expo tavaszi vásár az Aréna előtti téren lesz megtartva, ráadásul idén három napon keresztül. Az épületben kizárólag a mosdókat lehet majd használni, de kiállítók és programok nem lesznek belső téren. A térre két helyről is be lehet majd menni, így a sorban állás idejét és a tumultust igyekeznek csökkenteni a szervezők, valamint a kiállítók és árusok nem standoknál, hanem faházakból árulják majd a termékeiket.

Ők egyébként, mármint az árusok közel 100-an lesznek, elsősorban a környékből, akik viszont változatlan minőségben kínálják termékeiket.

A szervezők a programokkal is óvatosabban bántak, de így sem maradnak el a különböző ismeretterjesztő előadások és a Gastro-show-t is megrendezik, ahol idén is kineveztek egy jól ismert terményt központi elemnek.

Főszerepben a gomba!

A Bakony Expo hagyománya, hogy minden alkalommal valamelyik helyben is megtalálható termény, illetve alapanyag kerül központi szerepbe. Így volt korábban például a kukorica a főszereplő, vagy legutóbb a magyar hal. Ahogy utóbbi esetében sikerült megszólítani a környékbeli horgászokat, úgy idén a gomba főszereplésével a gombászok jelennek meg a Bakony Expo programjában.

Sövényházi Balázs elárulta, az előadásokon - amelyeket hangszórón keresztül a vásár egész területén lehet majd hallani – bemutatják a gombatermesztés tudnivalóit, szó lesz a gomba-toxikológiáról, valamint a gombagyűjtés szabályairól is.

Sőt, szombaton és hétfőn egy különleges bemutató keretében szarvasgomba gyűjtéssel foglalkozó szakember az erre kiképzett kutyájával mutatja be, hogyan lehet megtalálni az erdőkben ezt a gombát.

A gombának számos pozitív élettani hatása van, magas a vastartalma, antioxidánsok is vannak benne, valamint kálium. A vas miatt fontos vérképző hatása van, de segít megelőzni a mell- és prosztatadaganatot is.

Sövényházi Balázs előzetesen elárult néhány kulisszatitkot is, amelyekre teljes egészében a Bakony Expo-n derül majd fény, ezek közül az egyik az a konyhai művelet, amikor gombából készítenek savanyúságot. Sőt szombaton 09-12 óra között ingyenes gombabevizsgálás is lesz, tehát aki a közelmúltban az erdőben maga szedett gombát, a Bakony Expo-n szakértővel vizsgáltathatja meg.

 

Kell-e védettségi igazolvány a belépéshez?

A jelenleg érvényben lévő szabályok alapján védettségi igazolvány nem szükséges ahhoz, hogy valaki felkeressen egy piacot, így jelen esetben a Bakony Expo bejáratánál sem kérnek ilyen igazolást. Testhőmérsékletet viszont mérni fognak, valamint maszkok viselete kötelező lesz a vásár területén.

Mivel a mostani Bakony Expo a tavaly őszi bepótlása, felmerül a kérdés, hogy tervezik-e idén őszre már a nyolcadik Expo-t?

Sövényházi Balázstól megtudtuk, hogy az ötletelés már elindult a novemberi Bakony Expo kapcsán is, bár még távoli az az időpont és egyelőre nem tudják, hogy hogyan alakul a járványhelyzet, de mindenképpen szeretnék megtartani majd a szokott időben és hagyományos módon. Azt viszont még nem árulta el, hogy akkor mi lesz a központi téma, ez amúgy sem egyszemélyes döntés, hiszen a Bakony Expo-n minden évben egy helyi csapat dolgozik, akikkel közösen ötletelnek és együtt hozzák meg a döntéseket.

 

A Bakony Expo tavaszi vásár május 22-23 (szombat-vasárnap) 09-19 óra között várja az érdeklődőket, május 24-én, hétfőn pedig 09-17 óra között a Veszprém Aréna előtti téren.

vehir.hu
további cikkek
A százezredik látogató a Bakony Expón Bakony Expo A százezredik látogató a Bakony Expón Három nap alatt több mint 160 kiállító kínálta portékáit a Veszprém Arénában, amely mellé számos táncos, gasztronómia, és edukációs program is társult a jubileumi, 10. Bakony Expo termelői vásáron. Az idei programok célja nemcsak a szórakoztatás volt, hanem a figyelemfelhívás is az erdők védelmére, ugyanis a 10. Bakony Expo a fenntartható erdők tematikát helyezte a fókuszba. 2023. november 15. 11:21 Jó hangulatban zárult a tizedik Bakony Expo Jó hangulatban zárult a tizedik Bakony Expo Vasárnap délután, vagyis a záró nap vége felé az eredményhirdetésre is sor került. Az idén jubiláló Bakony Expo rendkívül sok érdeklődőt hozott az Arénába. 2023. november 12. 17:20 Kincsek az erdőből (is) Kincsek az erdőből (is) Egy sokszor mű világban a tiszta, természetes ízek, termékek igazi kincsnek számítanak. Ennyi indok éppen elég, hogy kilátogassunk a pénteken megnyílt tízéves Bakony Expóra. Bónusz: az erdő csodás világában is elmerülhetünk. 2023. november 10. 22:43 Veszprémi berkenye, ami sehol máshol nem található meg Veszprémi berkenye, ami sehol máshol nem található meg A Veszprém Aréna előtti parkban talált otthonra annak a berkenyefajtának az egyik példánya, ami csak a környékünk található meg, neve is ezt képviseli: Sorbus vesprimiensis, azaz Veszprémi berkenye. 2023. november 10. 14:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.