2021. augusztus 4.
//
Domonkos névnap

Költözések a karantén idején - Veszprém megye népessége nőtt

2021. június 17. 10:07
A koronavírus-járvány megélése mindenki számára nagy kihívást jelentett, mind lelkileg, mind anyagilag. Ugyanakkor szerencsésebbeknek mondhatják magukat azok, akik a természethez közel élnek, így könnyebben ki tudtak szakadni az otthonukból képzett börtönökből. A járvány után az látszik, Veszprém környékiként némileg könnyebben megélhető volt a karantén, mint például Budapest belvárosában. A statisztikai adatok is alátámasztják, hogy 2020 és 2021 között a főváros és a megyeszékhelyek népessége csökkent, ellenben az agglomeráció lakossága jelentősen nőtt. Csak Budapest lakossága 13 ezer fővel csökkent az ingatlan.com elemzése szerint.

Országos tendenciák

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a növekedési ranglétra csúcsán Rajka áll, ahol megközelítőleg 60 százalékos népességnövekedést tapasztaltak az utóbbi egy évben. Ez az ingázókra vonatkozó járványszabályok miatt alakult ki, ami szerint az érintett munkavállalók a határtól 30 kilométeres sávban mozoghattak. Rajkát a budapesti agglomeráció követi: Érd, Gyömrő, Szigetszentmiklós, Dunaharaszti, Nagytarcsa, Délegyháza, Veresegyháza. Ezeken a településeken 1-8 százalékos népességnövekedés figyelhető meg, ami nagyjából 300-600 főt jelent. Ezzel egyidőben ingatlanár drágulás következett be. A négyzetméterárak Érden 2020-hoz képest 23 százalékkal nőttek, ami nagyjából 556 ezer forintot jelent.

Veszprém térsége

Veszprém megye földrajzi határának közelében élők jelentős része a munkavállalás miatt vándorol el, leginkább Győr és Székesfehérvár irányában. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az ezer lakosra jutó vándorlási egyenleg a megyében 4,5, ami jobb az országos átlaghoz (3,8) képest. Ez azt jelenti, hogy többen telepednek le, mint amennyien elköltöznek innen. Mint már említettük a megyeszékhelyek népessége csökkent az elmúlt évben és ez alól Veszprém sem kivétel. 2020 és 2021 között 705 ember költözött el a megyei jogú városból. Ugyanez megfigyelhető a megye több nagyobb városában is: Tapolca, Ajka, Sümeg, Várpalota.

Míg Veszprémben nagyszámban csökkent a lélekszám, addig a környező településeken megnőtt a népesség. Nemesvámosra 34, Márkóra pedig 159 új lakó költözött. Ez a megye nagyobb településeinél szintén észlelhető. Ajkát 460 fő hagyta el, míg a mellette fekvő Kislődön 27-en telepedtek le.

Az ingatlan.com által szerkesztett térképen látszik, hogy a pirosas színnel jelölt területek népessége csökkent a pandémia alatt, tehát innen nagyobb volt az elvándorlásAz ingatlan.com által szerkesztett térképen látszik, hogy a pirosas színnel jelölt területek népessége csökkent a pandémia alatt, tehát innen nagyobb volt az elvándorlás

A Balatonhoz közelítve népességnövekedés jellemző. Tótvázsonyba 26 fő költözött ebben az időszakban. Ugyanúgy megfigyelhető, hogy nagyobb számban költöztek el az emberek, ahogy távolodunk a tótól. Zircet 62, Várpalotát 165 ember hagyta el. Ebből is látszik, hogy mennyire erős vonzó ereje van a Balatonnak.

Balaton és környéke

A megye tendenciáival szemben a Balaton kedvezőbb adatokat mutat. A bezártság ideje alatt egyre nagyobb kereslet nyílt a balatoni ingatlanokra. Ez leginkább abban nyilvánult meg, hogy a nagyobb városokból nyaralókat, vagy esetleg állandó lakhatásra alkalmas ingatlanokat vásároltak meg. Ez leginkább az észak-keleti és dél-nyugati partot érinti. Térségünkben inkább a tehetősebbek tudtak ingatlant venni Veszprém és Badacsony környékén. Felkapott települések Örvényes, Felsőörs és Balatonmáriafürdő. Szintén népszerű települések közé tartozik Ábrahámhegy, Aszófő, Balatonrendes, Balatonederics, Alsóörs, Balatonberény és Balatonkeresztúr. Ezeken a településeken több, mint 3 százalékos népességnövekedés tapasztalható. Így összesen 1040 fővel gyarapodott a balatoni népesség.

forrás: nepszava.huforrás: nepszava.hu

A Balaton népességéről korábban megállapítható volt, hogy évek óta csökkent és elöregedett. Most viszont mindemellett az ingatlanárak folyamatosan emelkednek, a tehetősebb emberek engedhetik meg maguknak a Balaton-parti házat.

Karanténhatás

Az adatok alapján látható, hogy az emberek leginkább a természethez közeli településekre költöztek. A koronavírus idején fontos szempontot képez a kert a házvásárlások alkalmával. A legtöbb ember- akár házban akár lakásban él- próbál a természet felé fordulni és terápiás jelleggel „túrni a földet”. Hasonló hatása van a lakásfelújításoknak, amihez az állami támogatások is hozzájárulnak. Szakértők számítanak egyfajta fellendülésre az elmaradt költözések bepótlása miatt.

vehir.hu

További cikkek

Korlátozások nélkül ünnepelhetünk augusztus 20-án
Korlátozások nélkül ünnepelhetünk augusztus 20-án
Korlátozások nélkül lesznek látogathatók az augusztus 20-ai állami és önkormányzati rendezvények, de további két alkalommal is felfüggeszti a kormány a veszélyhelyzet alatti védelmi intézkedéseket.
2021-ben a NAPRAFORGÓ lett Magyarország Tortája
2021-ben a NAPRAFORGÓ lett Magyarország Tortája
Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja, a „NAPRAFORGÓ” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt és az „Egy a Természettel” versenyt is Füredi Krisztián cukrászmester nyerte a „Beszterce rózsája” és a „Nimród” fantázianevű alkotásokkal.
Valóban a körforgalmak városa Veszprém?
Valóban a körforgalmak városa Veszprém?
Mielőtt elolvasnák a cikket, tippeljenek, vajon hány körforgalom van Veszprémben? A végén eláruljuk a pontos számot, de előtte még mutatunk érdekes, sokszor meghökkentő megoldásokat a nagyvilágból.
Közügyektől való eltiltás. Mit jelent pontosan?
Közügyektől való eltiltás. Mit jelent pontosan?
A bűnügyi hírek közt gyakran szerepel a közügyektől való eltiltás fogalma. Mit tehet és mit nem, akit eltiltanak a közügyektől? A főügyészség megyei statisztikákkal válaszol.
Mégis elindulhat az előválasztáson Katanics Sándor
Mégis elindulhat az előválasztáson Katanics Sándor
A DK helyi politikusa közösségi oldalán jelentette be, hogy ugyan nem a DK színeiben, de várhatóan el tud indulni az ellenzéki előválasztáson ősszel.