2022. június 28.
//
Levente, Irén névnap

Szociális és kulturális támogatásokról dönt a polgármester

A szeptemberig meghosszabbított rendkívüli jogrend idején a közgyűlés hatáskörében a polgármester hoz döntéseket – melyekhez azonban a képviselők véleményét is meghallgatja, és az előterjesztéseket formális szavazásra is bocsátja. A csütörtökön esedékes közgyűlés napján támogatásokról születhet döntés.

Az már a múlt héten eldőlt, hogy kibővítik bizonyos szociális támogatásokra jogosultak körét és növelik ezen támogatások mértékét is. 

A beiskolázási támogatás feltételein is jelentősen módosítottak. A támogatásra eztán azok a családok jogosultak, ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 85.500 forintot (ez a határ korábban 57 ezer forint volt), illetve a gyermeküket egyedül nevelők esetében a 99.700 forintot. Nőtt a támogatás összege is: az általános iskolások után hatról 10 ezer forintra, a középiskolások esetében nyolcról 12 ezer forintra gyermekenként. Az egyszeri támogatást augusztus elsejétől lehet igényelni a Polgármesteri Hivatal közjóléti irodájában.

Megemelték a temetési támogatás mértékét is: urnás temetés esetén 25 ezerről 35 ezer forintra, míg koporsós temetés esetén 35 ezerről 50 ezer forintra – ez a rendelkezés is hatályba lépett már.

A támogatásokról Porga Gyula polgármester számolt be a sajtónak keddenA támogatásokról Porga Gyula polgármester számolt be a sajtónak kedden

A kulturális támogatásokról is több lépcsőben döntöttek, illetve születnek döntések csütörtökön is. A város kulturális intézményei a covid-zárlat után újra működnek, ennek feltételei biztosítottak. Az önkormányzat támogat több nem saját fenntartású kulturális csoportot is, amelyek jelentős művészi tevékenységet folytatnak a városban. Támogatást kapnak a kiemelt művészeti együttesek, így a Mendelssohn kamarazenekar, a Gizella kórus, Veszprém Város Vegyeskara, a Gárdonyi kamarazenekar, valamint a Veszprém Táncegyüttes is. 

Már korábban döntöttek a Pannon Várszínház támogatásáról, a támogatottak köréhez pedig csatlakozik a Gerence Táncegyüttes is. Az itt felsorolt kulturális támogatásokra összesen nagyságrendileg 90 millió forintot biztosít az önkormányzat. Ezen felül további 8,5 millió forinttal támogatják a folyóiratok – a Séd, a Veszprémi Szemle, a Vár Ucca Műhely és az Ex Symposion megjelenését. 

A városi közbiztonsági alapból a gyulafirátóti polgárőrök, a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat részesül, összesen 3,5 millió forint értékben.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Dr. Csutak Ibolya kapta a Perlaky-díjat
Dr. Csutak Ibolya kapta a Perlaky-díjat
Az elismerést hétfő délután vehette át Porga Gyula polgármestertől a Csermák Antal zeneiskolában.
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Négy-szög néven szerveztek kiállítást a Dubniczay-palotában a Művészetek Háza szervezésében a Múzeumok éjszakáján, ami optikai illúzió, a ritmus, a geometria és a színek eszközeinek együttes alkalmazásával vezet be egy különleges művészeti világba.
50 éve Krisztus szolgálatában
50 éve Krisztus szolgálatában
Vasárnap a Szent Margit templomban mutatta be Nagy Károly atya aranymiséjét papi felszentelésének 50. évfordulója alkalmából.
Megválasztották Balatonalmádi új polgármesterét
Megválasztották Balatonalmádi új polgármesterét
Hat Veszprém megyei településen polgármestert, ezek közül négyben képviselő-testületi tagokat is választottak vasárnap.
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Közel 50 év néma csend után ismét beindultak az egyik veszprémi malomnak az őrlői. A Fenyves utcában szerelemprojektként újraindított malom látványőrlésekkel és a veszprémi malomiparról szóló lexikonnyi információval várja az érdeklődőket, mindezt interaktív formában. A Múzeumok éjszakáján portálunkat is körbevezette Tamás Péter, a hely tulajdonosa ott, ahol egykor 0-24-ben folyt az őrlés.