2021. június 14.
//
Vazul névnap

Koszorúzás Ányos Pál emléktáblájánál

2021. június 2. 10:32
Az 1756-ban (Nagy)Esztergáron született, s 1784-ben Veszprémben elhunyt költő, pálos-rendi paptanár, fajszi Ányos Pál István várbeli (ferences templom falán) emléktáblája előtt hétfőn a Pro Meritis-díjas költő, Csaba Ferenc, Nagyesztergár korábbi polgármestere, a József Attila-díjas költő, író, Fenyvesi Ottó, és Kilián László író, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese koszorúzott.

Az erősen leromlott állapotú emléktábla előtt Csaba Ferenc idézte fel a fiatalon elhunyt Ányos életpályáját, aki verseivel a magyar költészet későbbi korszakaira és költőkre is hatott, veretes egyházi példabeszédeit kezdő papoknak ajánlotta. Nevéhez kötődik II. József „kalapos király” elnevezése, de az elsők között foglalkozott a nőkkel is, „mint emberekkel”.

Fenyvesi Ottó Zalán Tibor versét olvasta fel, aki a Jankovics Marcellnek szánta költeményét, s elképzelése szerint azt a veszprémi koszorúzáson akarta elmondani. 
Kilián László pedig bemutatta azt a két kötetet – „Édes Fiaim, Figyelmezzetek!” és „Higgy, remélj, szeress!” –, melyek Ányos beszédeit, illetve verseit, fordításait, levelezését tartalmazzák. Az előbbi eljutott a Vatikánba is. 

Ányos Pál a veszprémi római katolikus ferences templom kriptájában nyugszik, nevét utca viseli Veszprémben és Székesfehérváron is.

Zatkalik András

vehir.hu

További cikkek

Hogy mondjam el?
Hogy mondjam el?
Minden ember másba kapaszkodik a nagy körfogás alatt, amit életnek nevezünk. De hova a nagy szavak? Mit jelentenek?
Stockfotókból festmények
Stockfotókból festmények
A fotóhasználat és a festészet a nemzetközi trendben régóta „cool”, a stílusnak nagymesterei és szórakoztatóipari szakmunkásai a mai napig alkotnak. Szombat délelőtt egy hazai művész festményeiből nyílt kiállítás a Művészetek Házában.
Egy érintetlen kultúra utolsó remekművei
Egy érintetlen kultúra utolsó remekművei
Mintegy kilencven évvel ezelőtt Molnár Mária református misszionárius hozta Magyarországra a melanéz őslakosok azon használati tárgyait, amiket most a Laczkó Dezső Múzeumban nézhetünk meg.
Amikor Balatonfüred egyszerre volt falu és város
Amikor Balatonfüred egyszerre volt falu és város
Jogi értelemben persze a cím nem igaz: Balatonfüred 1971-ben kapta meg a városi rangot, a Vaszary Galériában az 50 éves jubileum kapcsán rendeztek kiállítást a korszakról, amelyben azért mégis egyszerre keveredtek egy város és a falu hangulatai.
Idén nyáron karácsonyozhatunk
Idén nyáron karácsonyozhatunk
Újabb projektet jelentett be szerdán a „Veszprém az Élhető Város” akciócsoport: A Zene Városa – a városlakók zenéje néven indít projektet Veszprém Város Vegyeskara, melynek első lépéseként június 24-én Napfényes Karácsony címmel tartanak oratóriumi estet, pótolva tavalyi hagyományos ünnepi koncertjüket.