2021. október 16.
//
Gál névnap

Borjúfóka született a Veszprémi Állatkertben

Június 7-én látta meg a napvilágot a Veszprémi Állatkert legfiatalabb lakója. A vízi emlős érkezésével a borjúfókacsalád bővült. Anyuka és a kicsi is köszönik, jól vannak.

Június elején az négytagú borjúfóka csapat egy új taggal bővült Veszprémben, így a három nőstény és egy hím egyed után egy újabb nőstény fókát lehet majd megtekinteni a Gulya-dombi medencékben.

A kicsi és anyja egyelőre egy elkülönített helyen vannak, amit a szemfülesek távolról ugyan megnézhetnek, de arra még egy kicsit várni kell, hogy a társaikkal együtt a nagyobb medencében és kifutón is találkozhasson vele a közönség.

A kicsi szülei Pierre és Kati, utóbbi féltve őrzi a szülöttjét, aki szerencsére jó erőben és jó súlyban van.

fotó: Veszprémi Állatkertfotó: Veszprémi Állatkert

A kicsi születése azért is rendkívüli esemény, mert a borjúfókák fogságban ritkán szoktak szaporodni, Veszprémben korábban nem volt rá példa és más magyar állatkertekben sem sűrűn.

Az újszülöttnek egyelőre nincs neve, ebben az állatkert majd a Facebook-közösség segítségét és ötleteit fogja kérni.

A borjúfóka a Föld leggyakoribb fókafajtája, az északi félteke vizeit népesíti be. Elsősorban a kevésbé sós partközeli vizeket kedveli. Ragadozó életmódot folytat, kedvelt táplálékai a halak, kagylók, rákok és más puhatestűek. Az élelem felkutatásában különösen érzékeny bajszuk segíti őket, naponta pedig akár 5-8 kg-nyi táplálékot is elfogyasztanak. A faj a párzási időszakon kívül magányos, ha jobb adottságú területen össze is gyűlik több példánya, kerülik az interakciót. A borjúfóka vemhessége 9-11 hónapig tart és általában egy utódot hoznak világra.

vehir.hu

További cikkek

Veszprém egyik legsűrűbben lakott részén nyitott Jelenlét Pontot a Karitász
Veszprém egyik legsűrűbben lakott részén nyitott Jelenlét Pontot a Karitász
A segítségre szorulók október 18-tól a Haszkovó úti lakótelepen kereshetik a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász munkatársait.
Veszprémből indult útjára a Középiskolai MTA Alumni Program
Veszprémből indult útjára a Középiskolai MTA Alumni Program
Freund Tamás, neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke hívta életre azt az alumni programot, amelynek több célja közül az egyik, hogy népszerűsítse a tudományos gondolkodást és pályát a fiatalok körében. A Lovassy László Gimnázium egykori tanulójaként a nemzetközileg is elismert tudós a saját alumni intézményében, Veszprémben indította útjára ezt a kezdeményezését pénteken.
Biztonságosabban kerékpározhatnak a királyszentistvániak
Biztonságosabban kerékpározhatnak a királyszentistvániak
Felavatták a Királyszentistvánt Litérrel összekötő kerékpárutat péntek délelőtt.
Új lendületet kapott a Cholnoky városrész közössége
Új lendületet kapott a Cholnoky városrész közössége
Ismét ülésezett a 2019-ben életre hívott Cholnoky-kerekasztal, amelynek vendége is volt Navracsics Tibor személyében. A találkozón a kormánybiztos beszámolt az Európa Kulturális Fővárosa Program legfrissebb eredményeiről és várható eseményeiről, mellette pedig a városrész közeljövőben tervezett programjairól és fejlesztéseiről is tárgyaltak a résztvevők.
Bölcsőde épül Balatonalmádiban
Bölcsőde épül Balatonalmádiban
A 66 fő ellátására alkalmas intézményt várhatólag jövő tavasszal adhatják át.