2021. június 13.
//
Antal, Anett névnap

V99 néven szeretne új lendületet venni a helyi ellenzék

V99 néven új Facebook-oldalt indít a helyi ellenzék, amely elnevezés nem véletlenül mutat hasonlóságokat Karácsony Gergely 99 Mozgalmával. A veszprémi MSZP-LMP-Párbeszéd frakció azt is bejelentette, hogy az előválasztáson Budapest főpolgármesterét támogatják miniszterelnök-jelöltnek.

Hétfő délután három ellenzéki önkormányzati képviselő, Benczik Gabriella (P), Gerstmár Ferenc (LMP) és Hartmann Ferenc (MSZP) tartottak sajtótájékoztatót a Színházkertben, ahol hivatalosan bejelentették, hogy a jövőben a V99 névre keresztelt Facebook-oldalon fogják megosztani politikai üzeneteiket.

Benczik Gabriella tájékoztatása szerint, az elnevezés azt is üzeni, hogy az emberek 99%-ának a problémáira kell megoldást találni az ellenzéknek, nem pedig az 1% elitre kell fókuszálni.

balról jobbra: Hartmann Ferenc (MSZP), Benczik Gabriella (Pérbeszéd), Gerstmár Ferenc (LMP)balról jobbra: Hartmann Ferenc (MSZP), Benczik Gabriella (Pérbeszéd), Gerstmár Ferenc (LMP)

Gerstmár Ferenc hozzátette, az emberekhez legközelebbi politikai döntéshozatali szint a települési önkormányzatok szintje, amelyek csak széles körű autonómiával tudnak hatékonyan dolgozni. Nehezményezte, hogy a kormány kegyalapon juttat támogatásokat az önkormányzatokhoz, valamint szűkíti a mozgásterüket is.

Hartmann Ferenc is ezt a kijelentést erősítette meg, valamint kiemelte, a veszélyhelyzet alatt a parlament folyamatosan ülésezhetett, az önkormányzati testületek ülését viszont felfüggesztették, így kevesebb lehetőség is volt a vitákra, ami véleménye szerint a helyi demokrácia korlátozása volt. Június 15-től egyébként ismét lehet önkormányzati közgyűléseket tartani. Ugyanakkor hozzátette, hogy Veszprémben a polgármester a döntések előtt így is kikérte a képviselők véleményét egy-egy témában.

A három képviselő megerősítette, hogy újult lendülettel, a többség érdekében fognak politizálni, valamint bejelentették, hogy Veszprémben az ellenzéki előválasztáson az MSZP-LMP-Párbeszéd Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét fogja támogatni. Ennek kapcsán Gerstmár Ferenc kiemelte: Magyarországnak zöld miniszterelnökre van szüksége.

Hogy ki lesz az egyéni képviselőjelöltjük az előválasztáson, azt a közeljövőben fogják bejelenteni. Eddig DK-s színekben Csonka Balázs, helyi ügyvéd neve merült fel a legbiztosabb jelöltként, de nem tűnt el a pálya közeléből Kész Zoltán és Katanics Sándor sem.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Veszprém megye erős Fidesz-bázis, de az MSZP vállalja a kihívást
Veszprém megye erős Fidesz-bázis, de az MSZP vállalja a kihívást
Két előválasztási jelöltjét is bemutatta az MSZP-Párbeszéd Veszprém megyében. A pápai körzetben Grőber Attila méretteti meg magát, a megyeszékhelyen és térségében pedig Mesterházy Attila.
Gyurcsány ítélőképességén is múlik, hogy elindulhat-e Katanics Sándor az előválasztáson
Gyurcsány ítélőképességén is múlik, hogy elindulhat-e Katanics Sándor az előválasztáson
Továbbra is kérdéses, hogy elindulhat-e Katanics Sándor az ellenzéki előválasztáson. A veszprémi DK-s politikus közösségi oldalán már többször jelezte, hogy demokratikus úton szeretné megmérettetni magát a többi ellenzéki jelölttel szemben, viszont az előválasztáson való részvétel feltételei miatt ez már nem csak az ő elhatározásán múlik.
A Jobbik árnyjátéka Veszprémben
A Jobbik árnyjátéka Veszprémben
Az ellenzéki előválasztás egyvalamire biztosan jó: az ellenzéki pártok egymás közt megemésztik a jelölteket, azaz lefolytatják azokat a teátrális vitákat, egyezségeket, amelyek végén egy látszólag konszenzusos jelöltet tudnak kiállítani a Fidesz-KDNP-vel szemben. Ugyanakkor, ha kívülről nézzük ezt a folyamatot, sokatmondó összefüggések és még nagyobb ellentmondásokat lehet találni a személyek és szervezetek között. Veszprém pedig orvosi lónak is beillene ebben.
A parlamentbe vezetné pártját Varga-Damm
A parlamentbe vezetné pártját Varga-Damm
A Reformerek Pártjának céljairól beszélt szombati sajtótájékoztatóján Varga-Damm Andrea, a párt alapítója.
Varga-Damm Andrea új párt megalapítását jelentette be
Varga-Damm Andrea új párt megalapítását jelentette be
Új párt megalapítását jelentette be Varga-Damm Andrea, független országgyűlési képviselő, aki 2018-ban még Veszprémben a Jobbik színeiben indult az országgyűlési választáson. A képviselő azóta kilépett pártjából és most új felállásban, a Reformerek pártjával indulna a jövő évi választáson.