2022. december 3.
//
Ferenc névnap

Minden környékbeli balatoni strandon fejlesztettek

2021. július 4. 14:30
Tavaly és idén is végeztek beruházásokat a Veszprémhez közeli strandokon. Felnőttként átlagban 1200 forint körüli napijeggyel léphetünk be a balatoni fürdőhelyekre.

Bár nem végeztünk reprezentatív kutatást, valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonfűzfő, Balatonkenese és Csopak strandjai számítanak a legnépszerűbbnek a veszprémiek körében. Gyors önkormányzati körkérdéssel arra voltunk kíváncsiak, milyen vendégeket érintő fejlesztésekkel, szolgáltatásokkal és jegyárakkal találkozhatunk a partmenti strandokon. Ahol tudtuk, azt is megkérdeztük az önkormányzatoktól, milyen jövőt szánnak a fürdőhelyeknek.

Alsóörs – nagyobb napozóstég, kedvezményes belépő az egészségügyi dolgozóknak

Az elmúlt szezonzárást követően a Kisfaludy Program keretében két pályázat segítségével összesen közel 70 millió Ft-ot költöttek az alsóörsi strandfürdőre: megújultak a mellékhelyiségek, mosdók, megépítettek 2 szabadtéri öltöző kabint, és 6000 m2-en öntözőrendszerrel ellátott új gyepszőnyeget telepítettek. Emellett 20 db szelektív hulladékgyűjtő edényt szerzett be az önkormányzat, a vízi napozóstéget bővítették és a vízicsúszdát is megújították- válaszolta kérdésünkre Hebling Zsolt polgármester. Közölte azt is, tavaly óta nem emelkedtek az árak, a felnőtt napi belépő 1000 Ft, a gyermek és nyugdíjas 650 Ft, de 16 óra után kedvezményes a belépés, és az egészségügyi dolgozók részére is kedvezményt biztosítanak.

A jövőbeni tervekkel kapcsolatban azt írta, jövőre bővítenék az öntözőrendszert és folytatnák a gyepszőnyeg programot, valamint átalakítanák a mediterrán gyermeköblöt, és szabadtéri zuhanyzók létrehozását is tervezik.

Balatonalmádi – szaunaházzal nyújtanák a szezont

Balatonalmádi négy stranddal is rendelkezik, amelynek mindegyikén - az előző fordulókhoz hasonlóan- idén is tudtak fejleszteni (részben) a Kisfaludy Programnak köszönhetően. A megújításokra strandonként 30 millió forintot költöttek.

Mint kérdésünkre a balatonalmádi önkormányzat megírta, „a Budatava strandon a támogatásból a zöldfelület nagy részének teljes megújítása, gyepszőnyegezés, az öntözőrendszer kialakítása, új napozóstég és szélesebb vízbejáró készült el. A játszóteret áthelyezték, a strand pedig új térkövezett burkolatot kapott.

 „A Káptalanfüredi nagy strandon új kabinsor épült, a főbejárat elé új térburkolat került, s a csapadékvíz elvezetése is megoldódott. Az önkormányzat egy vízi mentő őrtornyot épített, és a játszóteret is felújította. 

A Wesselényi strandon a régi szivattyúház föld alá süllyesztése és zöldfelület megújítása történt meg, a főépületben pedig a mosdók újultak meg. Saját költségből a főbejárat homlokzatának rendbetételét, a strandi játszótér és a járdák karbantartását végezte el a város. Itt új öltözőket is kialakítottak.

 A Káptalanfüredi kis strandon a bejáratnál új pénztár épült, hiszen tavaly a viharban egy fa kidőlt és tönkretette az ott álló bódét”- írták.

Tájékoztatásuk szerint a jegyárak idén nem emelkednek, a tavalyi díjszabály érvényes az idei szezonban is. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy a felnőtt napijegyek a következőképp alakulnak:

 • Budatava strand – 1000 Ft
   
 • Wesselényi strand – 1000 Ft
   
 • Káptalanfüredi kis strand – 800 Ft
   
 • Káptalanfüredi kis strand – 650 Ft

Az almádi önkormányzat bízik abban, hogy Almádi strandjaira idén is legalább olyan sokan ellátogatnak, mint az elmúlt években. 

A jövővel kapcsolatban azt írták, az almádi önkormányzat pályázatot nyújtott be szaunaház építésére a Wesselényi strandon, melynek bruttó értéke 180 millió forint. „A szaunaház egész éves használatra teszi alkalmassá a strandot, melynek kialakítását a keleti kapuhoz tervezik. Igyekszünk olyan beruházásokat hozni, melyek szezonmeghosszabbítást céloznak meg, így városunk új szlogenje, „Együtt egész évben” is ezt tükrözi”-fogalmaztak.

A tevezett balatonalmádi szauna látványterve. Forrás: Facebook.A tevezett balatonalmádi szauna látványterve. Forrás: Facebook.

Balatonfüred – több árnyék és fenntartható strandüzemeltetés

„A balatonfüredi strandokon az idei évben is nagyszabású fejlesztések valósultak meg a Kisfaludy Strandfejlesztési Program IV. ütemében, illetve saját önerős beruházásokat is végrehajtottunk. Strandjainkon megújultak a zöldfelületek, ahol nem volt lehetőség fásításra, ott napvitorlákat telepítettünk, megújult újabb két vizesblokkunk, 2 db családi wc-t alakítottunk ki a család-barát szolgáltatások bővítése érdekében, a Kisfaludy Strandon az összes kültéri zuhanyzót kicseréltük.

Az Esterházy Strandon egy hidraulikus vízbeemelőt szereztünk be a mozgáskorlátozottak könnyebb vízbejutásának érdekében, duplaszéles lépcsőket és napozóstéget vásároltunk a kényelmes strandolást elősegítve. Szelektív hulladékszigeteket alakítottunk ki a fenntartható strandüzemeltetést előtérbe helyezve. A strand animációs pergoláját is sikerült újjáépítenünk. Önerőből az örökségvédelmi környezetben elhelyezkedő pénztárépületünket bővítettük”- írta kérdéseinkre a balatonfüredi polgármester (Bóka István) titkársága.

A jegyárak a balatonalmádi strandokhoz hasonlóan idén Balatonfüreden sem emelkedtek. Az interneten elérhető információk alapján ez 2021-ben a következőképp alakul:

 • Esterházy strand – 1700 Ft (felnőtt napi)
   
 • Kisfaludy strand – 1050 Ft (felnőtt napi)
   
 • Széchenyi strand – 1500 – (felnőtt napi, védettségi igazolvány szükséges)

Ami a füredi strandokat illeti, az önkormányzat szeretné az Esterházy strand keleti oldalán elhelyezkedő kabinépületet újjáépíteni, és Almádihoz hasonlóan szaunavilágot létrehozni.

Balatonfűzfő – megújultak a csúszdák

Balatonfűzfő önkormányzata tavaly januárban 67 millió forintot nyert a fövenystrandi csúszdák felújítására a Kisfaludy Program, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda közös pályázatán- derül ki a Füzfői Vagyonkezelő Kft. részletes, portálunknak megküldött tájékoztatójából. A Fövenyfürdő csúszdafelújításainak célja az volt, hogy biztonságosabbá tegyék azokat, és hogy növeljék nem csak a strand, hanem a város turisztikai vonzerejét. A Fövenystrandnál ingyenes kerékpártárolókat, és új parkolóhelyeket is építettek, valamint fűnyíró traktort szereztek be. A strandon új, kitelepülő szolgáltatásként megjelent egy SUP kölcsönző és egy légvár is.

A Tobruk Strandon a főépület tetőterét tervezték beépíteni bababarát szolgáltatásokkal a Kisfaludy Program 66 milliós támogatásával, (családi mosdók, baba-mama szobák és foglalkoztatók) de ahogy írták, „az emeletráépítés engedélyezési és kiviteli tervének elkészítése és az építési engedélyezési eljárás annyira elhúzódott, hogy már nem maradt idő a kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás lefolytatására és a kivitelezési munkák elvégzésére 2021. június 30-ig. Támogató és az Önkormányzat megállapodtak abban, hogy Balatonfűzfő Város a Tobruk Strand építés projektelemét elhalasztja és a Strandfejlesztés V. ütemben újra pályázni fog rá.”

A projekt másik elemeként arculati tájékoztató rendszert, és családi, akadálymentesített öltözőkabint építettek, de egyebek mellett felújították a színpad homlokzatát is. A világítást mindkét strandon megújították.

A két füzfői strandon ezekkel a felnőtt napijegy árakkal kell számolni:

 • Tobruk strand - 800 Ft
   
 • Fövenyfürdő - 1000 Ft

A város elsőszámú strandfejlesztései közt szerepel egy mentőcsónak beszerzése és egy zárható kerékpártároló építése is de átfogó mederkarbantartást is terveznek.

Megújították a csúszdákat a balatonfűzfői Fövenystrandon. Fotó: Győrffy Árpád - balatontipp.huMegújították a csúszdákat a balatonfűzfői Fövenystrandon. Fotó: Győrffy Árpád - balatontipp.hu

Balatonkenese –  megszüntetnének egy büfésort, fő funkció a strand

„Balatonkenese 2 fizetős és egy ingyenesen használható stranddal várja az idelátogatókat. A fizetősök közül a Bezerédj strandon új, a 21. század követelményeinek is megfelelő vizesblokkok és öltözők létesültek a Kisfaludy pályázatnak köszönhetően. A helyi civilekkel együttműködve pedig 10 fát ültettünk, valamint 11 db új padot helyeztünk ki.

A másik fizető strandunk, a Vak Bottyán szintén új öltözőkkel gazdagodott, illetve felújításra került a vizesblokk, amihez szintén a Kisfaludy pályázat biztosította a szükséges fedezetet. Itt saját erőből és forrásból egy közel 200 m2-es homokos gyermekpancsolót alakítottunk ki, hogy a kisgyermekkel érkezők is jól érezhessék magukat. Természetesen az évek óta működő vízi játszótér is kihelyezésre került.

Mindkét strand kínálatában helyet kapott a strandeszköz, illetve vízi sporteszközök kölcsönzésének lehetősége is.

Az ingyenesen használható strand az idei évtől közösségi térként is megjelenik, első lépésként a „Vers a parton” programsorozatba kapcsolódtunk be, de egyéb, kisléptékű produkcióknak is helyszíne lehet ez a strand. Természetesen 2 dolgot mindenképpen szem előtt tartunk: a fő funkció a strand marad és továbbra is ingyenesen használható"- válaszolta kérdésünkre Jurcsó János polgármester.

A vonatkozó előírásoknak megfelelően nem történt a jegyárakban változás. A többszöri ki és belépésre jogosító felnőtt napijegy a Vak Bottyán strandon 1000. Ft/fő, a Bezerédj strandon 600 Ft/fő. Emellett természetesen heti és havibérlet is váltható, illetve számos kedvezményes jegytípus is megmaradt-írta.

A jövővel kapcsolatban úgy fogalmazott, tervek között szerepel a Vak Bottyán strandhoz kapcsolódó jelenlegi büfécsoport megszüntetése, helyettük pedig új vendéglátóipari egységek felépítése, illetve a strandok iszapmentesítése. „Az új, korszerű szolgáltatási elemekkel kapcsolatban szintén folyik a tervező munka.”

Csopak – folytatódott a rehabilitáció

Csopak a Kisfaludy Program támogatásával folytatta a 2019-ben megkezdett felújítási munkálatokat- derül ki az önkormányzat honlapjáról. Az oldalon az olvasható, „az elmúlt év zöldfelület rehabilitációja után idén, a nyugati járdaszakasz felújítását, valamint kültéri padok, és egy multifunkciós kandeláber beszerzését valósította meg ugyanezen a területen pályázati forrásból az önkormányzat."

"Pályázati forrásból került kialakításra a vendégek körében igen népszerűvé vált vízicsúszdák kétoldali, baleset- és akadálymentes megközelítését biztosító járdaszakasza is, valamint a XXI. század igényeivel lépést tartva, szintén pályázatból finanszírozott az a nyolc férőhelyes napelemes mobiltöltőpad, amely az idei évtől a stand középső partszakaszán várja a töltekezni vágyókat", írják. A napi felnőtt strandbelépő Csopakon 1600 forintba kerül.

Ge. Á.

További cikkek

Nőtt az utasok száma az idei balatoni hajózási szezonban
Nőtt az utasok száma az idei balatoni hajózási szezonban
A hétvégén zárult, 176. balatoni hajózási szezonban több mint kétmillióan utaztak a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) járatain, nőtt az utasok száma a menetrendi hajókon és a kompon is tavaly óta - közölte az állami többségi tulajdonban lévő társaság hétfőn az MTI-vel.
Megújult bringaút várja a kerékpárosokat a Balaton északi partján
Megújult bringaút várja a kerékpárosokat a Balaton északi partján
A 204 kilométeres Balatoni Bringakör több mint a fele újult meg a közelmúltban, amelyekhez kapcsolódóan számos szolgáltatással várják a kerékpárral túrázókat.
Európai szintű kerékpáros központot adtak át Balatonfüreden
Európai szintű kerékpáros központot adtak át Balatonfüreden
BalatonBike365 Port néven olyan új kerékpáros központot adtak át szombaton Balatonfüreden, amely európai szintű szolgáltatásokkal várja a páratlan balatoni tájakat bringával felfedezni kívánó turistákat.
MÁV-Start: 29 százalékkal többen utaztak a főszezonban a Balatonhoz 2021-hez képest
MÁV-Start: 29 százalékkal többen utaztak a főszezonban a Balatonhoz 2021-hez képest
A balatoni főszezonban az előző évinél 29 százalékkal többen utaztak vonattal a tóhoz, és az utasok száma a járvány előtti utolsó év, 2019 adatát is megahaladta mintegy 32 százalékkal - közölte a MÁV-Start Zrt. pénteken.
Átadták a fővárost a Balatonnal összekötő bicikliút Székesfehérvár-Balatonakarattya közti szakaszát
Átadták a fővárost a Balatonnal összekötő bicikliút Székesfehérvár-Balatonakarattya közti szakaszát
Átadták a fővárost a Balatonnal összekötő bicikliút legújabb, Székesfehérvár és Balatonakarattya közti szakaszát, így Budapesttől egészen a Balaton partjáig el lehet jutni kerékpárral a több mint száz kilométer hosszú útszakaszon - közölte pénteki balatonakarattyai sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára.