2021. szeptember 22.
//
Móric névnap

Veszprémből startolt szombaton az Egészségpart rendezvénysorozat

Veszprém volt az első állomása az Egészségpart névre keresztelt szűrőprogramnak, amely összesen 7 Balaton-parti, illetve ahhoz közeli településen várja majd az embereket szűrőprogramokkal, tanácsadással a nyár folyamán.

Az Egészségpart nevű rendezvénysorozat a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság és a Nemzeti Népegészségügyi Központ közös szervezésében valósul meg idén nyáron, viszont ahogy kiemelték az érintett intézmények képviselői, nem lehetne sikeres programjuk, ha a környék települései nem álltak volna mellé.

Az első ilyen város Veszprém volt, ahová szombat délelőtt begördült a program négy darab szűrőbusza. A Laczkó Dezső Múzeum előtti parkolóban egészségügyi szakemberek, orvostanhallgatók várták az érdeklődőket különböző szűrővizsgálatokra. A vizsgálatok fókuszában elsősorban a bőrgyógyászat állt, ezt kifejezetten a nyári időjáráshoz igazították a szervezők, valamint az UVB-sugárzás elleni védekezés fontosságára igyekeztek felhívni a figyelmet. Mellette általános szűrővizsgálatok és fogászati vizsgálatokkal is készültek. Ezt már Joó Tamás, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság elnökhelyettese mondta a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette, programjuk célja, hogy a szűrővizsgálatokat a lehető legközelebb vigyék a lakossághoz, ezért Veszprém után a következő hétvégéken összesen 6 balatoni településen, Balatonakarattyán, Balatonalmádiban, Balatonfüreden, Csopakon, Gyenesdiáson és Keszthelyen várják majd az érdeklődőket.

Azért is választották ezeket a településeket, mert így nem csak a helyi lakosokhoz tudnak eljutni, hanem több itt nyaralóhoz is eljut a szűrővizsgálatok fontossága. Bertókné Tamás Renáta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője Veszprémben elmonda, köztudott, hogy a magyarok egészségügyi állapota nem a legjobb Európa más államaihoz viszonyítva, ugyanakkor hozzátette, hogy az elmőlt 10 évben már elindult pozitív irányba egyfajta változás. Ehhez viszont még számos tennivaló szükséges, amiben a szakembereknek, a döntéshozóknak és a társadalom minden tagjának is komoly felelőssége van.

Ugyanezt a felelősségvállalást emelte ki Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is a rendezvényen, aki szintén támogatta a szűrőprogram veszprémi állomását. A képviselő megköszönte az egészségügyi dolgozók elmúlt másfél éves kitartó munkáját is. Erről az időszakról úgy fogalmazott, hogy mindenki előtt nyilvánvaló lett, mekkora kincsünk az egészségünk, aminek megőrzéséért pontosan ilyen prevenciós programokra van szükség, mint amilyen az Egészségpart is.

Végezetül Porga Gyula, polgérmester is megköszönte a járvány ellen végzett munkát, a mostani szűrőprogram kapcsán pedig kiemelte, biztos benne, hogy sok érdeklődő felkeresi a buszokat, hiszen Veszprémben hagyománya van az ilyen prevenciós programoknak, ha pedig csak egy embernél sikerül kiszűrni egy kezdődő betegséget, már megérte megszervezni.

A polgármester hozzátette, az Európa Kulturális Főváros Program egyik kiemelt célja is az volt, ne csak a kultúra és a művészetekben lépjenek magasabb szintre, hanem kapjon kiemelt hangsúlyt a sport és a közösség is. Mindez pedig kapcsolódik a mostani szűrőprogram prioritásaihoz is. A szombati eseményen egyébként az EKF önkéntesei is aktívan részt vettek, mint szervezők.

Az Egészségpart következő állomása a július 17-18-ai hétvégén Balatonakarattyán lesz.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Te is a pandémiára fogod a súlygyarapodást?
Te is a pandémiára fogod a súlygyarapodást?
Jól emlékszem, hiszen mindenki megdöbbent, amikor először tavaly márciusban be kellett zárni az edzőtermet, egészen májusig, az első hullám alatt. Már akkor nehezen viseltük a bezártságot, de az edzések mentek ekkor is offline és online, heti 3 edzésprogrammal. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy sokan lefogytak ez alatt a rövid idő alatt, akik nem hagyták abba a mozgást, és odafigyeltek az életmódjukra.
A legkisebbek ellátását segítik a kórháznak adományozott infúziós pumpák
A legkisebbek ellátását segítik a kórháznak adományozott infúziós pumpák
Több mint egymillió forint értékben adományozott két infúziós gyógyszeradagoló pumpát a Csolnoky Ferenc kórháznak az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft.
Déltől hőségriadó lépett életbe
Déltől hőségriadó lépett életbe
A következő napokban várható tartós hőség miatt déltől hőségriadót rendelt el Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Virágzás előtt a parlagfű, már júliusban allergiás tüneteket okozhat
Virágzás előtt a parlagfű, már júliusban allergiás tüneteket okozhat
Még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) tartozó Aerobiológiai Hálózat pollenmonitorozási adatai szerint, de az előrejelzések azt mutatják, hogy a parlagfű pollenszórása július utolsó napjaiban már tüneteket okozhat a növénnyel fertőzött területeken.
Feledékenyebbek lettünk a bezártság miatt
Feledékenyebbek lettünk a bezártság miatt
Catherine Loveday brit professzor kutatással támasztotta alá, amit az elmúlt időszakban talán többen is éreztek: mintha feledékenyebbek lennénk, mint a járvány előtt voltunk.