Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Jött is, ment is egy orrszarvú a Veszprémi Állatkertbe

2021. május 21. 11:17
Orrszarvú nőstényt cserélt a Nyíregyházi Állatpark és a Veszprémi Állatkert a kihalástól veszélyeztetett szélesszájú orrszarvúk sikeres tenyésztése érdekében. A 12 éves Jala nevű nőstény kedden érkezett meg Veszprémbe.

Az állatkertek feladatai átértékelődtek az utóbbi időben, amíg korábban a szórakoztatás, az állatok öncélú mutogatása volt a cél, a XXI. században a természetben veszélyben lévő fajok tartása és tenyésztése az egyik fő feladat.

A komoly szakmai tudással rendelkező állatkertek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretein belül tartanak a természetben veszélyben lévő fajokat, hogy zárt tartási körülmények között megmentsék őket a kipusztulástól.

Ennek keretében nem szokatlan, hogy egyes állatkertek ugyanazon fajú állatokat elcserélik egymással, egyrészt a sikeres tenyésztés érdekében, másrészt a genetikai variabilitás megőrzése miatt.

A mostani csere a nyíregyházi és a veszprémi park között is Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram fajkoordinátora javaslatára történt.

Mindkét állatkert régóta tart szélesszájú orrszarvúkat, akik sajátos szaporodásbiológiával rendelkeznek. Ennek megfelelően a bikáknak több tehenet is fel kell kínálni sikeres párzás érdekében. Ugyanakkor a bikák igen válogatósak, ezért stimulálásukat vagy úgy érik el, hogy féltékennyé teszik őket más bika feromonjaival, vagy a háremük tagjait változtatják.

Mivel ez idáig egyik állatkertben sem köszöntött be a várva várt szaporulat a két orrszarvú, Jala és Makoubu esetében, így az Európai Állatkertek Szövetségének fajvédelmi programja keretében új családba kerültek az orrszarvú tehenek.

A szállítást több hónapnyi aprólékos szervezés előzte meg, hiszen a több tonnás állatok mozgatása nem egyszerű feladat. A hét elején a két állatkert felkészült szakmai stábjának köszönhetően zökkenőmentesen került lebonyolításra az orrszarvú lányok cseréje.

A Veszprémi Állatkertből a 27 éves 2.3 tonnás Makoubu hétfő este érkezett meg a Nyíregyházi Állatparkba, ahol elfoglalta új helyét. Másnap útnak indult Nyíregyházáról a 12 éves 2.2 tonnás Jala nevű nőstény, aki aznap meg is érkezett Veszprémbe.

Korábban egyébként Dániából is érkezett egy nőstény orrszarvú Veszprémbe, akkor innen senki nem költözött az északi ország vadasparkjába. Jelenleg 3 nőstény és 2 hím széles szájú orrszarvú lakik Veszprémben.

A két állatkert szakemberei a fajmegőrzési programmal együtt azt remélik hogy még az idén sikeresen párzanak az orrszarvú lányok.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.