2021. szeptember 21.
//
Máté névnap

A legkisebbek ellátását segítik a kórháznak adományozott infúziós pumpák

Több mint egymillió forint értékben adományozott két infúziós gyógyszeradagoló pumpát a Csolnoky Ferenc kórháznak az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft.

Az Országos Jótékonysági Vadászat NKft. azért jött létre, hogy rajta keresztül a vadásztársadalom a megyei kórházak gyermekosztályait támogathassa. Csak az idén 35 millió forint értékben tudnak adományokat biztosítani a 19 megyei kórház részére. Mint azt Fejes László ügyvezető igazgató a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: céljuk, hogy a vadásztársadalom lehetőségeit párosítsák az egészségügy törekvéseivel. Az elmúlt másfél-két évben különösen felértékelődött az emberi összefogás, ami egyébként a magyar vadásztársadalomnak is jellegzetessége. Maga a két eszköz már hónapokkal ezelőtt megérkezett a veszprémi kórházba és használják is azokat a betegellátásban, de a pandémia miatt jelképes átadásra eddig nem kerülhetett sor.  

Fejes László és dr. Tenk TamásFejes László és dr. Tenk Tamás

 Az eszközök működését dr. Tenk Tamás koraszülött-, csecsemő- és gyerekgyógyász magyarázta el. Mint mondta, a gyerekek, de főleg a koraszülöttek infúzióval történő ellátása kifejezetten nehéz művelet, hiszen sokkal kisebb mennyiségre van szükségük a gyógyszerekből, a folyadékból és a tápanyagból is, mint a felnőtteknek. A doktor egy példával illusztrálta, hogy mennyire nehéz ezt jól adagolni:  egy egykilós koraszülöttnek napi egy deciliter folyadékra van szüksége, ami óránként 4 millilitert jelent – ezt a roppant kis mennyiséget kell pontosan és egyenletesen elosztva a szervezetébe juttatni, és ebben a feladatban hárul fontos szerep az infúziós gyógyszeradagoló pumpákra.

vehir.hu
Kovács Bálint