2021. december 2.
//
Melinda névnap

Elhunyt bajtársaikra emlékeztek a veterán repülősök és ejtőernyősök

A Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete hagyományaihoz hűen megemlékezést tartott a feladatteljesítés közben elhunyt bajtársaik emlékére. A pénteki eseményen Dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is részt vett a Táborállás parkban.

Régi hagyomány Veszprémben, hogy a Magyar Honvédség és társszervei megemlékeznek régen elhunyt bajtársaikról és felidézik a katonai szolgálattal együtt járó erényeket és kihívásokat.

E célból péntek délelőtt a Táborállás parki emlékműnél találkoztak a honvdésg helyi és országos vezetői, a haderő tagjai és veterán, nyugállományú katonák, hogy méltó módon leróják tiszteletüket a bajtársaik előtt.

Az ünnepségen jelen volt és beszédet mondott Szűcs Lóránd dandártábornok, a HM Katonai Irányítási és Válságkezelési Főosztály vezetője is, aki kihangsúlyozta, a repülő társadalomra sokan úgy tekintenek, mint a levegő uraira, a modern technológiai térnyerésével pedig egyre inkább felértékelődik az ő tudásuk. Amikor viszont levegőbe emelkedik valaki, kivétel nélkül a gravitáció ijesztő súlyt helyez az ember vállára.

Szűcs Lóránd dandártábornokSzűcs Lóránd dandártábornok

A dandártábornok felidézte azt a tragédiát is, amely 1941. április 12-én történt a jutaspusztai repülőtéren. Ekkor egy délvidéki bevetésre induló gép a felszállás után kigyulladt és a fedélzetén tartózkodó katonákkal együtt lezhant, a balesetben többen hősi halált haltak. A pénteki eseményen az ő, valamint több másik, feladattaeljesítés közben elhunyt honvéd nevét is felolvasták és tisztelegtek előttük.

Az ünnepséget jelenlétével megtisztelte Dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség közelmúltban kinevezett parancsnoka is. Ő beszédének elején egy Szabó Magda idézetettel élve azt mondta: "Azok halnak meg, akik egész életükben semmit nem tettek. Akik cselekvő emberek voltak, azok velünk maradnak."

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz, vezérőrnagyDr. Ruszin-Szendi Romulusz, vezérőrnagy

Ehhez kapcsolódóan kihangsúlyozta, hogy nagy szükség van manapság is az olyan tettekre, amelyek nyomot hagynak, a Magyar Honvédség katonái pedig értik és érzik ennek a fontosságát.

Az ünnepség végén imával tisztelegtek, majd a jelenlévők néma főhajtás mellett megkoszorúzták a parkban felállított emlékművet.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Játékos formában tanulhatnak a közlekedésbiztonságról a veszprémi iskolások
Játékos formában tanulhatnak a közlekedésbiztonságról a veszprémi iskolások
December 3-ig minden veszprémi első és második osztályos tanulónak megmutatják, hogyan kerülhetők el és előzhetők meg a közlekedési balesetek.
Péntekig lehet jelentkezni a középiskolai felvételi vizsgákra
Péntekig lehet jelentkezni a középiskolai felvételi vizsgákra
Péntekig lehet jelentkezni a középfokú felvételi írásbeli vizsgáira - közölte az Oktatási Hivatal (OH) szerdán.
Novemberi hírösszefoglaló: ez történt az ősz utolsó hónapjában Veszprémben
Novemberi hírösszefoglaló: ez történt az ősz utolsó hónapjában Veszprémben
Elkészült és átadott fejlesztések, induló beruházás, fesztiválbejelentés, két halálhír és kézilabda rangadók- ez volt hírportálunk novemberi mérlege.
Az Országgyűlés elrendelte a gyermekvédelmi tárgyú népszavazást
Az Országgyűlés elrendelte a gyermekvédelmi tárgyú népszavazást
Az Országgyűlés kedden elrendelte a kormány által a gyermekvédelmi törvény elfogadása után kezdeményezett népszavazást.
A vizsgálatok alapján I. Andrástól származhat a tihanyi apátság Királykriptájában feltárt csontok egy része
A vizsgálatok alapján I. Andrástól származhat a tihanyi apátság Királykriptájában feltárt csontok egy része
A tihanyi bencés monostort alapító I. András királyhoz és szűkebb családjához tartozhatnak azok a csontok, amelyek szénizotópos vizsgálatának első lépéséről kedden sajtótájékoztatón számoltak be a Bölcsészettudományi Kutatóközpont kutatói.