Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megkezdték a kerékpárút építését Márkó és Bánd irányába

2021. augusztus 12. 17:00
A Veszprémvölgyi úttól induló kerékpárutat várhatóan jövő május végén vehetjük birtokba.

A kivitelezést végző Colas Út Építőipari Zrt. július végén kezdte meg a Veszprémből Márkó és Bánd irányába tartó kerékpárút építését. A régóta várt fejlesztésről a térség országgyűlési képviselője, és az érintett települések polgármesterei számoltak be csütörtök délelőtt a Csatár hegy bekötőútjánál.

A hivatalos közlemény szerint: az "új kerékpárút a Veszprémvölgyi út aszfaltburkolatához csatlakozva indul, és Veszprém-Bánd közigazgatási határáig mintegy 4,5 km hosszú lesz. A nyomvonal a Csatár-hegy tövében, a Séd patak mellett halad majd a meglévő mezőgazdasági úton. A 8-as főút alatti átvezetése a Séd mellett, a meglévő közúti híd alatt történik."

A Márkó (Petőfi utca vége) és Bánd közötti 4,4 kilométeres szakaszt részben vegyes forgalmú útépítéssel, részben pedig útburkolati felfestéssel oldják meg.

A teljes beruházás két projekt, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. Összértéke 780 millió (Veszprém 500 millió ft, Márkó-Bánd 280 millió) forint vissza nem térítendő uniós támogatás. A fejlesztés során a betonutak mellett burkolatmegerősítéseket, támfalakat és egy új vasbeton kerethidat is építenek.

Ovádi Péter parlamenti képviselő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, egy nagyon régi igényt elégít ki a kerékpárút megépítése, mely a térségbeli polgármesterek összefogásával valósul meg, és remélhetőleg szorosabb kapcsolatokat eredményez Bánd, Márkó és Veszprém között. Mint mondta, a fejlesztésre a szabadidős kikapcsolódás mellett az autós közlekedés alternatívájaként is tekintenek.

Ovádi Péter parlamenti képviselő.Ovádi Péter parlamenti képviselő.

Bánd polgármestere, Steigervald Zsolt arról beszélt, hogy az új kerékpárút nem csak a településeket, hanem a családokat is összeköti, és a munkába járást is megkönnyíti. A márkói polgármester, Hartmann Antal kiemelte, a nyomvonal Magyarország egyik legszebb természeti tájain vezet majd.

Porga Gyula veszprémi polgármester azt mondta, a városnak ambíciózus tervei vannak a kerékpárutakkal kapcsolatban, hisz kitűzött cél, hogy ne csak a városon belül, hanem kívül is fejlesszék azokat. Mint mondta, szeretnék elérni, hogy minden Veszprémbe tartó autóút mellett alternatívaként egy kerékpárút is megépülne. Nemesvámos, Balatonalmádi és hamarosan Felsőörs iránya már készen van, már csak a Gyulafirátót-Eplény-Zirc irányba tartó szakasz hiányzik -utóbbi műszaki átadását még ebben az évben tervezik.

Porga Gyula és Hartmann Antal polgármester a 2021 augusztus 12-én tartott sajtótájékoztatón.Porga Gyula és Hartmann Antal polgármester a 2021 augusztus 12-én tartott sajtótájékoztatón.

A hivatalos közlemény szerint a mostani bicikliút fejlesztése párhuzamosan és összehangoltan valósul meg Márkó, Bánd és Veszprém között, a kerékpárutat várhatóan 2022 május végén vehetjük birtokba.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Lezárult a Márkó-Bánd kerékpárút építése Lezárult a Márkó-Bánd kerékpárút építése Márkó és Bánd Községek Önkormányzatai kerékpárutat létesítettek Veszprém megyeszékhely megközelítése érdekében, az Európai Strukturális és Beruházási Alap nyújtotta 279 768 293,-Ft támogatási összeg jóvoltából. 2023. december 13. 15:52 "Szabadságpuszta településrész és Felsőörs Község közötti kerékpárút beruházása" című projekt is a végéhez ért "Szabadságpuszta településrész és Felsőörs Község közötti kerékpárút beruházása" című projekt is a végéhez ért Veszprém Megyei Jogú Város célul tűzte ki a kiemelt turisztikai célpontnak számító Balatoni bringakörút elérését és Veszprém összekapcsolását Alsóörssel és Felsőörssel kerékpáron. A projekt szorosan kapcsolódik egyéb pályázatokhoz is, hiszen a TOP-6.4.1-15-VP1-2016-00001 számú projekt keretében már létrejött Veszprém és Szabadságpuszta közötti kerékpárút, amelyet a jelen pályázat keretében meghosszabbítottak Veszprém közigazgatási határáig, a 73. számú út mentén.   2023. szeptember 22. 10:37 Veszprém egyik legszebb kerékpáros útvonala is elkészült Veszprém egyik legszebb kerékpáros útvonala is elkészült A kerékpározás és a testmozgás fontosságára hívták fel a csütörtök délelőtti kerékpáros szemléletformáló rendezvényen a figyelmet, melynek keretében bemutatták a város egyik legújabb fejlesztését, a Márkó és Bánd települések irányába kiépített kerékpárutat is. 2023. július 20. 15:45 Célegyenesbe érkezett a Veszprém-Gyulafirátót kerékpárút Célegyenesbe érkezett a Veszprém-Gyulafirátót kerékpárút Péntek délelőtt kerékpáros szemléletformáló kampány kíséretében mutatták be a Veszprém-Gyulafirátót szakaszon épülő kerékpárutat és a hozzátartozó kerékpáros létesítményeket. 2023. július 14. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.