Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A legjobban közlekedő családot keresik

2021. június 6. 4:00
Idén tizedik alkalommal rendezi meg a rendőrség a Közlekedik a család közlekedésbiztonsági vetélkedősorozatot. Saját tudásuk felmérése mellett a családok egy SKODA KAMIQ személyautót is nyerhetnek a versenyen, melynek megyei döntőjét szombaton tartották Veszprémben.

Vezetni elvileg mindenki tud, akinek van jogosítványa, s kerékpározni is, aki hajtja azt, jól közlekedni már nem biztos. Pedig a lényeg mindegyik esetben az lenne, hogy ne csak eljussunk A pontból B-be, hanem biztonságosan is jussunk el oda, se mást, se magunkat nem veszélyeztetve.

Részben ezért is hívta életre tíz évvel ezelőtt az ORFK–Országos Balesetmegelőzési Bizottság az Autós Nagykoalíció és a Porsche Hungaria ŠKODA márkaképviselete támogatásával a Közlekedik a család közlekedésbiztonsági vetélkedősorozatot: szerették volna ráirányítani a közlekedők széles rétegeinek – gyalogos, kerékpáros, gépjárművezető, utas – figyelmét a biztonságos, balesetmentes közlekedésre, a szülői példamutató magatartás fontosságára és a család, a közösség nevelő erejére. Nyilván utóbbi sem elhanyagolandó, hiszen az, hogy miként közlekedünk, nagyban függ attól is, milyen mintát hozunk a családunkból.

A vetélkedő ebből a szempontból telitalálat: a versenyen már a legkisebbek is megismerkedhetnek a biztonságos, körültekintő közlekedés szabályaival, saját családjuk példáján keresztül láthatják, mi a helyes magatartás és mi esetleg a hiba, az idősebbek pedig újra és újra átismételhetik az ismereteket és felfrissíthetik esetleg megkopott tudásukat.

Ezt több részben játékos, részben komoly feladaton keresztül tehetik meg a versenyzők: szombaton a TESCO parkolójában egy autós technikai pálya és egy kerékpáros ügyességi pálya, valamint kerékcserével kapcsolatos elméleti és gyakorlati feladat várta a jelentkezőket, emellett a családoknak egy B kategóriás jogosítványra, valamint kerékpározásra vonatkozó KRESZ feladatsort, illetve egy elsősegélynyújtással kapcsolatos tesztet is ki kellett tölteniük.

Hogy a vetélkedő egyébként mennyire népszerű, azt az is mutatja, hogy 2020-ban már közel ötszáz család vett részt a megyei selejtezőkön, majd az országos döntőn a legjobb húsz család mérettette meg magát az értékes nyereményekért, köztük az első helyezettnek járó ŠKODA CAMIQ személyautóért.

Érdeklődésből a Veszprém megyei döntőn sem volt hiány: előzetesen mintegy húsz család regisztrált az interneten a versenyre, de minden évben szép számban csatlakoznak a helyszínen is érdeklődök – tudtuk meg Csizmadia Zoltán rendőrszázadostól, a Veszprém Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkárától. Mint mondta, egyébként mindig van szórás a résztvevők között, de a jelentkezők általában felkészülten, megfelelő elméleti tudással és gyakorlattal érkeznek.

A legjobban közlekedő család pedig majd augusztus 27–29. között szállhat versenybe a főnyereményért az országos fordulón, amelyet Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyékben rendeznek meg egy három napos roadshow keretében.

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.