2023. január 29.
//
Adél névnap

Hatodik alkalommal rendeznek kézműves fesztivált Herenden

2021. augusztus 13. 12:02
Bőven lesz miből válogatni a kultúra szerelmeseinek a hosszú hétvégén: augusztus 19–22. között kézműves vásár és bemutatók, kulturális és gasztronómiai programok várják az érdeklődőket Herenden.

A rendezvény programját csütörtökön jelentették be a szervezők a sajtó előtt, ahol Jánszky Lajos László polgármester elmondta, nem véletlen, hogy sör-vagy zenés fesztivál helyett Herend a kézművességre helyezi a fókuszt. A herendi porcelán világszinten is jegyzett, a város neve gyakorlatilag összeforrt a kézművességgel, célszerű volt tehát e köré felhúzni a fesztivált. Ugyanakkor a rendezvényen nem csak porcelánművészekkel találkozhatunk, a kiállítók között számos egyéb kézműves terméket csodálhatunk majd meg, melyek nagy többségben a város lakóinak keze munkáját dicsérik.

Jánszky Lajos László polgármesterJánszky Lajos László polgármester

Bati János, a Pesovár Ernő Művelődési Ház igazgatója elmondta, a Herendi Kézműves Feszt együttműködő partnere a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, amely 5 millió forinttal támogatta a rendezvény megvalósulását, emellett a helyi önkormányzat, a Veszprém Megyei és a Herendi Német Nemzetiségi Önkormányzat, valamint vállalkozók segítették annak létrejöttét.

Ami a programot illeti, Mészáros Gabriella művelődésszervező úgy fogalmazott, egy négynapos örömünnepet álmodtak meg, amelyre több mint 30 kézművest várnak Herendről és a környék településeiről. A bemutatók mellett lehetőség lesz vásárolni a portékákból és arra is, hogy közösen alkossunk valamit a kézművesekkel.

Bati János, Mészáros GabriellaBati János, Mészáros Gabriella

Emellett nagy szerepet kap a helyi kultúra és a gasztronómia is – utóbbi kapcsán egy különleges főzőversennyel is készülnek a szervezők augusztus 20-án, ahol a versenyzőknek egy kulturális bemutató keretében kell megmutatniuk főztjüket. Ezen a napon adják át hivatalosan is a Zöldváros program részeként létrejött Tószínpadot, mely a jövőben több nagyszabású rendezvény helyszíneként is szolgál majd, míg a Művelődési Házban kézműves kiállítás nyílik.

A szervezők gondoltak a családosokra is, augusztus 22-én kifejezetten nekik kedveznek a programokkal: a szülőknek aznap lehetőségük lesz együtt játszani a gyerekekkel, helyi csoportok tartanak sportbemutatókat, hagyományőrző kézművesek mutatják meg régi, felújított termékeiket, valamint több koncert is várja az érdeklődőket a négy nap alatt: fellép többek között Janicsák Veca, az Alma együttes, Dávid Roland, Dancs Annamari és Varga Miklós is.

Heilig FerencHeilig Ferenc

Nem véletlen egyébként az sem, hogy a rendezvényt nagymértékben támogatja a német nemzetiségi önkormányzat. Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, augusztus 21-én kifejezetten a helyi és környékbeli nemzetiségekre gondolva állították össze a programot. Az „Unsere Wurzeln – Európa kicsinyben” szlogent kapott napon hét településről érkeznek kézművesek, akik mesterségeik, népviseleteik, gasztronómiájuk bemutatásával szeretnék kicsiben igazolni Európa sokszínűségét. Ehhez kapcsolódóan egy nemzetiségi gálát is tartanak, ahol a helyi közösségekért legtöbbet tevőket tüntetik ki.

A csaknem 500 zenészt, táncost, énekest felvonultató négynapos fesztivál korlátozások nélkül, ingyenesen látogatható.

Nyitókép: Veszprém Megyei Értéktár

Bertalan Melinda
Simon Dani

További cikkek

Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Európa tavalyi kulturális fővárosa, a litván Kaunas EKF-projektjében elkészült Klostės című filmet vetítették kedden a Pannon Egyetem E épületében.
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Február 23-26 között második alkalommal rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa elsőszámú irodalmi eseményét. Ezúttal négy napon keresztül, tizenhárom helyszínen, százegy programmal várják az érdeklődőket.
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Lebegő Michelin-bábu a város felett, negatív közhangulat, állami pénzek, hiányos EKF-kommunikáció, és egy ezeket felölelő Európa Kulturális Fővárosa nyitóprogram. A mit, miért kérdésekről olyan valakit kérdeztünk, aki belülről átlátja a történéseket, de lokálpatriótaként, és helyi vállalkozóként civil szemszögből is figyeli az EKF munkáját. Mészáros Zoltán főtanácsadó minősítésben dolgozik a Veszprém-Balaton 2023 Zrt-nek, de a nevéhez fűződik az Oliva Hotel és Étterem, a Rozé, Rizling és Jazz Napok, valamint az idén 20 éves VeszprémFest is. Az ő narratívájában egy sokkal tisztább képet kaphatunk az EKF szellemiségéről és az előttünk álló évről.
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
A közgyűlés csütörtökön döntött az Erzsébet-ligetben elhelyezendő szobrokról. A műalkotásokat a jelenleg zajló felújítást követően helyezik majd el a közparkban.