2021. július 31.
//
Oszkár névnap

A bodzára építi turizmusát Jásd

Új turisztikai látványossággal bővült Jásd: a megújult Bodzaházban mindent megtudhatnak a látogatók a bodza felhasználási módjairól, valamint helyben beszerezhetik az abból készült termékeket is.

„Jásdiak a bodzások.” Egy idegennek talán furcsán csenghet az előbbi kis szójáték, annak azonban, aki egyszer is járt Jásdon, semmi furcsaság benne, hisz tudja: a jásdiak különösen büszkék arra, milyen sokféleképpen képesek felhasználni a bodzát. A település most erre egy komplett turista attrakciót is felhúzott: szombaton adták át a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program során létrejött, közel 98 milliós összköltségből megvalósult Bodzaházat.

A település központjában felújított épület tartalmát tekintve számos – minden évszakra kiterjedő – szolgáltatást kínál: egyrészt kiállítótérként működve az idelátogatók egy interaktív, állandó kiállításon fedezhetik fel a Bakony keleti kapujánál élő jásdiak kapcsolatát a bodzával, illetve a növény lehetséges felhasználási módjait a gasztronómia, a gyógyászat és a természet témakörökben. Emellett a galériában állandó képkiállítások is megtekinthetők, de a tér több nyelvű (magyar, szlovák és angol) foglalkoztatók, rendezvények, interaktív bemutatók befogadására is alkalmas. A bodzáért rajongók pedig az ajándékboltban akár rögvest meg is vásárolhatják a bodzából készült termékeket.

A szombati hivatalos megnyitón ott volt Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is, aki gratulációját fejezte ki a jásdiaknak a fejlesztés kapcsán, hozzátéve, az minden bizonnyal a turisták mellett a helyieknek is sok kellemes élményt ad majd.

Győry Tünde polgármestertől megtudtuk, a Bodzaház azon túl, hogy kapcsolódik a település helyi termék programjához, nemzetközi és térségen belüli együttműködések alapja is lehet, illetve a térség turisztikai vonzerejét hálózatba kapcsolhatják. A fejlesztés eredményeként a turisták hosszabb időt tölthetnek el Jásdon és a környező településeken (Várpalota, Tés, Szápár, Bakonynána), mindezt pedig a FOROG A KERÉK tematikus út fejlesztésébe is becsatornázzák. A projekt emellett hosszú távon munkahelyet biztosít a Bodzaházban dolgozóknak, de közvetetten több helyi és környékbeli vállalkozó munkahely megőrzését és továbbiak teremtését is lehetővé teszik a turisztikai szolgáltatásaik bővítésével.

Bertalan Melinda

További cikkek

Állati jó családi napot tartottak a Balatoni Élményparkban
Állati jó családi napot tartottak a Balatoni Élményparkban
Nem csak szórakozási lehetőségek, hanem az állatvédelem fontosságát kiemelendő programokkal is készültek a Balatoni Élményparkban szombaton.
Boróka királyné és Habakuk király megnyitójával indult el pénteken a 28. Kabóciádé
Boróka királyné és Habakuk király megnyitójával indult el pénteken a 28. Kabóciádé
A Kabóca Bábszínház fesztiválja vasárnap estig várja az érdeklődőket a Kolostorok és Kertek rendezvénytéren.
A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni?
A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni?
Együtt örülnek velünk, amikor boldogság ér bennünket, s támaszt nyújtanak, amikor úgy tűnik, minden összedől. Szerencsés esetben egy életen át játszanak velünk, mint Kosztolányi versében, s az elvesztésük néha jobban fáj, mint a szerelmünkben csalódni. A barátság az egyik legnagyobb áldás az életünkben, a barátság világnapján pedig annak természetéről és alakulásáról beszélgettünk Kungli Dóra pszichológussal.
Veszprém megyében is gyűjtik a búzaadományokat
Veszprém megyében is gyűjtik a búzaadományokat
Veszprém megyében tavaly 185 gazdálkodó 14 tonna búzát ajánlott fel a rászorulóknak. A Magyarok Kenyere program idei búzagyűjtő napját Tésen tartották csütörtök délelőtt.
A legkisebbek ellátását segítik a kórháznak adományozott infúziós pumpák
A legkisebbek ellátását segítik a kórháznak adományozott infúziós pumpák
Több mint egymillió forint értékben adományozott két infúziós gyógyszeradagoló pumpát a Csolnoky Ferenc kórháznak az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft.