Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Koszorúzás Ányos Pál emléktáblájánál

2021. június 2. 10:32
Az 1756-ban (Nagy)Esztergáron született, s 1784-ben Veszprémben elhunyt költő, pálos-rendi paptanár, fajszi Ányos Pál István várbeli (ferences templom falán) emléktáblája előtt hétfőn a Pro Meritis-díjas költő, Csaba Ferenc, Nagyesztergár korábbi polgármestere, a József Attila-díjas költő, író, Fenyvesi Ottó, és Kilián László író, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese koszorúzott.

Az erősen leromlott állapotú emléktábla előtt Csaba Ferenc idézte fel a fiatalon elhunyt Ányos életpályáját, aki verseivel a magyar költészet későbbi korszakaira és költőkre is hatott, veretes egyházi példabeszédeit kezdő papoknak ajánlotta. Nevéhez kötődik II. József „kalapos király” elnevezése, de az elsők között foglalkozott a nőkkel is, „mint emberekkel”.

Fenyvesi Ottó Zalán Tibor versét olvasta fel, aki a Jankovics Marcellnek szánta költeményét, s elképzelése szerint azt a veszprémi koszorúzáson akarta elmondani. 
Kilián László pedig bemutatta azt a két kötetet – „Édes Fiaim, Figyelmezzetek!” és „Higgy, remélj, szeress!” –, melyek Ányos beszédeit, illetve verseit, fordításait, levelezését tartalmazzák. Az előbbi eljutott a Vatikánba is. 

Ányos Pál a veszprémi római katolikus ferences templom kriptájában nyugszik, nevét utca viseli Veszprémben és Székesfehérváron is.

Zatkalik András

vehir.hu
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.