2021. augusztus 3.
//
Hermina névnap

A legjobban közlekedő családot keresik

Idén tizedik alkalommal rendezi meg a rendőrség a Közlekedik a család közlekedésbiztonsági vetélkedősorozatot. Saját tudásuk felmérése mellett a családok egy SKODA KAMIQ személyautót is nyerhetnek a versenyen, melynek megyei döntőjét szombaton tartották Veszprémben.

Vezetni elvileg mindenki tud, akinek van jogosítványa, s kerékpározni is, aki hajtja azt, jól közlekedni már nem biztos. Pedig a lényeg mindegyik esetben az lenne, hogy ne csak eljussunk A pontból B-be, hanem biztonságosan is jussunk el oda, se mást, se magunkat nem veszélyeztetve.

Részben ezért is hívta életre tíz évvel ezelőtt az ORFK–Országos Balesetmegelőzési Bizottság az Autós Nagykoalíció és a Porsche Hungaria ŠKODA márkaképviselete támogatásával a Közlekedik a család közlekedésbiztonsági vetélkedősorozatot: szerették volna ráirányítani a közlekedők széles rétegeinek – gyalogos, kerékpáros, gépjárművezető, utas – figyelmét a biztonságos, balesetmentes közlekedésre, a szülői példamutató magatartás fontosságára és a család, a közösség nevelő erejére. Nyilván utóbbi sem elhanyagolandó, hiszen az, hogy miként közlekedünk, nagyban függ attól is, milyen mintát hozunk a családunkból.

A vetélkedő ebből a szempontból telitalálat: a versenyen már a legkisebbek is megismerkedhetnek a biztonságos, körültekintő közlekedés szabályaival, saját családjuk példáján keresztül láthatják, mi a helyes magatartás és mi esetleg a hiba, az idősebbek pedig újra és újra átismételhetik az ismereteket és felfrissíthetik esetleg megkopott tudásukat.

Ezt több részben játékos, részben komoly feladaton keresztül tehetik meg a versenyzők: szombaton a TESCO parkolójában egy autós technikai pálya és egy kerékpáros ügyességi pálya, valamint kerékcserével kapcsolatos elméleti és gyakorlati feladat várta a jelentkezőket, emellett a családoknak egy B kategóriás jogosítványra, valamint kerékpározásra vonatkozó KRESZ feladatsort, illetve egy elsősegélynyújtással kapcsolatos tesztet is ki kellett tölteniük.

Hogy a vetélkedő egyébként mennyire népszerű, azt az is mutatja, hogy 2020-ban már közel ötszáz család vett részt a megyei selejtezőkön, majd az országos döntőn a legjobb húsz család mérettette meg magát az értékes nyereményekért, köztük az első helyezettnek járó ŠKODA CAMIQ személyautóért.

Érdeklődésből a Veszprém megyei döntőn sem volt hiány: előzetesen mintegy húsz család regisztrált az interneten a versenyre, de minden évben szép számban csatlakoznak a helyszínen is érdeklődök – tudtuk meg Csizmadia Zoltán rendőrszázadostól, a Veszprém Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkárától. Mint mondta, egyébként mindig van szórás a résztvevők között, de a jelentkezők általában felkészülten, megfelelő elméleti tudással és gyakorlattal érkeznek.

A legjobban közlekedő család pedig majd augusztus 27–29. között szállhat versenybe a főnyereményért az országos fordulón, amelyet Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyékben rendeznek meg egy három napos roadshow keretében.

Bertalan Melinda

További cikkek

Közügyektől való eltiltás. Mit jelent pontosan?
Közügyektől való eltiltás. Mit jelent pontosan?
A bűnügyi hírek közt gyakran szerepel a közügyektől való eltiltás fogalma. Mit tehet és mit nem, akit eltiltanak a közügyektől? A főügyészség megyei statisztikákkal válaszol.
Mégis elindulhat az előválasztáson Katanics Sándor
Mégis elindulhat az előválasztáson Katanics Sándor
A DK helyi politikusa közösségi oldalán jelentette be, hogy ugyan nem a DK színeiben, de várhatóan el tud indulni az ellenzéki előválasztáson ősszel.
Kerítésbe szorult kutyát mentettek a fűzfői tűzoltók Balatonalmádiban
Kerítésbe szorult kutyát mentettek a fűzfői tűzoltók Balatonalmádiban
Kollégánk szerkesztés közben lett figyelmes a síró kutyára, tárcsázta a 112-t.
Rétvári: megkezdődik a tankönyvek kiszállítása az iskolákba
Rétvári: megkezdődik a tankönyvek kiszállítása az iskolákba
Hétfőn megkezdődik az ingyenes tankönyvek kiszállítása az iskolákba; a kormány a kiadványok ingyenességével 13 milliárd forintnyi kiadást vesz le a magyar családok válláról - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a Pest megyei Üllőn.
A közösségek ünnepe volt a szombati nap a térségben
A közösségek ünnepe volt a szombati nap a térségben
Több környező településen is most szombaton tartották meg a hagyományos falunapokat, amelyeket tavaly a járvány miatt nem lehetett megszervezni. A kulturális programok mellett a helyi értékek megőrzése és bemutatása volt az egyik kulcsmomentum.