2022. január 21.
//
Ágnes névnap

Érdekes formájú balatoni kerítések történetét kutatja az EKF

2021. augusztus 10. 13:22
Formákon túl címmel indult el tavasszal a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program hatásterületeit bemutató kampány első epizódja, mely az 1960-as és '70-es években épült balatoni nyaralók érdekes formájú kerítéseit mutatta be. Az EKF csapata most a kerítések történetét kutatja a civilek segítségével.

A projekt ötletgazdáig egy felhívást is közzétette ezzel kapcsolatban, mely alább olvasható:

"A tárgyak és a képek akkor válnak igazán izgalmassá, ha megismerjük a mögötte húzódó emberi történeteket. Nincs ez másként a hatvanas-hetvenes évek nyaralókerítései esetében sem. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy ismertek-e olyan személyeket, akik ezeket a csodás kerítéseket és kapukat készítették: szomszéd lakatos bácsi, ezermester nyaralótulajdonos…? 

A nyaralók kredenc fiókjaiban lapuló megsárgult fotók is érdekesek lehetnek, hátha megörökítették, miként zajlott egy-egy ilyen alkotási folyamat. Nagyon érdekel minket, hogy miért éppen halacskák úsznak a kiskapun, vagy ki volt a kerítésen megörökített pipázó horgászalak. Mindezzel a Formákon túl projekt továbblendítését segítenétek, egy nagy csapatként gyűjtve a korszak nyaralókultúrájának jellemzőit.

Az információkat, e-mailben a formakontul@veszprembalaton2023.hu címre, vagy a Facebook, Instagram oldalunkon direkt üzenet formájában várjuk.”

További információ a projektről: 
https://veszprembalaton2023.hu/projekt/formakontul
https://www.instagram.com/formakontul/
https://www.facebook.com/formakontul

 

A képeket Törő Balázs, a Laczkó Dezső Múzeum néprajzkutatója szerezte be gyűjtése során. 

vehir.hu

További cikkek