2021. szeptember 27.
//
Adalbert névnap

A Nemzetközi Űrállomásról fotózták a Balatont

2021. július 21. 15:11
Thomas Pesquet, az ESA francia űrhajósa több átvonulás közben is készített fotókat Közép-Európa legnagyobb taváról.

Balaton, Magyarország. A világoszöld víz és a jellegzetes forma az űrből nézve. A fotókat különböző nagyítással, különböző napokon készítettem, több szögből, de a tó mindegyiken könnyen felismerhető

– írta Instagramon a képek alá a francia űrhajós, akit @thom_astro néven lehet megtalálni a közösségi oldalon.

A Nemzetközi Űrállomás legénysége nemcsak a tudományos munka részeként fotózza a Földet: ez egyike annak a kevés tevékenységnek, amit szabadidejükben, hobbiként is tudnak űzni a bolygónk körül keringő laboratórium lakói. Az állomáson 2010-ben kifejezetten erre a célra építettek egy kilátót, a Kupolát, ahonnan páratlan panoráma nyílik a több mint négyszáz kilométer távolságban lévő felszínre.  

Talán sokakat meglephet, de az ehhez hasonló fotókat többnyire nem speciális, az űrkutatás részére fejlesztett kamerákkal készítik, hanem egyszerű, "bárki által hozzáférhető", hazai fotósboltokban is beszerezhető fényképezőgépekkel. Az idézőjeleket azért használtam, mert bár tény, hogy a felszerelés nagy részét össze lehet vadászni az Árukeresőn, de viszonylag kevés embernek van pénze (és igénye) arra, hogy hétmillió forintot költsön egy olyan 800 mm fókusztávolságú Nikon objektívre, amilyent odafent használnak. (Ha ön mégis szeretne egyet, itt nézzen körül). 

Ami az alkotót illeti: Thomas Pesquet április 27. óta teljesít szolgálatot a Nemzetközi Űrállomáson, ahova az Endeavour űrhajó fedélzetén érkezett (ez egy SpaceX Crew-Dragon típusú űrkapszula), és várhatóan októberig marad a fedélzeten. A Balatonról készült galériáját itt lehet végigpörgetni:

Söge