Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 2. Melinda
Veszprém
-1°C
2023. december 2. Melinda
Veszprém
-1°C

A helyközi buszokat is bevonják a helyi járatos közlekedésbe

2021. június 24. 11:32
A csütörtöki közgyűlésen az is eldőlt, mikortól és hogyan lehet helyi járattal eljutni az új uszodához.

Két viszonylatban – Szabadságpuszta és Veszprém, valamint Gyulafirátót és Veszprém között – augusztus elsejétől a helyközi járatokon is elfogadják majd a helyi járatos jegyeket és bérleteket. A döntés elsősorban azokat érinti kedvezően, akik helyi járatos bérlettel közlekednek, hiszen a helyközi jegy ugyanúgy 250 forintba kerül ezeken a vonalakon, mint az elővételben megvásárolt helyi járatos vonaljegy.

A két helyközi viszonylat bevonásával a helyi közösségi közlekedés menetrendi teljesítménye éves szinten több mint félmillió kilométerrel bővül, ami évente 18,6 millió forint plusz költséget jelent. A változás ellenére sem a Szabadságpusztát kiszolgáló 22-es, sem a Gyulafirátótot és Kádártát elérő 23-as járatok esetében nem kell járatszám-csökkenéstől tartani. Megszűnnek viszont a 24E jelölésű Veszprém-Kádárta-Gyulafirátót gyorsjáratok, azokat ugyanis teljes mértékben ki lehet váltani Volánbuszokkal.

Szintén augusztustól lehet helyi járattal eljutni a hét elején átadott új uszodához: a sportlétesítménynél még ki kell alakítani a buszmegállót. Augusztus elsejére ezzel elkészülhetnek, ettől kezdve pedig a 23-as járat útvonalába építik be több időpontban is ezt a plusz megállóhelyet. Éves szinten ez 15.800 plusz kilométert és 11 millió forintos plusz költséget jelent. 

A napirend vitája során Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P) felvetette: szerencsésebb lenne, ha a nagyobb városrészek közvetlen összeköttetésben lennének az uszodával, hogy az ott élők átszállás nélkül juthassanak el a sportlétesítményhez. Katanics Sándor (DK-Szakszervezetek) jelezte, hogy a kádártaiak és rátótiak máris panaszkodnak a tervezett változtatás miatt, hiszen megnő a 23-as járat menetideje, és a belváros és az uszoda között az utasszám is jelentősen növekedni fog. Guzslován Gábor (DK-Szakszervezetek) hozzátette, hogy szerinte a 23-as busz hétvégi járatsűrűsége nem lesz elegendő az uszoda igényeinek kielégítésére.

A felvetett kritikákta válaszul Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) megjegyezte, hogy érdemes pozitívan hozzáállni a dolgokhoz: a gyulafirátótiak közvetlen elérést kapnak az uszodához, átszállás nélkül juthatnak el a létesítményhez. Megjegyezte, hogy nem minden buszt "térítenek el" ezen a vonalon, az uszodajáratokat külön betűvel, 23U jelzéssel futtatják. Rámutatott arra is, hogy a helyközi buszok bevonásával megduplázódik a helyi járatos jeggyel és bérlettel igénybe vehető, Gyulafirátótra közlekedő buszok száma.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Aki iskolát alapít és újít fel, az bízik a jövőben - mondta a Litéri Református Általános Iskola új épületének átadóünnepségén a Miniszterelnökséget vezető miniszter. tegnap 16:16 A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya a Civil Közösségi Szolgáltató Központokkal együttműködve idén is megszervezi az Adventi Civil Börzét, idén ráadásul nemcsak a rászorulók karácsonyát tehetjük szebbé, de a gazdátlan állatokét is. tegnap 14:53 Pedagógusnak lenni egy életen át közélet Pedagógusnak lenni egy életen át Csütörtökön tartotta az önkormányzat az éves emlékdiploma ünnepséget, melyet azoknak a tiszteletreméltó pedagógusoknak rendeztek, akik oklevelüket ötven, hatvan, sőt hetven éve szerezték meg és harminc éven át pedagógusként dolgoztak.   tegnap 12:08 Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat A kormány meghosszabbítja a kamatstopot mind a kis- és középvállalkozások, mind a családok számára és a diákhitel esetében - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön Budapesten. 2023. november 30. 14:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.