2021. június 24.
//
Iván névnap

A legkiszámíthatóbb megoldást választották az új buszpark beszerzéséhez

2021. május 19. 11:58
A polgármester közleményben részletezte, hogy milyen indokok szóltak a hitelfelvétel mellett, amiből a város új buszokat fog vásárolni.

Veszprém célja, hogy 2030-ra a saját kategóriájában Európa 20 legélhetőbb városa közé tartozzon, erről Porga Gyula már többször beszélt interjúkban és sajtótájékoztatókon. Az útfejlesztések, a korszerűsítések, az energetikai megújítások mind ezt a célt szolgálják és jelenleg is ez a fő vezérelv a közösségi közlekedés gyökeres megújítása, azaz a teljes buszpark lecserélése mellett 2023-ra.

A polgármester Kovács Rajmund független ellenzéki önkormányzati képviselő nyílt levelére reagált, amelyben a képviselő nehezményezte, hogy a városvezető amellett döntött, hogy a V-Busz közel 5 milliárdos hitelből valósítja meg ezt az elképzelését. Ezt a hitelt – amennyiben megkapja Veszprém a kormány jóváhagyását a felvételre – egyébként 10 év alatt kell törlesztenie a városnak.

Az új járművek viszont már 2023-ban forgalomba állhatnak.

A polgármester szerint három lehetőséget vizsgáltak meg a döntés előtt:

  1. a buszparkot hitel felvételével újítják meg;
  2. lízing konstrukciót vesznek igénybe;
  3. a teljes közszolgáltatást egy külső cégre bízzák.

Porga Gyula közleményében leírja, hogy letesztelték a piacot, megvizsgálták a három verziót, és a képviselőkkel egyeztetve arra a többségi álláspontra jutottak, hogy az új buszparkot hitelből érdemes megújítani, mert a város költségvetése szempontjából ez a megoldás a legkiszámíthatóbb, a legkevésbé megterhelő, ezért a legmegnyugtatóbb. Hozzáteszi, a döntéssel nagyot lép előre Veszprém azon az úton, amelynek a végén 2023-ban már új buszok szállítják a veszprémieket és az ide látogató turistákat valamennyi útvonalon és járaton.

„Biztonsággal állítjuk, hogy a döntéssel a veszprémi közlekedés Európa élvonalához csatlakozik, és végérvényesen maga mögött hagyja a múltat” - áll a közlemény végén.

 

Információink szerint a jövőbeni flotta 42 db MAN típusú autóbuszból fog állni, ebből 28 db háromajtós szólóbusz lesz, valamint további 14 db négyajtós csuklósbusz.

vehir.hu

További cikkek

Idén decemberben megérkezik Veszprémbe a V-Busz új flottája
Idén decemberben megérkezik Veszprémbe a V-Busz új flottája
Aláírták a vadonatúj helyi járatos buszok beszerzéséről szóló szerződést, amelynek értelmében idén december végéig 42 db új járművet gyártanak le és szállítanak Veszprémbe, hogy jövőre már ezek közlekedjenek a V-Busz útvonalain. A beszerzés részleteit és az új járművek felszereltségét is bemutatták péntek délután a városházán tartott sajtótájékoztatón.
Külső szolgáltatóra bíznák a helyi járatos közlekedést a független képviselők
Külső szolgáltatóra bíznák a helyi járatos közlekedést a független képviselők
Nem tartható tovább a jelenlegi állapot – jelentette ki Kovács Rajmund független önkormányzati és Varga-Damm Andrea független parlamenti képviselő szombaton a V-Busszal kapcsolatos sajtótájékoztatójukon.
Ingyenesen utazhatnak a V-Buszon a vizsgázók
Ingyenesen utazhatnak a V-Buszon a vizsgázók
A V-Busz közleményben részletezte, hogy kiket és milyen napokon érint ez a kedvezmény.
Április 19-től újra a tanítási napokon érvényes menetrend szerint közlekednek a helyi járatok
Április 19-től újra a tanítási napokon érvényes menetrend szerint közlekednek a helyi járatok
Újraindul az oktatás-nevelés az általános iskolákban és az óvodákban, ehhez igazodik a menetrend is.
Mi indokolta a V-Busz szabadnapi menetrendjének bevezetését?
Mi indokolta a V-Busz szabadnapi menetrendjének bevezetését?
A V-Busz hétvégi menetrendjének bevezetése miatt Katanics Sándort, önkormányzati képviselő nyílt levélben fordult a polgármesterhez, amelyben arra kéri Porga Gyulát, hogy vizsgálja felül a döntést. A közösségi közlekedésért felelős cég pedig közleményben reagált az ellenzéki képviselő felvetésére és indokolta a döntés szükségességét.