Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A V4-ek szövetsége nem csak egy formális megállapodás

2021. június 24. 17:19
A Visegrádi Csoport megalapításának 30. évfordulójának alkalmával nyílt plakátkiállítás csütörtökön a Városházán.

Február 15-én múlt harminc éve, hogy a visegrádi négyek – illetve akkor még hármak – Lengyelország, Magyarország és Csehszlovákia együttműködést kötött gazdasági, diplomáciai és politikai érdekeik közös képviseletére. A csoport 1999 óta soros elnöki rendszer szerint működik; július elsején a tisztséget Magyarország veszi át Lengyelországtól, így a kiállítás ezt is ünnepli.

Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos a kiállítás megnyitóján úgy fogalmazott, „ma amikor naponta nemzeti érdekkonfliktusokat látunk, és az egyes országok akár a konfliktust is vállalva próbálnak érvényesülni, ritkaságszámba megy egy olyan sikeres együttműködés, amely az elmúlt harminc évben nemcsak a létjogosultságát bizonyította, de az Európai Unión belül és Európán belül is az egyik legsikeresebb együttműködéssé nőtte ki magát.”

Navracsics emlékeztetett, a Visegrádi Csoport kettős céllal jött létre: egyrészt a tagok szerettek volna megszabadulni közös, terhes múltjuktól, minél hamarabb kiverekedni magukat a szocializmus posványából, másrészt a küszöbön álló euroatlanti integrációban egymást segítve minél jobban megállják a helyüket. Azt mondhatjuk, a harminc év alatt mindkét feladatot teljesítette a csoport – vélekedett a kormánybiztos.

A hivatalos együttműködés mögött azonban van egy másik, rejtett együttműködés is, ami tulajdonképpen az egész lelkét is adja: az ezer éves lengyel–magyar barátság, amelynek erejét csak az elmúlt száz évben is számos esemény bizonyította. Gondoljunk csak a visztulai csodára, 1939-re, amikor a magyarok menedéket biztosítottak a megszállt Lengyelországból elmenekült lengyeleknek, vagy 1956-ra, amikor utóbbiak segítették a magyarokat. Mindez az összefogás pedig a jövő irányát is kijelöli, mely remélhetőleg legalább olyan sikeres lesz, mint az elmúlt 30 év.

Porga Gyula polgármester szerint bár harminc évről beszélünk, az együttműködés valójában ennél hosszabb időt fed le, hiszen több száz éve él egymás mellett a cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar nép, s ugyan nem mindig volt konfliktusmentes ez az időszak, sokszor tudtunk együtt gondolkodni. S még ha csak harminc évről is beszélünk, ez már nagy eredmény: egy ilyen hosszú kapcsolatot nem könnyű megtartani. Éppen ezért az évforduló üzenete, hogy a csoport együttműködése bizony nem csak egy formális megállapodás.

„Hiába azonban a nagypolitikai akarat, ha városok szintjén nem működik a kapcsolat” – figyelmeztetett a polgármester. Márpedig 2010-ben, polgármesterré választása idején inkább előbbi volt igaz. „Kínával, Dániával, Finnországgal szoros kapcsolatunk volt, a szomszédos országok városaival azonban szinte semmi. Éppen ezért akkor paradigmaváltásba kezdtünk, elkezdtünk keresni a környezetünkben a városokat, akikkel együttműködhetnénk. Tartuval ma már nagyon mély a kapcsolatunk, Nyitrával is együttműködik, rövidesen pedig a cseh Most városával is megállapodunk. Persze a cél az, hogy ne csupán a polgármesterek működjenek együtt, hanem az emberek között is kialakuljon kapcsolat – úgy tűnik, ma már ez baráti szintre emelkedett.

Andrzej Kalinowski, a Lengyel Köztársaság konzulja arról beszélt, bár sok politikai együttműködés létezik a világon, számos közülük rosszul működik vagy hamar felbomlik. „A V4-nek is vannak erősebb-gyengébb korszakai, de az biztos, hogy nemzetközi szinten is felhívta magára a figyelmet. A kapcsolatot pedig többek között kulturális együttműködésekkel, tudományos, oktatói és ifjúsági csereprogramokkal is erősítik, amelynek köszönhetően kisebb-nagyobb befektetések valósulhattak meg a városokban.” A konzul hozzátette, a kiállításon felidézhetjük ezeket a sikereket is a történelmi képkockákon, a jövőt illetően pedig sok sikert kívánt Magyarországnak soros elnökségéhez.

A V4 plakátkiállítás július 16-ig tekinthető meg a Városháza aulájában.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.