2022. január 27.
//
Angelika névnap

Borjúfóka született a Veszprémi Állatkertben

Június 7-én látta meg a napvilágot a Veszprémi Állatkert legfiatalabb lakója. A vízi emlős érkezésével a borjúfókacsalád bővült. Anyuka és a kicsi is köszönik, jól vannak.

Június elején az négytagú borjúfóka csapat egy új taggal bővült Veszprémben, így a három nőstény és egy hím egyed után egy újabb nőstény fókát lehet majd megtekinteni a Gulya-dombi medencékben.

A kicsi és anyja egyelőre egy elkülönített helyen vannak, amit a szemfülesek távolról ugyan megnézhetnek, de arra még egy kicsit várni kell, hogy a társaikkal együtt a nagyobb medencében és kifutón is találkozhasson vele a közönség.

A kicsi szülei Pierre és Kati, utóbbi féltve őrzi a szülöttjét, aki szerencsére jó erőben és jó súlyban van.

fotó: Veszprémi Állatkertfotó: Veszprémi Állatkert

A kicsi születése azért is rendkívüli esemény, mert a borjúfókák fogságban ritkán szoktak szaporodni, Veszprémben korábban nem volt rá példa és más magyar állatkertekben sem sűrűn.

Az újszülöttnek egyelőre nincs neve, ebben az állatkert majd a Facebook-közösség segítségét és ötleteit fogja kérni.

A borjúfóka a Föld leggyakoribb fókafajtája, az északi félteke vizeit népesíti be. Elsősorban a kevésbé sós partközeli vizeket kedveli. Ragadozó életmódot folytat, kedvelt táplálékai a halak, kagylók, rákok és más puhatestűek. Az élelem felkutatásában különösen érzékeny bajszuk segíti őket, naponta pedig akár 5-8 kg-nyi táplálékot is elfogyasztanak. A faj a párzási időszakon kívül magányos, ha jobb adottságú területen össze is gyűlik több példánya, kerülik az interakciót. A borjúfóka vemhessége 9-11 hónapig tart és általában egy utódot hoznak világra.

vehir.hu

További cikkek

Technikaversennyel kezdik a toborzást a Szakiparkba
Technikaversennyel kezdik a toborzást a Szakiparkba
Veszprém megyei általános iskolák 6-7-8. osztályos tanulói számára hirdet versenyt a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az önkormányzattal és a VKSZ Zrt.-vel karöltve, melynek célja a fémmegmunkálásra épülő szakmák, valamint a hamarosan elkészülő Szakipark népszerűsítése.
Romlott a levegő minősége az ország több pontján
Romlott a levegő minősége az ország több pontján
Ajkán egészségtelennek minősítette a levegőt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán.
Hivatalos: Ovádi Péter lesz a Fidesz jelöltje áprilisban
Hivatalos: Ovádi Péter lesz a Fidesz jelöltje áprilisban
A Fidesz országos választmánya döntött az egyéni választókerületi jelöltekről - jelezte közleményében a párt.
Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Tavaly minden eddiginél többen látogatták a magyarországi kastélyokat, idén tíz hazai felújított létesítmény nyílik meg nyár végéig, köztük a nagyvázsonyi is- írja a Turista magazin.
Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Tiltott pártfinanszírozás lehetősége is felmerülhetett a 2015-ös veszprémi időközi országgyűlési választás során Kész Zoltán kampánya körül. A PestiSrácok információi szerint a NAV költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt már nyomoz az ügyben, amelynek hátterében Czeglédy Csaba, Gyurcsány egyik közeli embere is feltűnik.