2022. január 26.
//
Vanda névnap

Szociális és kulturális támogatásokról dönt a polgármester

A szeptemberig meghosszabbított rendkívüli jogrend idején a közgyűlés hatáskörében a polgármester hoz döntéseket – melyekhez azonban a képviselők véleményét is meghallgatja, és az előterjesztéseket formális szavazásra is bocsátja. A csütörtökön esedékes közgyűlés napján támogatásokról születhet döntés.

Az már a múlt héten eldőlt, hogy kibővítik bizonyos szociális támogatásokra jogosultak körét és növelik ezen támogatások mértékét is. 

A beiskolázási támogatás feltételein is jelentősen módosítottak. A támogatásra eztán azok a családok jogosultak, ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 85.500 forintot (ez a határ korábban 57 ezer forint volt), illetve a gyermeküket egyedül nevelők esetében a 99.700 forintot. Nőtt a támogatás összege is: az általános iskolások után hatról 10 ezer forintra, a középiskolások esetében nyolcról 12 ezer forintra gyermekenként. Az egyszeri támogatást augusztus elsejétől lehet igényelni a Polgármesteri Hivatal közjóléti irodájában.

Megemelték a temetési támogatás mértékét is: urnás temetés esetén 25 ezerről 35 ezer forintra, míg koporsós temetés esetén 35 ezerről 50 ezer forintra – ez a rendelkezés is hatályba lépett már.

A támogatásokról Porga Gyula polgármester számolt be a sajtónak keddenA támogatásokról Porga Gyula polgármester számolt be a sajtónak kedden

A kulturális támogatásokról is több lépcsőben döntöttek, illetve születnek döntések csütörtökön is. A város kulturális intézményei a covid-zárlat után újra működnek, ennek feltételei biztosítottak. Az önkormányzat támogat több nem saját fenntartású kulturális csoportot is, amelyek jelentős művészi tevékenységet folytatnak a városban. Támogatást kapnak a kiemelt művészeti együttesek, így a Mendelssohn kamarazenekar, a Gizella kórus, Veszprém Város Vegyeskara, a Gárdonyi kamarazenekar, valamint a Veszprém Táncegyüttes is. 

Már korábban döntöttek a Pannon Várszínház támogatásáról, a támogatottak köréhez pedig csatlakozik a Gerence Táncegyüttes is. Az itt felsorolt kulturális támogatásokra összesen nagyságrendileg 90 millió forintot biztosít az önkormányzat. Ezen felül további 8,5 millió forinttal támogatják a folyóiratok – a Séd, a Veszprémi Szemle, a Vár Ucca Műhely és az Ex Symposion megjelenését. 

A városi közbiztonsági alapból a gyulafirátóti polgárőrök, a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat részesül, összesen 3,5 millió forint értékben.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Romlott a levegő minősége az ország több pontján
Romlott a levegő minősége az ország több pontján
Ajkán egészségtelennek minősítette a levegőt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán.
Hivatalos: Ovádi Péter lesz a Fidesz jelöltje áprilisban
Hivatalos: Ovádi Péter lesz a Fidesz jelöltje áprilisban
A Fidesz országos választmánya döntött az egyéni választókerületi jelöltekről - jelezte közleményében a párt.
Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Tavaly minden eddiginél többen látogatták a magyarországi kastélyokat, idén tíz hazai felújított létesítmény nyílik meg nyár végéig, köztük a nagyvázsonyi is- írja a Turista magazin.
Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Idén június 9. és 12. között rendezik meg a hazai filmes mustrát.
Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Tiltott pártfinanszírozás lehetősége is felmerülhetett a 2015-ös veszprémi időközi országgyűlési választás során Kész Zoltán kampánya körül. A PestiSrácok információi szerint a NAV költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt már nyomoz az ügyben, amelynek hátterében Czeglédy Csaba, Gyurcsány egyik közeli embere is feltűnik.