Gasztronómiai utazásunkat ezúttal a levesek világában folytatjuk. Ha receptünk elnyeri tetszélsét, küldje el kedvenc - témához illeszkedő - receptjét a gasztro@vehir.hu email címre, és ha a hónap végi sorsoláson Önre esik a séf választása, az Oliva Étterem kétszemélyes vacsorával ajándékozza meg.
Zöldséges kacsaleves óriás petrezselymes galuskával
Hozzávalók 4 főre
1 db egész kacsa belsőségekkel
350 g sárgarépa
200 g fehérrépa
50 g zeller
100 g zöldborsó
1 db vöröshagyma
1 csokor petrezselyem zöldje, apróra vágva
1 db babérlevél
25 g fűszerpaprika
só, őrölt fekete bors
1 ek. kacsazsír
Hozzávalók a galuskához
150 g liszt
50 g búzadara
1 db tojás
1 csokor petrezselyem zöldje, apróra vágva
só, őrölt fekete bors
A kacsát csonttal együtt kockákra daraboljuk a belsőségekkel együtt. A zöldségeket megtisztítjuk, kockára vágjuk. Egy fazékban a kacsazsíron a húst alaposan lepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és kevés víz hozzáadásával félig puhára pároljuk. A húst zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, a babérlevelet, és összepirítjuk. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a fűszerpaprikát, majd kb. másfél liter vízzel felengedjük, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyem zöldjét, az egész, tisztított vöröshagymát, a zöldborsót, és készre főzzük.
A galuskához valókat kevés vízzel nokedli sűrűségűre keverjük. Adagonként két darab galuskát szaggatunk kanál segítségével, és a levesben készre főzzük.