Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Költözik a várból az érseki hivatal

2021. június 13. 12:00 // Forrás: Érseki Hivatal
Az első látványos szakaszához érkezett a veszprémi vár történelmi megújulása. Hosszas előkészületek után az Érseki Hivatal ideiglenesen a Boldog Gizella Szemináriumba költözik.

A Veszprémi Püspökség (1993 óta érsekség) ezeréves története során, saját elhatározásból most költözik el először a központi hivatal a várból. 

Dr. Udvardy György érsek a költözés kapcsán azt mondta: 

"A Gondviselő Isten ajándékaként a következő években a vár jelentős épület-állományát, az egyházmegye tulajdonában lévő épületeket és a kiemelkedő műemléki értékkel rendelkező épületeket tudjuk megújítani. Ez részben az egyházmegye lényeges és reális szükségleteit is kielégíti, részben pedig ez a felújítási sorozat, amire már nagyon régóta készülünk, amely az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatra való felkészülésnek is a részét képezi.

Az elmúlt hónapokban a szerződés aláírását követően nagyon komoly előkészítő munkálatokat végeztünk. Mind a tervezőkkel, mind a kutatókkal, mind pedig a restaurátorokkal együttműködve. Ezeknek a munkáknak az eredményeként már javában folyik a fő terv nyomán az egyes épületek tervezési munkálatának a lezárása a funkciók pontos megjelölésével. Most érkeztünk el ahhoz a ponthoz, amikor éppen a munka intenzitása, a munka nagysága és az az időkeret, ami rendelkezésünkre áll, megkívánja, hogy az egyházmegye hivatala és a főbb szervezetei ne a várban végezzék, végezzük a munkánkat.

Nem könnyű döntés ez, és szokatlan is mindannyiunk számára, hiszen a török idők óta nem fordult elő, hogy a püspök ne a várban lakott volna.

Most erre fog sor kerülni, s mintegy két esztendőre van szükség ahhoz, hogy a jelentős épületek felújítása-beruházása megtörténjék. Elsődleges célként megjelölve azoknak a tereknek a kialakítását, ahová majd 2023-ban az ideérkező látogatókat, turistákat, vendégeket tudjuk fogadni. Ezek közé természetesen a palotának a belső terei számítanak, a székesegyházunk, a két jelentős kápolnánk – a Boldog Gizella kápolna és a Szent György kápolna. Ugyanígy az egyházmegyei múzeum számára kialakítandó Körmendy palota is felújításra kerül. Azok az épületek, amelyek mind a levéltárunkat, mint pedig a könyvtárunkat fogadják be és teszik láthatóvá.

Nagy munka ez, ezért vállaltuk, hogy ennek az ideje alatt az egyházmegyei hivatal másik épületben, a szeminárium épületében végezze a szolgálatát. Mind az organizáció, mint pedig a szakmai előkészítés megfelelő fokon van, és ebben is bízva reméljük, hogy a tervezett időpontra a tervezett felújítások elkészülnek. Örömmel adhatjuk át majd annak idején az idelátogató mind a városbeli, mind pedig az egyházmegye lakóinak, mind pedig az ideérkező turistáknak.

Az építkezés folyamatáról szeretnénk tájékoztatni a város lakóit az Egyházmegyének a lakóit és a paptestvéreket is, és szervezünk olyan időről-időre regisztráció alapján igénybe vehető túrákat, ahol az építkezésnek az egyes fázisait szakemberek vezetésével lehet megtekinteni. S mindenki a saját szemével győződhet meg arról, hogy milyen szakszerűen és milyen átfogóan igyekszünk a rendelkezésre álló időben ezeket a gyönyörű ősi és történelmi értékeket megújítani és használhatóvá tenni. Reményeink szerint ez nem csak az Európa Kulturális Főváros idejére fog jószolgálatot tenni, hanem az egyházmegye és a város életének elkövetkező pár évtizedére is meghatározó jelentőséggel bír.

Kérem mindenkinek az együttműködését, és kérek mindenkit, hogy készüljön a közös örömre."

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Ismét apácák sétáltak egykori otthonuk falai között Ismét apácák sétáltak egykori otthonuk falai között Ugyanott sétáltak és imádkoztak az apácák, ahol elődeik közel nyolcszáz éve tették ugyanezt. Hétvégén ugyanis olyan domonkos rendi nővérek érkeztek Veszprémbe, akik először nem sokkal a tatárjárás után telepedtek le a Benedek-hegy alatt, itteni történetüknek pedig egy szentéletű apáca és egy magyar hercegnő is a része. 2024. április 13. 12:12 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00 Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Veszprémi Érsekség Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség. 2024. február 27. 21:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.