2022. január 27.
//
Angelika névnap

Bekövetkezett, amire számítani lehetett: Gyurcsányék elérték, hogy Katanics már nem DK-s politikus

Szombaton benyújtotta a kilépési nyilatkozatát Katanics Sándor a Demokratikus Koalíció pártigazgatójának, valamint Gyurcsány Ferenc pártelnöknek. Amögött, hogy a DK helyi embere alig fél év alatt a legerősebb ellenzéki politikus szerepéből a kilépésig jutott el, a zavaros veszprémi előválasztás áll és a demokratikus alapelveket nélkülöző központi pártutasítások sora.

"A DK-ból a mai napon kiléptem. Kilépési nyilatkozatom elküldtem a pártelnöknek és a párt igazgatójának." - Áll Katanics Sándor szombati Facebook-bejegyzésének a végén, az ide vezető út azonban hosszabb és bonyolultabb, mint egy bejegyzés a közösségi médiában.

Februárban érkezett a hír, hogy a DK nem az egyértelműen esélyes Katanicsot, hanem egy ismeretlen helyi ügyvédet, Csonka Balázst indítja az előválasztáson Veszprémben. Katanics már akkor jelezte a közösségi médián keresztül is, hogy nem hagyja ennyiben pártja vezetésének döntését és minden lehetőséget megvizsgál, hogy megmérettethesse magát az előválasztáson. Tiszteletben tartva az ellenzéki pártok által összetákolt összefogás szabályait, azaz, hogy az előválasztás nyertese indulna egyedüli kihívóként a Fidesz jelöltjével szemben a jövő évi országgyűlési választásokon.

Katanics Sándornak a DK színeiben végül erre sem adtak lehetőséget, azaz még az előválasztáson sem engedték indulni, így történhetett meg az, hogy a DK helyett a Civil Bázis Egyesület fogadta köreibe, ők lettek a jelölő szervezet, majd a Momentum jelezte, hogy megadják neki az előválasztáson való elinduláshoz szükséges befogadó nyilatkozatot, sőt támogatják is. Az a Momdentum, akik indulásuk idején az egyik legfontosabb célkitűzésüknek azt fogalmazták meg, hogy jobb- és baloldalon is leváltsák a politikai elitet, most egy több évtizede az MSZP-ben, majd a DK-ban politizáló személynek nyújtottak mentőövet.

Szombati hír, hogy a DK viszont így is megvétózta Katanics regisztrációját a hatpárti összefogáson belül, ráadásul indoklás nélkül tette mindezt.

Vélhetően ez volt az utolsó csepp az amúgy is feszültséggel teli viszonyban Katanics Sándor és a Gyurcsány vezette párt között. A veszprémi politikus a Facebook-on is reagált erre a hírre, amelynek a végén bejelentette, hogy otthagyja a pártot, amelynek azóta tagja, hogy Gyurcsány kivezette az MSZP-ből.

Katanics mellett Zakar Csaba, önkormányzati képviselő és a DK helyi alapszervezetének alelnöke is jelezte kilépését a DK-ból, valamint úgy tudjuk, hogy néhány másik tag is bejelenti a közeljövőben ezt az elhatározását.

Az előválasztásra a regisztráció határideje vasárnap este járt le, a következő napokban pedig talán kiderül, hogy ott lesz-e Katanics Sándor neve az előválasztáson a jelöltek között.

FRISSÍTÉS: Katanics Sándor hétfőn jelentette be, hogy a Választási Bizottság jóváhagyta az indulását az előválasztáson, igaz ez a döntés 72 óráig megtámadható.

vehir.hu

További cikkek

Napirend előtt: veszprémi kilakoltatásokról, késlekedő játszótérről kérdeztek
Napirend előtt: veszprémi kilakoltatásokról, késlekedő játszótérről kérdeztek
A gyulafirátóti játszótérről, a közösségi közlekedés vonzóbbá tételéről és a munkavállalók érdekképviseletéről is szó volt az önkormányzat decemberi közgyűlésén napirend előtt.
Napirend előtt: eltűnt a DK a közgyűlési frakciók közül
Napirend előtt: eltűnt a DK a közgyűlési frakciók közül
Hulladékgazdálkodással, állatkerti szerződéssel és a népesség fogyásával foglalkoztak napirend előtt a közgyűlésben.
Katanics tovább harcol, hogy elindulhasson a választáson
Katanics tovább harcol, hogy elindulhasson a választáson
Petíciót indított a Civil Bázis azért, hogy a jövő évi országgyűlési választáson Katanics Sándort támogassa az ellenzék, mint közös jelöltet Veszprémben.
A veszprémi előválasztás megmutatta, az ellenzéki pártok a Fidesznél csak egymást fúrják jobban
A veszprémi előválasztás megmutatta, az ellenzéki pártok a Fidesznél csak egymást fúrják jobban
Úgy tűnik, mint ahogy annak idején a Dallas is péntekenként hozta az új izgalmakat, a veszprémi ellenzéki előválasztással kapcsolatban is hétvégente jönnek a felszínre új hírek. Ráadásul hétről hétre egyre nagyobb áskálódás és háttérben zajló alkufolyamatok képe kristályosodik ki. Legalábbis ezt tükrözi az a tény, hogy Katanics Sándor indulását az előválasztáson mégis megvétózta a 6 együttműködő pártból 5, ráadásul különösebb indoklás nélkül. Cikkünkben bemutatjuk az érintettek reakcióit, amiből le lehet szűrni, milyen állapotok uralkodnak a "demokratikus" ellenzék oldalán.
Bezárult a kör? Megvan, hogy milyen színekben indul Katanics Sándor az előválasztáson
Bezárult a kör? Megvan, hogy milyen színekben indul Katanics Sándor az előválasztáson
A Civil Bázis Egyesület fogadta be Katanics Sándort, így kvázi civil színekben méretteti meg magát az őszi előválasztáson Veszprémben a pártpolitika szempontjából még mindig DK-s politikus.