Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Harmincöt év odaadó munkáját díjazták

2021. június 29. 18:28
Dr. Sütő András háziorvos kapta idén a város kiemelkedő egészségügyi dolgozójának járó Perlaky-díjat.

Perlaky József 1887 és 1898 között élt Veszprémben. Körorvosként tizenegy település betegeiért felelt, majd városi tiszti főorvosként a megyeszékhely egészségét őrizte a 19. század végén. Mindezt abban az időben tette, amikor Veszprém polgáriasodása elkezdődött, amikor közösségek jöttek létre, amikor a város először meg tudta fogalmazni nagy ívű jövőbeni terveit.

Mozgalmas időszakról beszélünk tehát, s bár 120 év elteltével talán nem tűnik észszerűnek összehasonlítani az akkori kort a maival, mégis vannak olyan értékek, amelyeket nem lehet évtizedekhez kötni, hiszen felülemelkednek azon és a mai napig változatlan formában megállják a helyüket. „Pontosan ilyen értékeket képvisel a gyógyítás hivatása is: a magas szakértelmet, az emberséget, az empátiát és az áldozatosságot" – fogalmazott köszöntőjében Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

„Ezek azok az értékek, amelyek egyetemesen megjelennek az orvoslásban, és amelyeket együtt és egyszerre talán nem is olyan egyszerű képviselni, mint ahogy azt gondolnánk. Hiszen mindannyian emberek vagyunk, saját problémával, nehézségekkel és betegségekkel, az orvosok hivatása mégis azt jelenti, hogy másoknak segítsenek ezektől a terhektől megszabadulni. Azt pedig hatalmas öröm látni, hogy ma is élnek köztünk olyan emberek, akik munkájukban és személyes életükben is a legmagasabban képviselik ezeket az emberi értékeket.”

A veszprémi közösség erejét mutatja, hogy a mindennapok rohanása mellett képesek vagyunk észrevenni, milyen teljesítmény van az orvoslás mögött, milyen erényekre van szüksége egy orvosnak a szaktudása mellett ahhoz, hogy a testi gyógyításon kívül lelkileg is a betegek támasza tudjon lenni. Kiváltképp érezhető volt ez a mögöttünk hagyott pandémiás időszakban, amikor egy új helyzetben, egy kiszámíthatatlan világban az orvosok jelentették fizikai és nagyon sok esetben a lelki biztonságunkat is. Az a tudat, hogy ha a vírust a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem tudjuk kivédeni, akkor is lesznek emberek, akik félelmet nem ismerve ott vannak mellettünk a szükségben. Ebben csillagos ötösre vizsgázott Veszprém, a veszprémi egészségügyi dolgozók -hangsúlyozta a képviselő.

A Perlaky-díj pedig pontosan ennek az elhivatottságnak az elismerését jelenti: olyan egészségügyi dolgozókat ismerünk el vele, akik egyszerre képviselik a gyógyítás legmagasabb szintjét, mellette pedig a közösség lelki békéjéért is tesznek. Dr. Sütő András pontosan ilyen ember: több mint három évtizede végez háziorvosi szolgálatot, igazi közösségi ember, elkötelezett a testmozgás mellett, de arra is van energiája, hogy a jövő orvosait képezze.

A Perlaky-díjat a díjazott Porga Gyula polgármestertől vehette át kedd délután a Dubniczay-palotában tartott fogadáson. Dr. Sütő András az elismerés kapcsán úgy fogalmazott, nem számított a díjra, hiszen korábban soha nem kapott díjakat, így most, több mint három évtized után igencsak jólesik az elismerés.

Dr. Sütő András a Veszprém, Ördögárok u. 4. szám alatti házi orvosi rendelőintézet vezető munkatársa 1986-ban Erdélyből települt családjával Magyarországra, Veszprémbe. Személyes példájával és odaadó háziorvosi munkájával érte el eredményeit városunkban az eltelt 35 év alatt. Alapossága, empátia készsége, mindenkori segítőkészsége olyan emberi szeretetről tanúskodik, amely kiemelkedő az orvosi gyakorlatban, szaktudása pontos, diagnózisa mindenkor helytálló, tanácsaival mindig rendelkezésre áll. A koronavírus járvány időszakában különösen sokat tett orvos-szakmailag és emberileg is a körzetében élők körülményeinek és egészségének megőrzése és javítása érdekében. Sok beteget ápol fáradhatatlanul. A betegségek diagnosztizálásának kezdetétől az utókezelésig nagyon sok lelki és orvosi segítséget ad betegeinek, amiért ők nagyon hálásak. Közösségi tevékenysége munkaidején kívül kiterjed a Jutasi úti tenisz klubélet fenntartására és fejlesztésére oly módon, hogy segíti és serkenti a tenisz csoportok létrehozását és egészségügyileg is felügyeli azt a társaságot, akikkel együtt végzi ezt a szabadidős elfoglaltságot. Társadalmi szerepvállalása kiterjed a Pécsi Tudományegyetem hallgatóinak mentorállására, amely komoly feladatot jelent számára.

 

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. ma 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.