2021. október 26.
//
Dömötör névnap

Költözik a várból az érseki hivatal

2021. június 13. 12:00
Az első látványos szakaszához érkezett a veszprémi vár történelmi megújulása. Hosszas előkészületek után az Érseki Hivatal ideiglenesen a Boldog Gizella Szemináriumba költözik.

A Veszprémi Püspökség (1993 óta érsekség) ezeréves története során, saját elhatározásból most költözik el először a központi hivatal a várból. 

Dr. Udvardy György érsek a költözés kapcsán azt mondta: 

"A Gondviselő Isten ajándékaként a következő években a vár jelentős épület-állományát, az egyházmegye tulajdonában lévő épületeket és a kiemelkedő műemléki értékkel rendelkező épületeket tudjuk megújítani. Ez részben az egyházmegye lényeges és reális szükségleteit is kielégíti, részben pedig ez a felújítási sorozat, amire már nagyon régóta készülünk, amely az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatra való felkészülésnek is a részét képezi.

Az elmúlt hónapokban a szerződés aláírását követően nagyon komoly előkészítő munkálatokat végeztünk. Mind a tervezőkkel, mind a kutatókkal, mind pedig a restaurátorokkal együttműködve. Ezeknek a munkáknak az eredményeként már javában folyik a fő terv nyomán az egyes épületek tervezési munkálatának a lezárása a funkciók pontos megjelölésével. Most érkeztünk el ahhoz a ponthoz, amikor éppen a munka intenzitása, a munka nagysága és az az időkeret, ami rendelkezésünkre áll, megkívánja, hogy az egyházmegye hivatala és a főbb szervezetei ne a várban végezzék, végezzük a munkánkat.

Nem könnyű döntés ez, és szokatlan is mindannyiunk számára, hiszen a török idők óta nem fordult elő, hogy a püspök ne a várban lakott volna.

Most erre fog sor kerülni, s mintegy két esztendőre van szükség ahhoz, hogy a jelentős épületek felújítása-beruházása megtörténjék. Elsődleges célként megjelölve azoknak a tereknek a kialakítását, ahová majd 2023-ban az ideérkező látogatókat, turistákat, vendégeket tudjuk fogadni. Ezek közé természetesen a palotának a belső terei számítanak, a székesegyházunk, a két jelentős kápolnánk – a Boldog Gizella kápolna és a Szent György kápolna. Ugyanígy az egyházmegyei múzeum számára kialakítandó Körmendy palota is felújításra kerül. Azok az épületek, amelyek mind a levéltárunkat, mint pedig a könyvtárunkat fogadják be és teszik láthatóvá.

Nagy munka ez, ezért vállaltuk, hogy ennek az ideje alatt az egyházmegyei hivatal másik épületben, a szeminárium épületében végezze a szolgálatát. Mind az organizáció, mint pedig a szakmai előkészítés megfelelő fokon van, és ebben is bízva reméljük, hogy a tervezett időpontra a tervezett felújítások elkészülnek. Örömmel adhatjuk át majd annak idején az idelátogató mind a városbeli, mind pedig az egyházmegye lakóinak, mind pedig az ideérkező turistáknak.

Az építkezés folyamatáról szeretnénk tájékoztatni a város lakóit az Egyházmegyének a lakóit és a paptestvéreket is, és szervezünk olyan időről-időre regisztráció alapján igénybe vehető túrákat, ahol az építkezésnek az egyes fázisait szakemberek vezetésével lehet megtekinteni. S mindenki a saját szemével győződhet meg arról, hogy milyen szakszerűen és milyen átfogóan igyekszünk a rendelkezésre álló időben ezeket a gyönyörű ősi és történelmi értékeket megújítani és használhatóvá tenni. Reményeink szerint ez nem csak az Európa Kulturális Főváros idejére fog jószolgálatot tenni, hanem az egyházmegye és a város életének elkövetkező pár évtizedére is meghatározó jelentőséggel bír.

Kérem mindenkinek az együttműködését, és kérek mindenkit, hogy készüljön a közös örömre."

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Egy autóbusz utastere tárja fel a Pálos rend történetét
Egy autóbusz utastere tárja fel a Pálos rend történetét
Rendhagyó formátumú kiállítás gördült be Veszprémbe péntek délután. A Pálos rend történetét bemutató vándortárlat egy autóbusz utasterében kapott helyet, amit az érdeklődők a következő egy hétben ingyenesen tekinthetnek meg. A kiállításmegnyitón kiderült, a Pálos rend egykor aktívan jelen volt a környéken, ma egy középkori kolostor és templom nyomai őrzi emléküket egy közeli erdőben.
Dr. Sebestyén József lett az Érseki Hittudományi Főiskola rektora
Dr. Sebestyén József lett az Érseki Hittudományi Főiskola rektora
Dr. Sebestyén Józsefet nevezték ki a Hittudományi Főiskola élére öt évre – tájékoztatott weboldalán a Veszprémi Főegyházmegye.
Udvardy György: a házasság a kölcsönös ajándékozás és elfogadás helye
Udvardy György: a házasság a kölcsönös ajándékozás és elfogadás helye
Udvardy György érsek ünnepi szentmiséjével zárult a Házasság Hete Veszprémben.
Autóból szólt a nagypénteki liturgia Veszprémben
Autóból szólt a nagypénteki liturgia Veszprémben
Nem mindennapi módon szólt a hívekhez az egyház nagypénteken. A templomokat jelenleg nem lehet látogatni, de a hívők így is bekapcsolódhattak a húsvéti liturgiába.
Elhunyt Ebele Ferenc ny. plébános
Elhunyt Ebele Ferenc ny. plébános
Ebele Ferenc ny. plébános életének 91., papságának 66. évében 2019. november 16-án, szombaton délután a veszprémi kórházban szentségekkel megerősítve elhunyt.