2021. október 18.
//
Lukács névnap

Érdekes formájú balatoni kerítések történetét kutatja az EKF

2021. augusztus 10. 14:22
Formákon túl címmel indult el tavasszal a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program hatásterületeit bemutató kampány első epizódja, mely az 1960-as és '70-es években épült balatoni nyaralók érdekes formájú kerítéseit mutatta be. Az EKF csapata most a kerítések történetét kutatja a civilek segítségével.

A projekt ötletgazdáig egy felhívást is közzétette ezzel kapcsolatban, mely alább olvasható:

"A tárgyak és a képek akkor válnak igazán izgalmassá, ha megismerjük a mögötte húzódó emberi történeteket. Nincs ez másként a hatvanas-hetvenes évek nyaralókerítései esetében sem. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy ismertek-e olyan személyeket, akik ezeket a csodás kerítéseket és kapukat készítették: szomszéd lakatos bácsi, ezermester nyaralótulajdonos…? 

A nyaralók kredenc fiókjaiban lapuló megsárgult fotók is érdekesek lehetnek, hátha megörökítették, miként zajlott egy-egy ilyen alkotási folyamat. Nagyon érdekel minket, hogy miért éppen halacskák úsznak a kiskapun, vagy ki volt a kerítésen megörökített pipázó horgászalak. Mindezzel a Formákon túl projekt továbblendítését segítenétek, egy nagy csapatként gyűjtve a korszak nyaralókultúrájának jellemzőit.

Az információkat, e-mailben a formakontul@veszprembalaton2023.hu címre, vagy a Facebook, Instagram oldalunkon direkt üzenet formájában várjuk.”

További információ a projektről: 
https://veszprembalaton2023.hu/projekt/formakontul
https://www.instagram.com/formakontul/
https://www.facebook.com/formakontul

 

A képeket Törő Balázs, a Laczkó Dezső Múzeum néprajzkutatója szerezte be gyűjtése során. 

vehir.hu

További cikkek

Nagy sikerrel zárultak a design gyerekfoglalkozások a Dubniczayban
Nagy sikerrel zárultak a design gyerekfoglalkozások a Dubniczayban
A DEMO Egyesület a VEB 2023 EKF támogatásával design tematikájú gyerekfoglalkozásokat tartott a Dubniczay-palotában helyi kulturális kötődésű témákban. Az egyes szekciókra, mint például a textiltervezés vagy a formatervezés öten jelentkezhettek, de a csapat nyitott volt a túljelentkezésre is, amennyiben a figyelem megosztását nem akadályozta. A DEMO elnökével, Berta Barnával és feleségével Berta-Szénási Pannával – négygyermekes családfőkkel - beszélgettünk a program lezárásának apropójából…
Nemesvámosra érkezett az országos koncertsorozat
Nemesvámosra érkezett az országos koncertsorozat
A település adott helyet a zenészek megsegítésére indult Őszi Hacacáré nevű országos programsorozatnak szombaton.
Videó: zöld szemléletformálás az általános iskolákban a Veszprém-Balaton 2023 és a HybridCycle segítségével
Videó: zöld szemléletformálás az általános iskolákban a Veszprém-Balaton 2023 és a HybridCycle segítségével
Az EKF program keretében Veszprém után Tapolcán is megtartották a gyermekek környezettudatos nevelését célzó szemléletformáló edukációs órát.
Műalkotások és lomok közös kontextusban
Műalkotások és lomok közös kontextusban
Andrási Gábor művészettörténész beszélgetett Vörösváry Ákos műgyűjtővel, az Első Magyar Látványtár megalapítójával csütörtök délután a Kunsztban.
Megjelent a Séd
Megjelent a Séd
Megjelent a Séd kritikai lap idei ötödik száma.