2022. szeptember 30.
//
Jeromos névnap

Szociális és kulturális támogatásokról dönt a polgármester

A szeptemberig meghosszabbított rendkívüli jogrend idején a közgyűlés hatáskörében a polgármester hoz döntéseket – melyekhez azonban a képviselők véleményét is meghallgatja, és az előterjesztéseket formális szavazásra is bocsátja. A csütörtökön esedékes közgyűlés napján támogatásokról születhet döntés.

Az már a múlt héten eldőlt, hogy kibővítik bizonyos szociális támogatásokra jogosultak körét és növelik ezen támogatások mértékét is. 

A beiskolázási támogatás feltételein is jelentősen módosítottak. A támogatásra eztán azok a családok jogosultak, ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 85.500 forintot (ez a határ korábban 57 ezer forint volt), illetve a gyermeküket egyedül nevelők esetében a 99.700 forintot. Nőtt a támogatás összege is: az általános iskolások után hatról 10 ezer forintra, a középiskolások esetében nyolcról 12 ezer forintra gyermekenként. Az egyszeri támogatást augusztus elsejétől lehet igényelni a Polgármesteri Hivatal közjóléti irodájában.

Megemelték a temetési támogatás mértékét is: urnás temetés esetén 25 ezerről 35 ezer forintra, míg koporsós temetés esetén 35 ezerről 50 ezer forintra – ez a rendelkezés is hatályba lépett már.

A támogatásokról Porga Gyula polgármester számolt be a sajtónak keddenA támogatásokról Porga Gyula polgármester számolt be a sajtónak kedden

A kulturális támogatásokról is több lépcsőben döntöttek, illetve születnek döntések csütörtökön is. A város kulturális intézményei a covid-zárlat után újra működnek, ennek feltételei biztosítottak. Az önkormányzat támogat több nem saját fenntartású kulturális csoportot is, amelyek jelentős művészi tevékenységet folytatnak a városban. Támogatást kapnak a kiemelt művészeti együttesek, így a Mendelssohn kamarazenekar, a Gizella kórus, Veszprém Város Vegyeskara, a Gárdonyi kamarazenekar, valamint a Veszprém Táncegyüttes is. 

Már korábban döntöttek a Pannon Várszínház támogatásáról, a támogatottak köréhez pedig csatlakozik a Gerence Táncegyüttes is. Az itt felsorolt kulturális támogatásokra összesen nagyságrendileg 90 millió forintot biztosít az önkormányzat. Ezen felül további 8,5 millió forinttal támogatják a folyóiratok – a Séd, a Veszprémi Szemle, a Vár Ucca Műhely és az Ex Symposion megjelenését. 

A városi közbiztonsági alapból a gyulafirátóti polgárőrök, a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat részesül, összesen 3,5 millió forint értékben.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Péntek reggel a kívül és belül is megújult Szent Anna-kápolnában találkoztak a hívek, amikor Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a felújított egyházi épületet.
Az időseket ünnepelték
Az időseket ünnepelték
Zenés műsorral kedveskedett a veszprémi időseknek az Agóra az idősek világnapján pénteken.
Ha nincs vevő, nincs bevétel – tippek ügyfél- és vevőkezeléshez
Ha nincs vevő, nincs bevétel – tippek ügyfél- és vevőkezeléshez
A szóbeli önvédelmi technikák megismerése után most egészen másfajta hozzáállásról szól kommunikációs tréningünk soron következő része. Az ügyfél- és vevőkezelés az eddigiektől eltérő gondolkodást, sablonokat és reakciókat kíván. Ilyenkor minden a cégről szól, amely a vevő szemében velünk azonos.
Kedvezőbb lett a buszközlekedés a Csatárhegyen
Kedvezőbb lett a buszközlekedés a Csatárhegyen
Csütörtök délután ismertették: immár a Kilátó utca alján is van lehetőség a fel- és leszállásra.
Ez a négy nap megmutatja, hogy a gasztronómia több mint eszem-iszom
Ez a négy nap megmutatja, hogy a gasztronómia több mint eszem-iszom
Csütörtök délutántól egész vasárnap estig tart a környék legkülönlegesebb gasztrofesztiválja, a Balaton Wine & Gourmet. A négynapos rendezvényen a régió legkiválóbb borászatai és éttermei mellett Spanyolország és Japán is képviselteti magát, mindez pedig tökéletes alkalom arra, hogy rájöjjünk, a gasztronómia igencsak túlmutat az evés-iváson: egy ország értékei is ott vannak benne.