Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 9. Natália
Veszprém
-1°C
2023. december 9. Natália
Veszprém
-1°C

Hatodik alkalommal rendeznek kézműves fesztivált Herenden

2021. augusztus 13. 12:02
Bőven lesz miből válogatni a kultúra szerelmeseinek a hosszú hétvégén: augusztus 19–22. között kézműves vásár és bemutatók, kulturális és gasztronómiai programok várják az érdeklődőket Herenden.

A rendezvény programját csütörtökön jelentették be a szervezők a sajtó előtt, ahol Jánszky Lajos László polgármester elmondta, nem véletlen, hogy sör-vagy zenés fesztivál helyett Herend a kézművességre helyezi a fókuszt. A herendi porcelán világszinten is jegyzett, a város neve gyakorlatilag összeforrt a kézművességgel, célszerű volt tehát e köré felhúzni a fesztivált. Ugyanakkor a rendezvényen nem csak porcelánművészekkel találkozhatunk, a kiállítók között számos egyéb kézműves terméket csodálhatunk majd meg, melyek nagy többségben a város lakóinak keze munkáját dicsérik.

Jánszky Lajos László polgármesterJánszky Lajos László polgármester

Bati János, a Pesovár Ernő Művelődési Ház igazgatója elmondta, a Herendi Kézműves Feszt együttműködő partnere a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, amely 5 millió forinttal támogatta a rendezvény megvalósulását, emellett a helyi önkormányzat, a Veszprém Megyei és a Herendi Német Nemzetiségi Önkormányzat, valamint vállalkozók segítették annak létrejöttét.

Ami a programot illeti, Mészáros Gabriella művelődésszervező úgy fogalmazott, egy négynapos örömünnepet álmodtak meg, amelyre több mint 30 kézművest várnak Herendről és a környék településeiről. A bemutatók mellett lehetőség lesz vásárolni a portékákból és arra is, hogy közösen alkossunk valamit a kézművesekkel.

Bati János, Mészáros GabriellaBati János, Mészáros Gabriella

Emellett nagy szerepet kap a helyi kultúra és a gasztronómia is – utóbbi kapcsán egy különleges főzőversennyel is készülnek a szervezők augusztus 20-án, ahol a versenyzőknek egy kulturális bemutató keretében kell megmutatniuk főztjüket. Ezen a napon adják át hivatalosan is a Zöldváros program részeként létrejött Tószínpadot, mely a jövőben több nagyszabású rendezvény helyszíneként is szolgál majd, míg a Művelődési Házban kézműves kiállítás nyílik.

A szervezők gondoltak a családosokra is, augusztus 22-én kifejezetten nekik kedveznek a programokkal: a szülőknek aznap lehetőségük lesz együtt játszani a gyerekekkel, helyi csoportok tartanak sportbemutatókat, hagyományőrző kézművesek mutatják meg régi, felújított termékeiket, valamint több koncert is várja az érdeklődőket a négy nap alatt: fellép többek között Janicsák Veca, az Alma együttes, Dávid Roland, Dancs Annamari és Varga Miklós is.

Heilig FerencHeilig Ferenc

Nem véletlen egyébként az sem, hogy a rendezvényt nagymértékben támogatja a német nemzetiségi önkormányzat. Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, augusztus 21-én kifejezetten a helyi és környékbeli nemzetiségekre gondolva állították össze a programot. Az „Unsere Wurzeln – Európa kicsinyben” szlogent kapott napon hét településről érkeznek kézművesek, akik mesterségeik, népviseleteik, gasztronómiájuk bemutatásával szeretnék kicsiben igazolni Európa sokszínűségét. Ehhez kapcsolódóan egy nemzetiségi gálát is tartanak, ahol a helyi közösségekért legtöbbet tevőket tüntetik ki.

A csaknem 500 zenészt, táncost, énekest felvonultató négynapos fesztivál korlátozások nélkül, ingyenesen látogatható.

Nyitókép: Veszprém Megyei Értéktár

Bertalan Melinda
Simon Dani
további cikkek
Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program több mint 22 millió forintos támogatásából valósított meg az Alkohol- Drogsegély Ambulancia Egyesület kulturális és művészeti programokat tavaly szeptembertől Veszprémben a Damjanich utcai Napsugár Klubban, ahová szerdán a Mikulás is ellátogatott. ma 11:40 Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Az új parkolási rendszer a VKSZ Zrt. beruházásában készült, amely lényegesen megkönnyíti az autósok mindennapjait, és egyben nagy lépés a környezetbarát közlekedés felé is. A városban kialakított rendszernek köszönhetően 19 helyszínen 47 kamera, két perces frissítési idővel ad pontos információkat a szabad parkolóhelyek számáról.   tegnap 21:50 Isten jelen van a képzőművészetben is! kereszténység Isten jelen van a képzőművészetben is! A kommunikációs hangzavarban egy óra elcsendesülést ígér a tihanyi Rege cukrászda legújabb adventi digitális kiállítása, amelyen keresztény képzőművészek a kétkezi alkotásaikon keresztül mutatják be, hogy hogyan lehet Istenről beszélni szavak nélkül is. tegnap 10:18 A jövőben is tartaná az idei színvonalat a Művészetek Háza A jövőben is tartaná az idei színvonalat a Művészetek Háza Hivatalosan decemberben véget ér az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, de ez nem jelenti azt, hogy nem tartogat még a jövő rengeteg érdekes eseményt számunkra. A Művészetek Háza csütörtökön tartotta meg évértékelőjét, ahol elmondták 2024-ben is ugyanekkora lelkesedéssel várják a látogatókat.   tegnap 14:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.