Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szájdoboló fiatalok a Kossuth utcán

2021. augusztus 8. 11:56
Bár elképzelhető, hogy sokaknak csak furcsa hangzású dobszólóra emlékeztetett az a performansz, ami szombat kora este megtöltötte a Kossuth utcán a Hotel mögötti lépcsők környékét, valójában a veszprémi fiatalok tartották az úgynevezett beatbox-versenyüket. A beatboxnak, azaz szájdobolásnak jóval nagyobb kultúrája van bizonyos underground körökben, mint elsőre gondolnánk.

A Veszprémi Diák és Ifjúsági Önkormányzat ötlete volt, hogy a hiphop-kultúra különböző válfajai iránt érdeklődő fiatalokat kicsábítsák a szabadba és egy verseny keretében tartsanak bemutatót az úgynevezett beatboxból, azaz szájdobolásból.

A Kossuth utcán tartott utcai "zenélés" végül nem csak a fiatal generáció tagjait állította meg, amikor mikrofont ragadtak a fellépők és versenyzők, népes közösség táborozott le a padokon, hogy megnézzék/meghallgassák ezt a nem mindennapi előadást.

A beatbox azaz a szájdob, mint a neve is mutatja, egy zenedoboz hangjainak az ember által képzett hangokkal történő utánzását jelenti. Ez a legegyszerűbb és leglátványosabb módja egy rapzenei alap létrehozásának. Ezek közé tartozik a lábdob a pergődob a cintányér és még megannyi különböző hang. Az ütemet, a ritmust és a zenei hangokat a szájjal, ajkakkal, nyelvekkel és hangszálakkal idézik elő.

Története egészen régre nyúlik vissza, elődje még Kínában alakult ki, ami szintén egy vokális dobművészet volt. A ma ismert beatbox az 1970-es évek Amerikájában látott napvilágot. Ezekben az években tombolt a discoláz, valamint a rock 'n' roll, a hiphop még csak feltörekvőben volt, a klubokban csak ritkán szerveztek ilyen koncerteket. Éppen ezért a hiphop kultúra - ezzel egütt a beatbox - az utcán kezdett terjedni, ahol viszont nem álltak rendelkezésre a szükséges hangszerek, dobgépek. Ezek helyettesítésére a szájukkal imitálták a dobok ütemét, hangzását, ami megfelelő alapot kölcsönzött a rappelésnek.

A beatbox a 90-es években új lendületet vett, egyre többen űzték egyre professzionálisabb szinten és még több hangzást leutánozva. Ma a hiphop több ismert és világhírű képviselője is űzi ezt az előadásmódot, amiből szombat este a veszprémiek is kaptak ízelítőt.

Az ötlet a VEDIÖK elnökétől, Kovács Örstől származik, aki mellett Nagy Kristóf - aki az este folyamán szintén megmutatta beatbox tehetségét - segített megszervezni az eseményt. Ők hívták meg az ország több gyakorlott beatboxosát, Choeppy-t, SecRS-t és Eager-t, hogy lássák el a zsűri feladatát, értékeljék a hét veszprémi fiatal teljesítményét, akik jelentkeztek a megmérettetésre.

A veszprémi indulók - név szerint: Blaz, Brenc, Fico, wLDfr, Raptor, Rhast, Celed - között egészen fiatalok is voltak (Raptor egy 14 éves helyi fiú), a győztes végül Celed becenévre hallgató induló lett.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.