2021. december 9.
//
Natália névnap

Elkészült, használható az Almádi úti csomópont

2021. június 30. 18:12
Az új Almádi úti felüljárót és a hozzá tartozó utakat szerda este nyitották meg a forgalom előtt. A Füredi úti csomópontot csak ősszel zárják le.

Szerdán, nem sokkal 18 óra előtt adták át a forgalomnak a felújított Almádi úti csomópontot, és ezzel párhuzamosan a közlekedők használatba vehették a Veszprém-Balatonalmádi kerékpárutat is. Ezzel a mérföldkőnek számító átadóval a 2020-ban kezdődött komplex Litéri és Füredi út között zajló beruházás a feléhez érkezett. A Füredi úti csomópontot a megnövekedett nyári forgalom miatt nem egyből, csak szeptemberben zárják el teljesen a forgalom elől- hangzott el a szerdán tartott útátadón.

Nyul Zoltán, a beruházást végző NIF Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, az Almádi úti csomópont átadása az első komoly elem, amely elkészült a 7,5 kilométeres Litéri és Füredi úti csomópont között zajló útfejlesztés során. Kiemelte, ez egy komplex beruházás, hiszen a körgyűrű mellett a városi forgalmat is érinti, ilyen helyzetben, amit lehet, azt átadnak a forgalomnak. Elmondta, a határidőt tartva zajlik a komplett beruházás, a teljes projekttel várhatóan 2023 januárjára végeznek. A vezérigazgató-helyettes közölte azt is, hogy a Füredi és az Almádi úti csomópont között kérésre teljes hosszában zajvédő falat építenek ki.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a beruházás Veszprémnek és az egész térségnek is nagyon sok pozitívummal szolgál majd mind gazdasági, mind turisztikai mind pedig kulturális szempontból. A képviselő megköszönte a gyors és preciz munkát a kivitelezőnek, valamint a türelmet a térségben élőknek.

Porga Gyula, Ovádi Péter és Nyul Zoltán a 2021. június 30-i útátadón az Almádi úti csomópontban.Porga Gyula, Ovádi Péter és Nyul Zoltán a 2021. június 30-i útátadón az Almádi úti csomópontban.

Porga Gyula polgármester hangsúlyozta, az Almádi úti csomópont átadásával várhatóan mérséklődnek a forgalmi dugók, és sokkal biztonságosabb, gyorsabb közlekedés válik lehetővé. Kiemelte, dicséret illeti a beruházót és a kivitelezőt egyaránt, hiszen nagy forgalmi terhelés mellett zajlik az építkezés. Az infrastrukturális fejlesztés régi álma Veszprémnek, és kiemelten fontos most, hogy 2023-ban nemcsak Magyarországot, de egész Európát látjuk vendégül a térségben-mondta.

Elhangzott, a kivitelezés ütemtervnek megfelelően halad, a megnyitott Almádi csomópont mellett a Budapest úti csomópontban lévé műtárgy elkészült, így várhatóan 2021. július hónapban már az új felüljárón haladhatnak át a járművek. Jelenleg a csatlakozó utak építése folyik.

2021. június 30-tól az Almádi csomópont forgalomba helyezését követően a Budapesti és Almádi csomópontok között teljes egészében lezárják a jobb pályát, a gépjárművek a bal pályán közlekedhetnek majd 2x1 sávon. Az Almádi csomópontban a bevásárlóközpont ki- és behajtása továbbra is biztosított marad a 8. sz. út irányából. Az Almádi és a Füredi csomópontok között lévő – már korábban átadott – kerékpáros kerethídat az Almádi csomópont forgalomba helyezését követően ismét lezárják.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Részben közadakozásból állítanának szobrot Veszprém világhírű őslényének
Részben közadakozásból állítanának szobrot Veszprém világhírű őslényének
A kavicsfogú álteknős szoborállításáról az önkormányzat már 2019-ben határozatott hozott, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör szeretné, hogy a helyiek is bekapcsolódhassanak a projektbe.
Vidéki élet inspirálta kerámiák Tótvázsonyból
Vidéki élet inspirálta kerámiák Tótvázsonyból
Bár többször akadtak kitérők életében, valahogy mindig az agyaghoz tért vissza. Réthy Orsi tíz év londoni kitérő után költözött családjával Tótvázsonyba, ahol jelenleg is alkot – és szívja magába az inspirációt.
Emléktáblát avattak a Magyar-Lengyel Barátság Parkban
Emléktáblát avattak a Magyar-Lengyel Barátság Parkban
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége és a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat ünnepélyesen felavatta a Lech Kaczyński-emléktáblát, a Hangvilla előtti zöldterületen található Magyar-Lengyel Barátság Parkban.
Veszprémben is aláírták az Állatvédelmi Kódexet
Veszprémben is aláírták az Állatvédelmi Kódexet
Veszprém város és több intézmény is csatlakozott az Állatvédelmi Kódexhez, a megállapodást szerda délelőtt írták alá az állatkertben.
A hóimádóknak kedvezhet az idei tél
A hóimádóknak kedvezhet az idei tél
Minden év végéhez közeledve megjelennek a világvége telet jósló cikkek a világhálón. Ezek többsége inkább kattintásvadász címmel ellátott mérsékelt igazságokat tartalmazó írások. Jó, de akkor milyen telünk lesz? Erre a kérdésre igyekezett válaszolni felkérésünkre Cseh Zoltán, a VMeteo.hu szerkesztője.