„Jásdiak a bodzások.” Egy idegennek talán furcsán csenghet az előbbi kis szójáték, annak azonban, aki egyszer is járt Jásdon, semmi furcsaság benne, hisz tudja: a jásdiak különösen büszkék arra, milyen sokféleképpen képesek felhasználni a bodzát. A település most erre egy komplett turista attrakciót is felhúzott: szombaton adták át a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program során létrejött, közel 98 milliós összköltségből megvalósult Bodzaházat.
A település központjában felújított épület tartalmát tekintve számos – minden évszakra kiterjedő – szolgáltatást kínál: egyrészt kiállítótérként működve az idelátogatók egy interaktív, állandó kiállításon fedezhetik fel a Bakony keleti kapujánál élő jásdiak kapcsolatát a bodzával, illetve a növény lehetséges felhasználási módjait a gasztronómia, a gyógyászat és a természet témakörökben. Emellett a galériában állandó képkiállítások is megtekinthetők, de a tér több nyelvű (magyar, szlovák és angol) foglalkoztatók, rendezvények, interaktív bemutatók befogadására is alkalmas. A bodzáért rajongók pedig az ajándékboltban akár rögvest meg is vásárolhatják a bodzából készült termékeket.
A szombati hivatalos megnyitón ott volt Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is, aki gratulációját fejezte ki a jásdiaknak a fejlesztés kapcsán, hozzátéve, az minden bizonnyal a turisták mellett a helyieknek is sok kellemes élményt ad majd.
Győry Tünde polgármestertől megtudtuk, a Bodzaház azon túl, hogy kapcsolódik a település helyi termék programjához, nemzetközi és térségen belüli együttműködések alapja is lehet, illetve a térség turisztikai vonzerejét hálózatba kapcsolhatják. A fejlesztés eredményeként a turisták hosszabb időt tölthetnek el Jásdon és a környező településeken (Várpalota, Tés, Szápár, Bakonynána), mindezt pedig a FOROG A KERÉK tematikus út fejlesztésébe is becsatornázzák. A projekt emellett hosszú távon munkahelyet biztosít a Bodzaházban dolgozóknak, de közvetetten több helyi és környékbeli vállalkozó munkahely megőrzését és továbbiak teremtését is lehetővé teszik a turisztikai szolgáltatásaik bővítésével.