2022. augusztus 8.
//
László névnap

Jött is, ment is egy orrszarvú a Veszprémi Állatkertbe

2021. május 21. 11:17
Orrszarvú nőstényt cserélt a Nyíregyházi Állatpark és a Veszprémi Állatkert a kihalástól veszélyeztetett szélesszájú orrszarvúk sikeres tenyésztése érdekében. A 12 éves Jala nevű nőstény kedden érkezett meg Veszprémbe.

Az állatkertek feladatai átértékelődtek az utóbbi időben, amíg korábban a szórakoztatás, az állatok öncélú mutogatása volt a cél, a XXI. században a természetben veszélyben lévő fajok tartása és tenyésztése az egyik fő feladat.

A komoly szakmai tudással rendelkező állatkertek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretein belül tartanak a természetben veszélyben lévő fajokat, hogy zárt tartási körülmények között megmentsék őket a kipusztulástól.

Ennek keretében nem szokatlan, hogy egyes állatkertek ugyanazon fajú állatokat elcserélik egymással, egyrészt a sikeres tenyésztés érdekében, másrészt a genetikai variabilitás megőrzése miatt.

A mostani csere a nyíregyházi és a veszprémi park között is Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram fajkoordinátora javaslatára történt.

Mindkét állatkert régóta tart szélesszájú orrszarvúkat, akik sajátos szaporodásbiológiával rendelkeznek. Ennek megfelelően a bikáknak több tehenet is fel kell kínálni sikeres párzás érdekében. Ugyanakkor a bikák igen válogatósak, ezért stimulálásukat vagy úgy érik el, hogy féltékennyé teszik őket más bika feromonjaival, vagy a háremük tagjait változtatják.

Mivel ez idáig egyik állatkertben sem köszöntött be a várva várt szaporulat a két orrszarvú, Jala és Makoubu esetében, így az Európai Állatkertek Szövetségének fajvédelmi programja keretében új családba kerültek az orrszarvú tehenek.

A szállítást több hónapnyi aprólékos szervezés előzte meg, hiszen a több tonnás állatok mozgatása nem egyszerű feladat. A hét elején a két állatkert felkészült szakmai stábjának köszönhetően zökkenőmentesen került lebonyolításra az orrszarvú lányok cseréje.

A Veszprémi Állatkertből a 27 éves 2.3 tonnás Makoubu hétfő este érkezett meg a Nyíregyházi Állatparkba, ahol elfoglalta új helyét. Másnap útnak indult Nyíregyházáról a 12 éves 2.2 tonnás Jala nevű nőstény, aki aznap meg is érkezett Veszprémbe.

Korábban egyébként Dániából is érkezett egy nőstény orrszarvú Veszprémbe, akkor innen senki nem költözött az északi ország vadasparkjába. Jelenleg 3 nőstény és 2 hím széles szájú orrszarvú lakik Veszprémben.

A két állatkert szakemberei a fajmegőrzési programmal együtt azt remélik hogy még az idén sikeresen párzanak az orrszarvú lányok.

vehir.hu

További cikkek

Többször használható, visszaváltható poharakat vezettek be az állatkertben
Többször használható, visszaváltható poharakat vezettek be az állatkertben
Nem használnak többé eldobható műanyagpoharakat a Veszprémi Állatkertben, helyettük betétdíjas, visszaváltható “repoharakban” kaphatók az italok.
Felpezsdült a madárröpte csütörtök délelőtt az állatkertben
Felpezsdült a madárröpte csütörtök délelőtt az állatkertben
A madarak és fák napja alkalmából régi hagyománya szerint ismét vendégül látta a Veszprémi Állatkert a Kozmutza Flóra óvoda és általános iskola gyermekeit.
Dromedár kislánnyal bővült a Veszprémi Állatkert csapata
Dromedár kislánnyal bővült a Veszprémi Állatkert csapata
Az állatkert a közösségi médiában számolt be az örömteli az eseményről.
'S a medvének mindig igaza van'
'S a medvének mindig igaza van'
A hagyomány szerint a medvék minden évben február 2-án megmondják, hogy közel van-e a tavasz, vagy még kemény hidegek várnak ránk. Ha barlangjukból kibújva meglátják az árnyékukat, visszamennek, mert még korai a tavasz köszöntése, viszont ha felhős az idő és nincs árnyékuk, elől maradnak, hiszen közeleg a jó idő a hiedelem szerint. Szerdán délelőtt a veszprémi állatkert három fekete medvéje is megtette ezt az időjóslást.
500 forintért látogatható az állatkert az ünnepi időszakban
500 forintért látogatható az állatkert az ünnepi időszakban
Kedvezményes áron, egységesen 500 forintért látogatható a Veszprémi Állatkert december 24. és január 2. között.