2021. december 9.
//
Natália névnap

Jött is, ment is egy orrszarvú a Veszprémi Állatkertbe

2021. május 21. 10:17
Orrszarvú nőstényt cserélt a Nyíregyházi Állatpark és a Veszprémi Állatkert a kihalástól veszélyeztetett szélesszájú orrszarvúk sikeres tenyésztése érdekében. A 12 éves Jala nevű nőstény kedden érkezett meg Veszprémbe.

Az állatkertek feladatai átértékelődtek az utóbbi időben, amíg korábban a szórakoztatás, az állatok öncélú mutogatása volt a cél, a XXI. században a természetben veszélyben lévő fajok tartása és tenyésztése az egyik fő feladat.

A komoly szakmai tudással rendelkező állatkertek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretein belül tartanak a természetben veszélyben lévő fajokat, hogy zárt tartási körülmények között megmentsék őket a kipusztulástól.

Ennek keretében nem szokatlan, hogy egyes állatkertek ugyanazon fajú állatokat elcserélik egymással, egyrészt a sikeres tenyésztés érdekében, másrészt a genetikai variabilitás megőrzése miatt.

A mostani csere a nyíregyházi és a veszprémi park között is Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram fajkoordinátora javaslatára történt.

Mindkét állatkert régóta tart szélesszájú orrszarvúkat, akik sajátos szaporodásbiológiával rendelkeznek. Ennek megfelelően a bikáknak több tehenet is fel kell kínálni sikeres párzás érdekében. Ugyanakkor a bikák igen válogatósak, ezért stimulálásukat vagy úgy érik el, hogy féltékennyé teszik őket más bika feromonjaival, vagy a háremük tagjait változtatják.

Mivel ez idáig egyik állatkertben sem köszöntött be a várva várt szaporulat a két orrszarvú, Jala és Makoubu esetében, így az Európai Állatkertek Szövetségének fajvédelmi programja keretében új családba kerültek az orrszarvú tehenek.

A szállítást több hónapnyi aprólékos szervezés előzte meg, hiszen a több tonnás állatok mozgatása nem egyszerű feladat. A hét elején a két állatkert felkészült szakmai stábjának köszönhetően zökkenőmentesen került lebonyolításra az orrszarvú lányok cseréje.

A Veszprémi Állatkertből a 27 éves 2.3 tonnás Makoubu hétfő este érkezett meg a Nyíregyházi Állatparkba, ahol elfoglalta új helyét. Másnap útnak indult Nyíregyházáról a 12 éves 2.2 tonnás Jala nevű nőstény, aki aznap meg is érkezett Veszprémbe.

Korábban egyébként Dániából is érkezett egy nőstény orrszarvú Veszprémbe, akkor innen senki nem költözött az északi ország vadasparkjába. Jelenleg 3 nőstény és 2 hím széles szájú orrszarvú lakik Veszprémben.

A két állatkert szakemberei a fajmegőrzési programmal együtt azt remélik hogy még az idén sikeresen párzanak az orrszarvú lányok.

vehir.hu

További cikkek

Állati volt az állatok világnapja a Veszprémi Állatkertben
Állati volt az állatok világnapja a Veszprémi Állatkertben
A Veszprémi Állatkert is számos programmal készült a világnap alkalmából, ahol a szórakoztató programok mellett a felelős állattartás fontosságára is igyekeztek felhívni a figyelmet.
100 éve született Kasza László, a veszprémi állatkert megálmodója és későbbi igazgatója
100 éve született Kasza László, a veszprémi állatkert megálmodója és későbbi igazgatója
Sírját csütörtök délelőtt koszorúzták meg a Vámosi úti temetőben.
Új nagymacska bemutató komplexum és háziállat kifutó épül a Veszprémi Állatkertben
Új nagymacska bemutató komplexum és háziállat kifutó épül a Veszprémi Állatkertben
Új otthont kapnak a tigrisek, hiúzok és hópárducok. Összesen 3 hektáron újul meg a megyeszékhely vadasparkja.
Borjúfóka született a Veszprémi Állatkertben
Borjúfóka született a Veszprémi Állatkertben
Június 7-én látta meg a napvilágot a Veszprémi Állatkert legfiatalabb lakója. A vízi emlős érkezésével a borjúfókacsalád bővült. Anyuka és a kicsi is köszönik, jól vannak.
A hazai madarak is otthont találhatnak a Veszprémi Állatkertben
A hazai madarak is otthont találhatnak a Veszprémi Állatkertben
Az őshonos madárfajok megvédése érdekében a Veszprémi Állatkert több odút is kihelyezett a területén. Ezekbe kék cinegék, széncinegék, verebek, csúszkák és seregélyek, vagy nagyobb madarak is tudnak fészkelni.