Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Minden környékbeli balatoni strandon fejlesztettek

2021. július 4. 14:30
Tavaly és idén is végeztek beruházásokat a Veszprémhez közeli strandokon. Felnőttként átlagban 1200 forint körüli napijeggyel léphetünk be a balatoni fürdőhelyekre.

Bár nem végeztünk reprezentatív kutatást, valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonfűzfő, Balatonkenese és Csopak strandjai számítanak a legnépszerűbbnek a veszprémiek körében. Gyors önkormányzati körkérdéssel arra voltunk kíváncsiak, milyen vendégeket érintő fejlesztésekkel, szolgáltatásokkal és jegyárakkal találkozhatunk a partmenti strandokon. Ahol tudtuk, azt is megkérdeztük az önkormányzatoktól, milyen jövőt szánnak a fürdőhelyeknek.

Alsóörs – nagyobb napozóstég, kedvezményes belépő az egészségügyi dolgozóknak

Az elmúlt szezonzárást követően a Kisfaludy Program keretében két pályázat segítségével összesen közel 70 millió Ft-ot költöttek az alsóörsi strandfürdőre: megújultak a mellékhelyiségek, mosdók, megépítettek 2 szabadtéri öltöző kabint, és 6000 m2-en öntözőrendszerrel ellátott új gyepszőnyeget telepítettek. Emellett 20 db szelektív hulladékgyűjtő edényt szerzett be az önkormányzat, a vízi napozóstéget bővítették és a vízicsúszdát is megújították- válaszolta kérdésünkre Hebling Zsolt polgármester. Közölte azt is, tavaly óta nem emelkedtek az árak, a felnőtt napi belépő 1000 Ft, a gyermek és nyugdíjas 650 Ft, de 16 óra után kedvezményes a belépés, és az egészségügyi dolgozók részére is kedvezményt biztosítanak.

A jövőbeni tervekkel kapcsolatban azt írta, jövőre bővítenék az öntözőrendszert és folytatnák a gyepszőnyeg programot, valamint átalakítanák a mediterrán gyermeköblöt, és szabadtéri zuhanyzók létrehozását is tervezik.

Balatonalmádi – szaunaházzal nyújtanák a szezont

Balatonalmádi négy stranddal is rendelkezik, amelynek mindegyikén - az előző fordulókhoz hasonlóan- idén is tudtak fejleszteni (részben) a Kisfaludy Programnak köszönhetően. A megújításokra strandonként 30 millió forintot költöttek.

Mint kérdésünkre a balatonalmádi önkormányzat megírta, „a Budatava strandon a támogatásból a zöldfelület nagy részének teljes megújítása, gyepszőnyegezés, az öntözőrendszer kialakítása, új napozóstég és szélesebb vízbejáró készült el. A játszóteret áthelyezték, a strand pedig új térkövezett burkolatot kapott.

 „A Káptalanfüredi nagy strandon új kabinsor épült, a főbejárat elé új térburkolat került, s a csapadékvíz elvezetése is megoldódott. Az önkormányzat egy vízi mentő őrtornyot épített, és a játszóteret is felújította. 

A Wesselényi strandon a régi szivattyúház föld alá süllyesztése és zöldfelület megújítása történt meg, a főépületben pedig a mosdók újultak meg. Saját költségből a főbejárat homlokzatának rendbetételét, a strandi játszótér és a járdák karbantartását végezte el a város. Itt új öltözőket is kialakítottak.

 A Káptalanfüredi kis strandon a bejáratnál új pénztár épült, hiszen tavaly a viharban egy fa kidőlt és tönkretette az ott álló bódét”- írták.

Tájékoztatásuk szerint a jegyárak idén nem emelkednek, a tavalyi díjszabály érvényes az idei szezonban is. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy a felnőtt napijegyek a következőképp alakulnak:

  • Budatava strand – 1000 Ft
     
  • Wesselényi strand – 1000 Ft
     
  • Káptalanfüredi kis strand – 800 Ft
     
  • Káptalanfüredi kis strand – 650 Ft

Az almádi önkormányzat bízik abban, hogy Almádi strandjaira idén is legalább olyan sokan ellátogatnak, mint az elmúlt években. 

A jövővel kapcsolatban azt írták, az almádi önkormányzat pályázatot nyújtott be szaunaház építésére a Wesselényi strandon, melynek bruttó értéke 180 millió forint. „A szaunaház egész éves használatra teszi alkalmassá a strandot, melynek kialakítását a keleti kapuhoz tervezik. Igyekszünk olyan beruházásokat hozni, melyek szezonmeghosszabbítást céloznak meg, így városunk új szlogenje, „Együtt egész évben” is ezt tükrözi”-fogalmaztak.

A tevezett balatonalmádi szauna látványterve. Forrás: Facebook.A tevezett balatonalmádi szauna látványterve. Forrás: Facebook.

Balatonfüred – több árnyék és fenntartható strandüzemeltetés

„A balatonfüredi strandokon az idei évben is nagyszabású fejlesztések valósultak meg a Kisfaludy Strandfejlesztési Program IV. ütemében, illetve saját önerős beruházásokat is végrehajtottunk. Strandjainkon megújultak a zöldfelületek, ahol nem volt lehetőség fásításra, ott napvitorlákat telepítettünk, megújult újabb két vizesblokkunk, 2 db családi wc-t alakítottunk ki a család-barát szolgáltatások bővítése érdekében, a Kisfaludy Strandon az összes kültéri zuhanyzót kicseréltük.

Az Esterházy Strandon egy hidraulikus vízbeemelőt szereztünk be a mozgáskorlátozottak könnyebb vízbejutásának érdekében, duplaszéles lépcsőket és napozóstéget vásároltunk a kényelmes strandolást elősegítve. Szelektív hulladékszigeteket alakítottunk ki a fenntartható strandüzemeltetést előtérbe helyezve. A strand animációs pergoláját is sikerült újjáépítenünk. Önerőből az örökségvédelmi környezetben elhelyezkedő pénztárépületünket bővítettük”- írta kérdéseinkre a balatonfüredi polgármester (Bóka István) titkársága.

A jegyárak a balatonalmádi strandokhoz hasonlóan idén Balatonfüreden sem emelkedtek. Az interneten elérhető információk alapján ez 2021-ben a következőképp alakul:

  • Esterházy strand – 1700 Ft (felnőtt napi)
     
  • Kisfaludy strand – 1050 Ft (felnőtt napi)
     
  • Széchenyi strand – 1500 – (felnőtt napi, védettségi igazolvány szükséges)

Ami a füredi strandokat illeti, az önkormányzat szeretné az Esterházy strand keleti oldalán elhelyezkedő kabinépületet újjáépíteni, és Almádihoz hasonlóan szaunavilágot létrehozni.

Balatonfűzfő – megújultak a csúszdák

Balatonfűzfő önkormányzata tavaly januárban 67 millió forintot nyert a fövenystrandi csúszdák felújítására a Kisfaludy Program, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda közös pályázatán- derül ki a Füzfői Vagyonkezelő Kft. részletes, portálunknak megküldött tájékoztatójából. A Fövenyfürdő csúszdafelújításainak célja az volt, hogy biztonságosabbá tegyék azokat, és hogy növeljék nem csak a strand, hanem a város turisztikai vonzerejét. A Fövenystrandnál ingyenes kerékpártárolókat, és új parkolóhelyeket is építettek, valamint fűnyíró traktort szereztek be. A strandon új, kitelepülő szolgáltatásként megjelent egy SUP kölcsönző és egy légvár is.

A Tobruk Strandon a főépület tetőterét tervezték beépíteni bababarát szolgáltatásokkal a Kisfaludy Program 66 milliós támogatásával, (családi mosdók, baba-mama szobák és foglalkoztatók) de ahogy írták, „az emeletráépítés engedélyezési és kiviteli tervének elkészítése és az építési engedélyezési eljárás annyira elhúzódott, hogy már nem maradt idő a kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás lefolytatására és a kivitelezési munkák elvégzésére 2021. június 30-ig. Támogató és az Önkormányzat megállapodtak abban, hogy Balatonfűzfő Város a Tobruk Strand építés projektelemét elhalasztja és a Strandfejlesztés V. ütemben újra pályázni fog rá.”

A projekt másik elemeként arculati tájékoztató rendszert, és családi, akadálymentesített öltözőkabint építettek, de egyebek mellett felújították a színpad homlokzatát is. A világítást mindkét strandon megújították.

A két füzfői strandon ezekkel a felnőtt napijegy árakkal kell számolni:

  • Tobruk strand - 800 Ft
     
  • Fövenyfürdő - 1000 Ft

A város elsőszámú strandfejlesztései közt szerepel egy mentőcsónak beszerzése és egy zárható kerékpártároló építése is de átfogó mederkarbantartást is terveznek.

Megújították a csúszdákat a balatonfűzfői Fövenystrandon. Fotó: Győrffy Árpád - balatontipp.huMegújították a csúszdákat a balatonfűzfői Fövenystrandon. Fotó: Győrffy Árpád - balatontipp.hu

Balatonkenese –  megszüntetnének egy büfésort, fő funkció a strand

„Balatonkenese 2 fizetős és egy ingyenesen használható stranddal várja az idelátogatókat. A fizetősök közül a Bezerédj strandon új, a 21. század követelményeinek is megfelelő vizesblokkok és öltözők létesültek a Kisfaludy pályázatnak köszönhetően. A helyi civilekkel együttműködve pedig 10 fát ültettünk, valamint 11 db új padot helyeztünk ki.

A másik fizető strandunk, a Vak Bottyán szintén új öltözőkkel gazdagodott, illetve felújításra került a vizesblokk, amihez szintén a Kisfaludy pályázat biztosította a szükséges fedezetet. Itt saját erőből és forrásból egy közel 200 m2-es homokos gyermekpancsolót alakítottunk ki, hogy a kisgyermekkel érkezők is jól érezhessék magukat. Természetesen az évek óta működő vízi játszótér is kihelyezésre került.

Mindkét strand kínálatában helyet kapott a strandeszköz, illetve vízi sporteszközök kölcsönzésének lehetősége is.

Az ingyenesen használható strand az idei évtől közösségi térként is megjelenik, első lépésként a „Vers a parton” programsorozatba kapcsolódtunk be, de egyéb, kisléptékű produkcióknak is helyszíne lehet ez a strand. Természetesen 2 dolgot mindenképpen szem előtt tartunk: a fő funkció a strand marad és továbbra is ingyenesen használható"- válaszolta kérdésünkre Jurcsó János polgármester.

A vonatkozó előírásoknak megfelelően nem történt a jegyárakban változás. A többszöri ki és belépésre jogosító felnőtt napijegy a Vak Bottyán strandon 1000. Ft/fő, a Bezerédj strandon 600 Ft/fő. Emellett természetesen heti és havibérlet is váltható, illetve számos kedvezményes jegytípus is megmaradt-írta.

A jövővel kapcsolatban úgy fogalmazott, tervek között szerepel a Vak Bottyán strandhoz kapcsolódó jelenlegi büfécsoport megszüntetése, helyettük pedig új vendéglátóipari egységek felépítése, illetve a strandok iszapmentesítése. „Az új, korszerű szolgáltatási elemekkel kapcsolatban szintén folyik a tervező munka.”

Csopak – folytatódott a rehabilitáció

Csopak a Kisfaludy Program támogatásával folytatta a 2019-ben megkezdett felújítási munkálatokat- derül ki az önkormányzat honlapjáról. Az oldalon az olvasható, „az elmúlt év zöldfelület rehabilitációja után idén, a nyugati járdaszakasz felújítását, valamint kültéri padok, és egy multifunkciós kandeláber beszerzését valósította meg ugyanezen a területen pályázati forrásból az önkormányzat."

"Pályázati forrásból került kialakításra a vendégek körében igen népszerűvé vált vízicsúszdák kétoldali, baleset- és akadálymentes megközelítését biztosító járdaszakasza is, valamint a XXI. század igényeivel lépést tartva, szintén pályázatból finanszírozott az a nyolc férőhelyes napelemes mobiltöltőpad, amely az idei évtől a stand középső partszakaszán várja a töltekezni vágyókat", írják. A napi felnőtt strandbelépő Csopakon 1600 forintba kerül.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.