2021. október 18.
//
Lukács névnap

Állattartástól eltiltás érdekében nyújtott be keresetet a a Veszprém Megyei Főügyészség

2021. augusztus 12. 15:12
Magyarország Ügyészsége
A Veszprém Megyei Főügyészség ebtartástól eltiltás érdekében perli azt az állatkínzás miatt elítélt 44 éves nőt, aki 2020 júniusában költözéskor hátrahagyta a kutyáját és nem gondoskodott a további ellátásáról, gondozásáról.

Az egyik Ajka környéki faluban élő elkövető egy közepes termetű keverék kutyát tartott otthonában, ám 2020 júniusában a visszatérés szándéka nélkül elköltözött onnan egy másik városba. A költözés után az ebet magára hagyta a régi lakásánál, nem gondoskodott az élelmezéséről, a biztonságos elhelyezéséről és a felügyeletéről sem. A magára hagyott kutya kiszökött az utcára, napokon át a környékbeli házaknál keresett élelmet, a falu lakói etették, itatták.

Az Ajkai Járásbíróság megállapította a nő büntetőjogi felelősségét állatkínzás vétségében.

Fotó: Valerie Blanchett on UnsplashFotó: Valerie Blanchett on Unsplash

Az ügyészség hatáskörébe tartozik, hogy az állatok kíméletére és védelmére vonatkozó jogszabályok megsértése esetén a tevékenységtől való eltiltás iránt keresetet indíthat.

Ezzel a jogával élve az ügyészség a Veszprémi Törvényszékhez benyújtott keresetében azt kérte, hogy a bíróság a nőt 2 évre tiltsa el az ebtartástól, mivel nem mutatott az állattartással járó felelősségtudatot, felelőtlen, közönyös, az állatvédelmi szabályokat súlyosan sértő magatartást tanúsított, amely akár arra is alkalmas lett volna, hogy a kutya pusztulásához vezessen. Nem tett eleget annak a kötelezettségének sem, mely szerint az ebet úgy kell tartani, hogy ne veszélyeztethesse más állat, illetve az ember biztonságát.

vehir.hu

További cikkek

Védettségi igazolványért hamisítottak okiratokat kormánytisztviselők
Védettségi igazolványért hamisítottak okiratokat kormánytisztviselők
Hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség három, járási hivatalban dolgozó nő ellen, akiknek együttműködése folytán egyikük hamis védettségi igazolványhoz szeretett volna hozzájutni.
Gazdára váró állatokon segített a Plazma Center
Gazdára váró állatokon segített a Plazma Center
Folytatta karitatív tevékenységét a veszprémi Plazma Center. Az Állatok Világnapja alkalmából a Vackoló Állatvédő Egyesületnek vittek adományokat 100 ezer forint értékben, ezzel is támogatva a menhely munkáját. Videónkban mutatjuk a megható pillanatokat.
Állati volt az állatok világnapja a Veszprémi Állatkertben
Állati volt az állatok világnapja a Veszprémi Állatkertben
A Veszprémi Állatkert is számos programmal készült a világnap alkalmából, ahol a szórakoztató programok mellett a felelős állattartás fontosságára is igyekeztek felhívni a figyelmet.
Felborult egy kisteherautó Veszprémben
Felborult egy kisteherautó Veszprémben
A baleset az Északkeleti útgyűrű és a Budapesti út találkozásánál történt.
Vádat emeltek a veszprémi porcelánszobor megrongálójával szemben
Vádat emeltek a veszprémi porcelánszobor megrongálójával szemben
Kétrendbeli rongálás és garázdaság miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki tavaly nyáron a belváros egyik körforgalmában álló, herendi porcelánból készült életfa szobrot összetörte.