2023. június 8.
//
Medárd névnap

Bölcsőde alapkövét tették le Herenden

2021. június 22. 10:34
A meglévő óvoda bővítményeként új épületrész épül a városban.

Herend városa vissza nem térítendő TOP-os uniós pályázatnak köszönhetően 200 millió forintot nyert bölcsődei férőhelybővítésre. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló beruházás alapkövét hétfő délután tették le a Rózsa utcában.

A jelenlegi óvodai és részben bölcsődei ellátást biztosító Herendi Hétszínvilág Óvoda és Bölcsőde 980 négyzetméter alapterülettel rendelkezik, a fejlesztéssel ez most plusz 106 négyzetméterrel bővül, amihez egy 40 négyzetméteres részben fedett terasz is csatlakozik majd.

Kisgyermekek helyezik el az új bölcsődei épületszárny időkapszuláját 2021. június 21-én a Herendi Hétszínvilág Óvoda és Bölcsődénél.Kisgyermekek helyezik el az új bölcsődei épületszárny időkapszuláját 2021. június 21-én a Herendi Hétszínvilág Óvoda és Bölcsődénél.

A hétfő délutáni alapkőletételen Jánszky László polgármester a projekttel kapcsolatban elmondta, a környező településeken a mai napig komoly problémákat okoz, hogy nincs bölcsődei ellátás, ám ez a helyzet most változni fog. – Úgy gondoltuk, ha pályázati pénzt tudunk nyerni egy új bölcsődei épületszárnyra, akkor befogadjuk a környező települések gyermekeit. Ez így is történt, hisz Szentgállal szerződést kötöttünk, amelynek értelmében 7 szentgáli gyermeket tudunk elhelyezni Herenden. A létszámunk indokolja, hogy egy harmadik csoport is elinduljon, ezért fontos az új épületszárny megépítése- fogalmazott.

Bod Szilvia intézményvezető elmondta, jelenleg 24 gyermeket látnak el, az új egységgel a bölcsődei férőhelyszám 12 fővel emelkedik, így összesen 36 férőhelyes bölcsődei szolgáltatás jön létre Herenden. Az óvodába 116 kisgyermek jár, ám mivel egyre többen költöznek Herendre, a jövőben ezeket a férőhelyeket is szeretnék bővíteni.

Bod Szilvia, Jánszky László és Ovádi Péter a 2021. június 21-i alapkőletételen Herenden.Bod Szilvia, Jánszky László és Ovádi Péter a 2021. június 21-i alapkőletételen Herenden.

A térség országgyűlési képviselője, Ovádi Péter az alapkőletélet megelőzően úgy fogalmazott, mindig örömteli, ha egy gyermekeket érintő fejlesztés történik a környéken. -Az új bölcsődei épületszárnynak köszönhetően gyermekeink szebb és jobb környezetben járhatnak bölcsődébe-mondta.

Kiemelte,  Jánszky László polgármester vezetése óta folyamatosan fejlődik a város. - A képviselőtestülettel minden megtesznek azért, hogy Herend előrelépjen, az eredmény pedig szemmel látható: nemrégiben új utak épültek, a kerékpárút is elkészült, az óvodát sikerült „csinosítani”, és nemsokára átadják a Zöld Város Projektet is. Herend a Magyar Falu programban is kiválóan szerepel, ahol 100% intenzitású pályázatokra nyer forrásokat-hangsúlyozta.

Az alapkőletételt követően a képviselő Unokáink Fája Program elnevezésű faültető mozgalmának keretében hársfát ültettek az intézmény előtt.

Az új herendi bölcsődei épületszárny a tervek szerint 2021 októberére készül el.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Navracsics Tibor: 2023 második felétől már érezhető lesz a javulás a gazdaságban
Navracsics Tibor: 2023 második felétől már érezhető lesz a javulás a gazdaságban
Még egy olyan kisebb településen, mint Herend, előfordul, hogy a helyben tevékenykedő vállalkozók egymás előtt ismeretlenek, így pedig sokszor a nehézségekben is egyedül maradnak. Többek közt ebből a célból szervezte meg az önkormányzat és a helyi művelődési ház péntek este a herendi vállalkozók estjét, ahol a vállalkozók nem csak egymással, hanem szakmai képviselőkkel, valamint országos döntéshozókkal is találkozhattak. Többek közt Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszterrel, aki rendkívül átfogó és egyértelmű képet festett le Magyarország gazdaságának kihívásairól és jövőképéről, ami koránt sem annyira borús, mint sokan látják.
Herend is hozzáad a jövő filmes generációjához
Herend is hozzáad a jövő filmes generációjához
Még épp csak befejezte az egyetemet, de máris bezsebelt egy rangos díjat: a herendi Nagy Kálmán Az utca másik vége című diplomafilmjével a Szarajevói Filmfesztiválon mutatkozott be, később pedig a berlini First Steps díját is elhozta alkotásáért.
Polgárőr Nap Herenden
Polgárőr Nap Herenden
Színes programokkal, közös főzéssel, és díjakkal köszönték meg a polgárőrök munkáját.
Urnafalat avattak a herendi temetőben
Urnafalat avattak a herendi temetőben
Az urnafalra régóta nagy szüksége volt a településnek, melyet végül a Magyar Falu Program keretében sikerült megvalósítani.
Nemcsak István, Gizella örökségét is őrzik a herendiek
Nemcsak István, Gizella örökségét is őrzik a herendiek
Szent István és Gizella királyné érdemeit méltatta augusztus 20-án Herenden Ovádi Péter.