2022. augusztus 19.
//
Huba névnap

Újra lesz Kabóciádé!

Huszonnyolcadik alkalommal rendezik meg a Kabóciádé családi fesztivált július 30. és augusztus 1. között a Séd-völgyben.

A fesztivál most először lesz háromnapos, és a szervezők azt ígérik, hogy a hétvége során a legkisebbektől a szülőkig mindenki találhat magának való programot a kínálatban, amelyben az előadások mellett koncertek, táncház és kreatív közös alkotás is szerepel. 

A repertoárban nagyobb szerepet kaptak a vendégelőadások, amiket nagynevű intézmények és kis, családi bábszínházak egyaránt prezentálnak. Néhány meghívott teátrum azonban nemcsak egy-egy darabbal, hanem játékterekkel is készül, így a megszokott Kabócás lehetőségek mellett újdonságok is várják a gyerekeket. Szombaton egy különleges évfordulót is megünnepelhetünk: a Helka tizedik “születésnapján” író-olvasó találkozót rendeznek Nyulász Péterrel. 

A kreativitás jegyében szombaton és vasárnap délután közös bunkerépítésre invitálják a gyerekeket, akik Tarczy István képzőművész segítségével formálhatják saját elképzeléseik szerint az együtt létrehozott építményt. 

Szőke Kavinszki András, a színház igazgatója a hétfői sajtótájékoztatón rámutatott, hogy a járvány miatt hosszú ideje nem volt már lehetőség arra, hogy az alkotók és közönségük személyesen, előadáson kívül találkozzon egymással. A kontaktusok hiánya a kicsiknél különösen mély nyomot hagyott, ezért fontos, hogy visszavezessék őket a közösségi életbe. 

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Rendhagyó szabadtéri tárlat érkezik a Kossuth utcára a hétvégén
Rendhagyó szabadtéri tárlat érkezik a Kossuth utcára a hétvégén
Augusztus 19-én délután 5-kor rendhagyó kortárs képzőművészeti kiállítás nyílik Veszprémben a Kossuth utcában az Óránál. 1700 (!) kortárs művész 2500 alkotása nézhető meg egyszerre egy helyen: a Találkozások című kiállítás újszerűségét éppen az adja, hogy a másolatokat a látogató kedve szerint kiemelheti a dobozokból, és mintegy átlapozza a neki tetsző műveket.
Falfestményt lepleztek le az Aréna aluljárójában
Falfestményt lepleztek le az Aréna aluljárójában
Csütörtök délután a cseh származású Jakub maga mutatta be a cseh-magyar tematikájú festményét. Jakub Bachorík cseh illusztrátor alkotása a Külső-kádártai úti Veszprém Aréna térségében található körforgalomnál lévő aluljáró falát díszíti.
Rendhagyó darab, egy rendhagyó helyen – Augusztus 23-án Zalahalápra érkezik a Balaton Teátrum két előadása
Rendhagyó darab, egy rendhagyó helyen – Augusztus 23-án Zalahalápra érkezik a Balaton Teátrum két előadása
Zalahalápon, a Haláp-hegyen lesz látható a Rendhagyó terek eseménysorozat következő két előadása, a Brémai muzsikusok – gyerekeknek szóló darab és a Rege a tihanyi visszhangról, amely minden korosztályt megszólít. A HelloVEB.hu cikkében a „Rege a tihanyi visszhangról” beszélgettek.
Kinizsi-sírkutatás, avagy mit rejthet a Szent István-templom temetője?
Kinizsi-sírkutatás, avagy mit rejthet a Szent István-templom temetője?
2022. augusztus 22-e történelmi nap a Nagyvázsony és a Kinizsi-kutatások történetében. Kinizsi Pál vázsonykői birtokadományának 550. évfordulóján először indul kutatás a veretlen magyar hadvezér és utódjának, Horváth Márk maradványainak megtalálása érdekében. Az ásatás e leletek mellett azonban több, meglehetősen érdekes kérdésre is próbál választ találni.
Veszprém hangja
Veszprém hangja
Vannak vidékek, amelyeket felidézve egyből megszólal a zene a fülünkben. New Orleansra gondolunk és fürge jazz szólamok csendülnek fel lelki szemeink előtt, Milánóban járunk és halljuk az operát az ablakokon kiáradni, Párizsról álmodozunk és közben Edith Piaf sanzonokat dúdolunk. Na és mi a helyzet Veszprémmel? Veszprém minden bizonnyal a cross-over műfaj hazája lenne.