2022. október 3.
//
Helga névnap

A miniszter válaszolt a rátótiak kérdéseire

Néhány hónappal ezelőtt alaposan felkavarta a kedélyeket, amikor kiderült, hogy Gyulafirátót mellett katonai bázis épül. A járványhelyzet mostanra lehetővé tette, hogy fórumot rendezzenek a témában, így hétfő délután Benkő Tibor honvédelmi miniszter válaszolt a felmerülő kérdésekre.

Hogy hol csúszott félre a kommunikáció, azt utólag nehéz lenne felderíteni, mindenesetre tény, hogy a gyulafirátótiak többsége egy emberi hiba miatt szerzett tudomást a település mellé tervezett katonai bázisról. Idén februárban egy fakivágásra kirendelt csapat rossz jelzést követve véletlenül magánterületen döntött ki fákat, összesen 26 hektáron. A terület tulajdonosa a lakossági fórumon elcsukló hangon mesélte el, hogy egy ködös reggelen szembesült a harminc éve nevelgetett erdejük megsemmisülésével. A felelős után kutatva vált világossá számára, hogy a közelben a honvédség egy katonai bázis létesítését tervezi, a rátótiak többsége pedig csak eztán szerzett tudomást a beruházásról.

Az Élhetőbb Rátótért Egyesület hétfőre lakossági fórumot szervezett, ahol a legfontosabb döntéshozókat ültették asztalhoz, hogy válaszoljanak a felmerült kérdésekre. Jelen volt Porga Gyula polgármester, Ovádi Péter, a térség parlamenti képviselője, Katanics Sándor, a városrész önkormányzati képviselője, a főszerepet azonban Benkő Tibor honvédelmi miniszter, valamint a Magyar Honvédség országos és helyi vezetői kapták a feszült hangulatú eseményen. 

A miniszter nyitó felszólalásában jelezte: az, hogy Gyulafirátótnál katonai bázis létesüljön, 2016-ban dőlt el. Három éven át készültek a tervek, amiket 2019-ben véglegesítettek. A miniszter megjegyezte, hogy a lakosságot erről több ízben tájékoztatták is: 2020-ban és 2021-ben is fórumot tartottak a környéken tervezett adott évi hadgyakorlatokról, ezeken a tájékoztatókon pedig a leendő bázis terveiről is szó esett. 

Most a jelenlévők elsősorban azt kérték, hogy a leendő tábort a tervezettnél távolabb építsék fel – az ugyanis a legközelebbi pontján mindössze 750 méterre lesz a településtől. A miniszter megjegyezte: a tervezés három évig tartott, azt nem lehet egyetlen tollvonással felülírni, a tábor a tervezett helyen fog megépülni. Arra a felvetésre, hogy erről miért nem a tervek készítése előtt tartottak fórumot, Benkő azt felelte, hogy ő azért tud felelősséget vállalni, ami az „ő idejében” történt. A minisztert 2018-ban nevezték ki. 

A következő feszültséget keltő pontot a 82-es út állapota jelentette. Az út nagy forgalma régóta megkeseríti a rátótiak életét: a Győr és Veszprém közötti teherforgalom, nyáron pedig a Balatonra igyekvő turisták hada mind a falun keresztül halad át, ami az út kopása mellett gyakran balesetveszélyes helyzeteket – és sajnos baleseteket is – eredményez. Ha erre az útra még egy nagyszabású építkezés teherforgalma is rászabadul, akkor az eleve végsőkig feszített húr is elpattan. Erre maga Porga Gyula polgármester mutatott rá, aki kijelentette: „ha a 82-es nem Rátóton menne keresztül, akkor mindenki boldogabb lenne.” A honvédelmi miniszter megjegyezte, hogy bár nem az ő dolga lenne, de közbenjárt a kormánynál a lakosság több évtizede hangoztatott kérése, a 82-es Gyulafirátótot elkerülő szakaszának megvalósítása érdekében, amit a kormány támogat is. Hozzátette azt is, hogy bár a honvédségnek a Balaton felé száguldozókhoz végképp nincs köze, a Belügyminisztériumnál egy állandó sebességmérő kihelyezése érdekében is közbenjárt.

Benkő Tibor igyekezett a leendő tábor előnyeit érzékeltetni. Egy ekkora létesítmény mintegy 80-100 embernek tud munkát adni, a szakmunkástól az informatikusig számos területen. Az ott elszállásolt katonákról gondoskodni is kell, ami nemcsak az ott dolgozó leendő szakácsoknak jelent munkát, de plusz megrendelésekre számíthatnak a környékbeli termelők, beszállítók is.

Elhangzott az is, hogy a leendő bázis valójában nem jelent semmilyen változást a környéken élők számára, hiszen nem lesz több hadgyakorlat, sem nagyobb zajhatás, pusztán annyi történik, hogy az eddig az erdőben, sátrakban elszállásolt katonáknak nyújtanak komfortosabb, modernebb körülményeket. Porga Gyula a kádártai börtönhöz hasonlította a beruházást, ami annak idején hasonló ellenállást váltott ki a közelben élőktől, mára azonban mindenki beláthatja, hogy nem jelent valódi terhet a környékbelieknek.

Eddigre azonban valójában már nem a leendő táborról zajlott a vita, egyre inkább előtérbe kerültek a már régóta meglévő problémák és sérelmek. A település fölött repkedő helikopterekről és drónokról, éjszaka fegyverropogás hangjára sírva ébredő gyerekekről, az ágyúzástól megrémülő és világgá szaladó kutyákról hallottunk, a válaszokban pedig arról, hogy a magyar katonákat fel kell készíteni arra, hogy minden körülmények között – így például éjszaka is – harcképesek és bevethetők legyenek. Két és fél órája zajlott már a fórum, és egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a nézőpontok inkább távolodnak, mintsem közelednének egymáshoz.

Összegzésként még elhangzott, hogy ebben a két és fél órában sikerült olyan ígéreteket kicsikarni, mint a 82-es elkerülő megépítése, sebességmérő kamera elhelyezése, útrekonstrukció, amelyekért nagyon régóta küzdöttek a falubeliek. A felszólalások, és még inkább a közönség soraiban egymás közt elejtett megjegyzések alapján azonban úgy tűnik, hogy a rátótiak szemernyivel sem lettek nyugodtabbak vagy elégedettebbek. Nem lenne meglepő fordulat, ha hamarosan valóban előkerülne egy helyi népszavazási kezdeményezés, amire többször is utaltak a találkozó során. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

További cikkek

'Vedd át az irányítást!'
'Vedd át az irányítást!'
Tizenegyedik alkalommal szerveztek sétát Veszprémben a mellrák elleni küzdelem jegyében, ahol a résztvevők által viselt rózsaszín zászlók és szalagok a megelőzés fontosságára is felhívták a figyelmet. A séta elején elhangzott, az elmúlt évben a világon 7,3 millió nőnél diagnosztizálták a kórt, ez közel annyi ember, mint Magyarország lakossága.
Mai naptól lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet
Mai naptól lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet
Ma 0 órakor elindult a 2022. évi népszámlálás. A kérdőív online kitölthető a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül október 1. és 16. között. A kérdőívet interneten kitöltők nyereményjátékban vehetnek részt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) naponta öt darab, egyenként százezer forint értékű vásárlási utalványt sorsol ki közöttük.
Állatvédelmi szakjogász képzés indul az országban
Állatvédelmi szakjogász képzés indul az országban
Hiánypótló, az országban egyedülálló állatvédelmi szakjogászképzést indított a Miskolci Egyetem együttműködésben az Állatorvostudományi Egyetemmel. A miskolci Állam- és Jogtudományi Kar posztgraduális kurzusára jelentkezők betekintést nyerhetnek az állatvédelmi jog és a hozzá kapcsolódó tudományterületekbe. Az Állatorvostudományi Egyetem hozzáadott értékeként pedig a szakterület állatorvosi, pszichológiai, kommunikációs, gazdasági, szociológiai és antropológiai vonatkozásait is megismerhetik a hallgatók.
Az időseket ünnepelték
Az időseket ünnepelték
Zenés műsorral kedveskedett a veszprémi időseknek az Agóra az idősek világnapján pénteken.
Energetikai Tanácsot alakítottak és megváltoztatták a parkolási zónákat szeptemberben
Energetikai Tanácsot alakítottak és megváltoztatták a parkolási zónákat szeptemberben
Havi hírösszefoglalónkban mutatjuk szeptember hónap legfontosabb veszprémi híreit.