2021. június 13.
//
Antal, Anett névnap

Beleharapott a Hold a Napba

Részleges napfogyatkozást figyelhettünk meg csütörtök délben.

Napfogyatkozás akkor látható, amikor a Hold pontosan a Föld és a Nap között halad el. A mai jelenség Kanadából, Grönlandról és Szibériából volt a leglátványosabb, itt a Hold teljes terjedelmében belépett a napkorong elé. Mivel a Hold épp a Föld körüli pályája távolabbi pontján jár, így kisebbnek látszik, és nem takarta el teljesen körponti csillagunkat, így teljes napfogyatkozás helyett ún. tűzgyűrű alakult ki – ezt azonban csak a már említett térségekben, és ott is csak egy szűk sávban lehetett látni. 

Tőlünk nézve kevésbé volt látványos a dolog: Magyarországot éppen csak érintette a holdárnyék, a Bakonyból figyelve a Hold alig 3%-ot harapott ki a Napból. A fogyatkozás maximumakor lőttük ezt a fotót:

Aki lemaradt, az se búsuljon: kevesebb mint másfél évet kell várni a következőre, ráadásul a 2022. október 25-én, szintén a déli órákban esedékes napfogyatkozás jóval nagyobb lesz, mint a mostani. Akkor tőlünk nézve a csillagunk csaknem harmadát elfedi majd égi kísérőnk. Érdemes  a fogyatkozás előtt beszerezni a napfogyatkozás-szemüvegeket vagy védőfóliákat, ezeket távcsőboltokban lehet megvásárolni, akár online is, így szabad szemmel is élvezhetjük majd a mainál sokkal látványosabb jelenséget. 

Söge

További cikkek

Stockfotókból festmények
Stockfotókból festmények
A fotóhasználat és a festészet a nemzetközi trendben régóta „cool”, a stílusnak nagymesterei és szórakoztatóipari szakmunkásai a mai napig alkotnak. Szombat délelőtt egy hazai művész festményeiből nyílt kiállítás a Művészetek Házában.
A Kossuth iskola is gazdagodott egy focipályával
A Kossuth iskola is gazdagodott egy focipályával
A Jendrassik és a Báthory után immár a Kossuth Lajos Általános Iskolában is műfüves focipályán sportolhatnak a gyermekek: utóbbi intézményben pénteken adták át a pályát. A beruházás az MLSZ Veszprém megyei igazgatósága és a helyi önkormányzat összefogásával jöhetett létre.
Új MAN csuklós buszok kezdik meg szolgálatukat Veszprém megyében
Új MAN csuklós buszok kezdik meg szolgálatukat Veszprém megyében
Az öt busznak köszönhetően teljesen megújul a Veszprém megyei helyközi csuklósbusz-állomány, így éves szinten közel 3,6 millió utas számára biztosít kényelmesebb utazást.
Zenés utcai felvonulással és előadásokkal indult a Rátonyi Róbert Operettfesztivál
Zenés utcai felvonulással és előadásokkal indult a Rátonyi Róbert Operettfesztivál
Az egykor Veszprémi Petőfi Színházban is alkotó színész-rendezőről elnevezett fesztivál város-szerte zajlik vasárnap estig.
Olaszfalu új utakra ért
Olaszfalu új utakra ért
Utcabállal és fogadással is készültek az olaszfalui Major utca lakói péntek délután, amikor hivatalosan is átadták a régóta várt új útszakaszt. A Major utca az egyik legrégebbi útszakasz a településen.