2022. augusztus 8.
//
László névnap

Borjúfóka született a Veszprémi Állatkertben

Június 7-én látta meg a napvilágot a Veszprémi Állatkert legfiatalabb lakója. A vízi emlős érkezésével a borjúfókacsalád bővült. Anyuka és a kicsi is köszönik, jól vannak.

Június elején az négytagú borjúfóka csapat egy új taggal bővült Veszprémben, így a három nőstény és egy hím egyed után egy újabb nőstény fókát lehet majd megtekinteni a Gulya-dombi medencékben.

A kicsi és anyja egyelőre egy elkülönített helyen vannak, amit a szemfülesek távolról ugyan megnézhetnek, de arra még egy kicsit várni kell, hogy a társaikkal együtt a nagyobb medencében és kifutón is találkozhasson vele a közönség.

A kicsi szülei Pierre és Kati, utóbbi féltve őrzi a szülöttjét, aki szerencsére jó erőben és jó súlyban van.

fotó: Veszprémi Állatkertfotó: Veszprémi Állatkert

A kicsi születése azért is rendkívüli esemény, mert a borjúfókák fogságban ritkán szoktak szaporodni, Veszprémben korábban nem volt rá példa és más magyar állatkertekben sem sűrűn.

Az újszülöttnek egyelőre nincs neve, ebben az állatkert majd a Facebook-közösség segítségét és ötleteit fogja kérni.

A borjúfóka a Föld leggyakoribb fókafajtája, az északi félteke vizeit népesíti be. Elsősorban a kevésbé sós partközeli vizeket kedveli. Ragadozó életmódot folytat, kedvelt táplálékai a halak, kagylók, rákok és más puhatestűek. Az élelem felkutatásában különösen érzékeny bajszuk segíti őket, naponta pedig akár 5-8 kg-nyi táplálékot is elfogyasztanak. A faj a párzási időszakon kívül magányos, ha jobb adottságú területen össze is gyűlik több példánya, kerülik az interakciót. A borjúfóka vemhessége 9-11 hónapig tart és általában egy utódot hoznak világra.

vehir.hu

További cikkek

Elköszönt a veszprémiektől Márfi Gyula, emeritus érsek
Elköszönt a veszprémiektől Márfi Gyula, emeritus érsek
A nyugalmazott érsek vasárnap délután mutatta be búcsúmiséjét a Károly-templomban a hívek előtt.
Egy hónap alatt több mint 17 tonnányi robbanóeszközt semmisítettek meg a honvédség tűzszerészei
Egy hónap alatt több mint 17 tonnányi robbanóeszközt semmisítettek meg a honvédség tűzszerészei
Júliusban a Magyar Honvédség (MH) tűzszerészei több mint 17 tonnányi, jellemzően második világháborús robbanóeszközt és lőszert szállítottak el és semmisítettek meg országszerte, tudatta az MTI.
Három hétre lezárják a Horgos utcát felújítás miatt
Három hétre lezárják a Horgos utcát felújítás miatt
A munkálatok jelentősen befolyásolják a Ranolder tér és a Szabadság tér közötti területen lévő utcák forgalmát.
Tovább nőtt a csapadékhiány júliusban
Tovább nőtt a csapadékhiány júliusban
Nem az idei volt a legmelegebb és a legszárazabb július, de így is az élmezőnybe tartozik 2022 hetedik hónapja. Kovács Győző, helytörténeti kutató, meteorológus részletes elemzést készített a mögöttük hagyott időszakról. Vendégírónk ezen kívül felidézett egy 50 évvel ezelőtti eseményt, amikor egészen más arcát mutatta a július, mint ma.
Sós kürtős lett az év strandétele
Sós kürtős lett az év strandétele
Az Év Strandétele idén a boglári Bundi sós kürtőse, a legjobb bisztró étel a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája, a vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Borsófőzi Dim Sumja nyerte.