2021. október 18.
//
Lukács névnap

Hatodik alkalommal rendeznek kézműves fesztivált Herenden

2021. augusztus 13. 12:02
Bőven lesz miből válogatni a kultúra szerelmeseinek a hosszú hétvégén: augusztus 19–22. között kézműves vásár és bemutatók, kulturális és gasztronómiai programok várják az érdeklődőket Herenden.

A rendezvény programját csütörtökön jelentették be a szervezők a sajtó előtt, ahol Jánszky Lajos László polgármester elmondta, nem véletlen, hogy sör-vagy zenés fesztivál helyett Herend a kézművességre helyezi a fókuszt. A herendi porcelán világszinten is jegyzett, a város neve gyakorlatilag összeforrt a kézművességgel, célszerű volt tehát e köré felhúzni a fesztivált. Ugyanakkor a rendezvényen nem csak porcelánművészekkel találkozhatunk, a kiállítók között számos egyéb kézműves terméket csodálhatunk majd meg, melyek nagy többségben a város lakóinak keze munkáját dicsérik.

Jánszky Lajos László polgármesterJánszky Lajos László polgármester

Bati János, a Pesovár Ernő Művelődési Ház igazgatója elmondta, a Herendi Kézműves Feszt együttműködő partnere a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, amely 5 millió forinttal támogatta a rendezvény megvalósulását, emellett a helyi önkormányzat, a Veszprém Megyei és a Herendi Német Nemzetiségi Önkormányzat, valamint vállalkozók segítették annak létrejöttét.

Ami a programot illeti, Mészáros Gabriella művelődésszervező úgy fogalmazott, egy négynapos örömünnepet álmodtak meg, amelyre több mint 30 kézművest várnak Herendről és a környék településeiről. A bemutatók mellett lehetőség lesz vásárolni a portékákból és arra is, hogy közösen alkossunk valamit a kézművesekkel.

Bati János, Mészáros GabriellaBati János, Mészáros Gabriella

Emellett nagy szerepet kap a helyi kultúra és a gasztronómia is – utóbbi kapcsán egy különleges főzőversennyel is készülnek a szervezők augusztus 20-án, ahol a versenyzőknek egy kulturális bemutató keretében kell megmutatniuk főztjüket. Ezen a napon adják át hivatalosan is a Zöldváros program részeként létrejött Tószínpadot, mely a jövőben több nagyszabású rendezvény helyszíneként is szolgál majd, míg a Művelődési Házban kézműves kiállítás nyílik.

A szervezők gondoltak a családosokra is, augusztus 22-én kifejezetten nekik kedveznek a programokkal: a szülőknek aznap lehetőségük lesz együtt játszani a gyerekekkel, helyi csoportok tartanak sportbemutatókat, hagyományőrző kézművesek mutatják meg régi, felújított termékeiket, valamint több koncert is várja az érdeklődőket a négy nap alatt: fellép többek között Janicsák Veca, az Alma együttes, Dávid Roland, Dancs Annamari és Varga Miklós is.

Heilig FerencHeilig Ferenc

Nem véletlen egyébként az sem, hogy a rendezvényt nagymértékben támogatja a német nemzetiségi önkormányzat. Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, augusztus 21-én kifejezetten a helyi és környékbeli nemzetiségekre gondolva állították össze a programot. Az „Unsere Wurzeln – Európa kicsinyben” szlogent kapott napon hét településről érkeznek kézművesek, akik mesterségeik, népviseleteik, gasztronómiájuk bemutatásával szeretnék kicsiben igazolni Európa sokszínűségét. Ehhez kapcsolódóan egy nemzetiségi gálát is tartanak, ahol a helyi közösségekért legtöbbet tevőket tüntetik ki.

A csaknem 500 zenészt, táncost, énekest felvonultató négynapos fesztivál korlátozások nélkül, ingyenesen látogatható.

Nyitókép: Veszprém Megyei Értéktár

Bertalan Melinda
Simon Dani

További cikkek

Nagy sikerrel zárultak a design gyerekfoglalkozások a Dubniczayban
Nagy sikerrel zárultak a design gyerekfoglalkozások a Dubniczayban
A DEMO Egyesület a VEB 2023 EKF támogatásával design tematikájú gyerekfoglalkozásokat tartott a Dubniczay-palotában helyi kulturális kötődésű témákban. Az egyes szekciókra, mint például a textiltervezés vagy a formatervezés öten jelentkezhettek, de a csapat nyitott volt a túljelentkezésre is, amennyiben a figyelem megosztását nem akadályozta. A DEMO elnökével, Berta Barnával és feleségével Berta-Szénási Pannával – négygyermekes családfőkkel - beszélgettünk a program lezárásának apropójából…
Nemesvámosra érkezett az országos koncertsorozat
Nemesvámosra érkezett az országos koncertsorozat
A település adott helyet a zenészek megsegítésére indult Őszi Hacacáré nevű országos programsorozatnak szombaton.
Videó: zöld szemléletformálás az általános iskolákban a Veszprém-Balaton 2023 és a HybridCycle segítségével
Videó: zöld szemléletformálás az általános iskolákban a Veszprém-Balaton 2023 és a HybridCycle segítségével
Az EKF program keretében Veszprém után Tapolcán is megtartották a gyermekek környezettudatos nevelését célzó szemléletformáló edukációs órát.
Műalkotások és lomok közös kontextusban
Műalkotások és lomok közös kontextusban
Andrási Gábor művészettörténész beszélgetett Vörösváry Ákos műgyűjtővel, az Első Magyar Látványtár megalapítójával csütörtök délután a Kunsztban.
Megjelent a Séd
Megjelent a Séd
Megjelent a Séd kritikai lap idei ötödik száma.