2022. október 3.
//
Helga névnap

Kukába vele, vagy mégse?! Fesztiválszemétből műalkotás

Veszprém és a Balaton térsége népszerű célpontja a csobbanásra, természetjárásra és a Balaton-felvidék ízeire vágyó turistáknak. A nyári kikapcsolódást pedig tovább színesítik a környékbeli fesztiválok, zenés programok és gasztronómiai rendezvények, amelyek egyaránt kínálnak alternatívát a jazz kedvelő piknikezőknek, a vízparton borozgató pároknak, a patak-menti fák alatt, éjszakákba nyúlóan táncoló fiataloknak, a hazai pop-rock szcéna legjobbjaiért rajongó tinédzsereknek vagy éppen a kézműves vásáron szemlélődő családoknak.

Azonban ez a vibráló színű, csillogó szappanbuborék is könnyen kipukkanhat, hiszen a felsorolt élmények, a gondtalan szórakozás komoly környezeti terhelést is jelent a programoknak otthont adó területeknek. Minden emberi tevékenység hatással van a környezetre azáltal, hogy használja az erőforrásait, szennyezőanyagokat bocsát a levegőbe, vízbe, talajba és különböző hulladékokat termel. Persze, ez nem azt jelenti, hogy felejtsük el a tömeges szórakozást és mindazt, amit a nyári szabad percek kínálnak, hanem hogy itt az ideje mérlegelnünk, hiszen csinálhatjuk másképpen.

Ahogy David Attenborough az Egy élet a bolygónkon című könyvében megfogalmazta célként: „Újra fel kell fedeznünk, hogyan éljünk fenntarthatóan és ne eltávolodjunk a természettől, hanem újra a részei legyünk.” Attenborough szerint a változások, amelyeket eszközölnünk kell, mindannyiunk hasznára lesznek, tehát bármilyen apró lépés, amit megteszünk ma, azért holnap mindannyian hálásak lehetünk.

A szelektív hulladékgyűjtés az első lépcső, amivel segíthetjük bolygónk egészségének megőrzését. Törekedhetünk az általunk termelt hulladék, szemét csökkentésére, de az olyan eseményeken, mint például a balatoni, népszerű fesztiválokon a fogyasztásunknak elkerülhetetlenül keletkeznek melléktermékei.

Képzeljünk el egy olyan nyaralást, ahol nincs többé szemét! A reggeli kávénkhoz kiöntött tej doboza nem a konyhai kukában landol és a palackos ásványvíz sem kerül az utcai szemetesbe az utolsó korttyal. Este, a fesztiválon megnyitott rizling dugója nem a fűben végzi és nem taposunk többet a szétszórt szilánkokon sem. Viszont szép új világunkban sem változik sajnos növénnyé az elszórt szemét és ebben az idealizált valóságban sem dughatjuk el a Harry Potter világ „Volt-nincs” szekrényébe a feleslegessé vált eszközeinket.

Nem kell varázslat, csak a két kezünk!

A HybridCycle Tiszta Balaton, tiszta művészet! programja keretében a Balaton környékének legnagyobb kulturális és gasztronómiai fesztiváljain már felvette a versenyt a leggyakrabban keletkező hulladéktípusokkal szemben. Idén a Paloznaki Jazz Pikniken fogyasztott borok parafadugói a pultokon elhelyezett gyűjtőpontokba kerültek, ezzel is segítve, hogy egy jobb, hulladékmentes környezetben dúdolhassák a „Lily was here” dallamait Candy Dulferrel a fesztivál látogatói.

A 30. alkalommal megrendezett Művészetek Völgye összművészeti fesztiválon a kézműves alkotások és a zene iránt érdeklődők is találhattak programokat. A HybridCycle a Völgy léptékeihez igazodva hulladékgyűjtő szigeteket is kialakított a rendezvény területén. A hatalmas, színes alu és PET gyűjtőket pedig lelkesen használták a Kapolcsra látogatók a legkisebbektől, a legnagyobbakig.

A gyűjtőpontokat a Balatonfüredi Borhetek borászai is örömmel fogadták, így a térség legkiválóbb nedűit kínáló több hetes eseményen is a fenntarthatóság jegyében gyűlnek a palackokat lezáró dugók, kupakok és kupakzárak.

A gyűjtés célja „a tiszta Balaton és a tiszta művészet”, illetve egyfajta szemléletformálás, hogy minden korosztály könnyedén értelmezhesse újra a környezettudatos szórakozás fogalmát és átértékelje a használati tárgyakhoz fűződő viszonyát, vásárlási szokásait.

Mi lesz a szeméttel?

A gyűjtőpontokba kerülő, feleslegessé vált eszközök a programperiódus végén használati tárgyak és művészeti alkotások képében kapnak lehetőséget egy új életre, hiszen valójában, ami a kukában landol, akár új formában használhatóvá is válhat, ha megtanuljuk nem a felesleget, hanem a lehetőséget látni benne.

A HybridCycle a művészet eszközeivel mutat utat a hagyományosan a szemétbe kerülő használati tárgyak újrafelhasználására, amelyeket a témához kapcsolódó művészeti installációk vagy fiatalok, kisgyerekek alkotásainak képében láthatunk viszont.

A legkisebbek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a HybridCycle együttműködésével szervezett Balatoni Strand Workshopokon ismerkedhettek meg a kreatív újrahasznosítással. Keszthelyen, Ábrahámhegyen, Gyenesdiáson egyedi pénztárcák, füzetek, tároló edények, könyvjelzők és tolltartók készültek a kidobásra ítélt tetra pak, papír, textíl, karton, műanyag alapanyagokból. A 2-2 napos fenntarthatósági alkotó műhely foglalkozásain boldogan vettek részt egy-egy vízicsatát megszakítva a gyerekek, miközben észrevétlenül tanulták meg, hogyan csinálhatnak maguknak vagy éppen családtagjaiknak apró ajándékokat az értéktelennek vélt dobozokból. Ezen a hétvégén még Csopakon találkozhatnak az érdeklődők a workshop foglalkozásokkal.

A rendezvényeken begyűjtött hulladékokból a HybridCycle és a Hybridart Management rezidenciaprogramjának részeként Köveskálon és Mindszentkállán tehetséges fiatal művészek alkotnak a fenntarthatóság jegyében. A résztvevő hazai és külföldi művészek a festői Káli-medence megismerésén kívül, szabadon inspirálódhatnak a csendes, nyugalmat árasztó természeti környezetben, miközben a hulladékok felhasználásával egy helyspecifikus alkotást készítenek el a fenntarthatóság és a képzőművészet ötvözésével.

A programokat követően a kész alkotásokkal több helyszínen is találkozhatnak az érdeklődők: Balatonfüreden, Veszprémben és Budapesten a Brain Baron és az Art Marketen is állítanak ki hulladékból készített műveket.

Hol lehet még gyűjteni?

A HybridCycle a Veszprémi Utcazene Fesztivál és a Veszprémi Állatkert területén is segíti a szelektív hulladékgyűjtést, szeptembertől pedig négy veszprémi általános iskolában indítanak kupakgyűjtő akciót. Az iskolákban az alkotás és a gyűjtés már az első pillanattól találkozik, hiszen a gyerekek a színes kupakokat egy előre elkészített keretrendszerbe gyűjthetik, így a megfelelő helyekre bedobott kupakok végül egy képet rajzolnak majd ki. Hogy pontosan mit is ábrázolnak a veszprémi iskolákban helyet kapó kupak mozaikok az még egyelőre titok, de még néhány nyaralásban és fesztiválokban gazdag hét és az osztálytermekbe visszatérő diákok megláthatják a négy iskola előterében a különleges gyűjtőkereteket.

vehir.hu

További cikkek

Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat
Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat
Svante Pääbo svéd genetikus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az evolúciós genetika területén elért eredményeiért - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.
'Vedd át az irányítást!'
'Vedd át az irányítást!'
Tizenegyedik alkalommal szerveztek sétát Veszprémben a mellrák elleni küzdelem jegyében, ahol a résztvevők által viselt rózsaszín zászlók és szalagok a megelőzés fontosságára is felhívták a figyelmet. A séta elején elhangzott, az elmúlt évben a világon 7,3 millió nőnél diagnosztizálták a kórt, ez közel annyi ember, mint Magyarország lakossága.
Mai naptól lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet
Mai naptól lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet
Ma 0 órakor elindult a 2022. évi népszámlálás. A kérdőív online kitölthető a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül október 1. és 16. között. A kérdőívet interneten kitöltők nyereményjátékban vehetnek részt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) naponta öt darab, egyenként százezer forint értékű vásárlási utalványt sorsol ki közöttük.
Állatvédelmi szakjogász képzés indul az országban
Állatvédelmi szakjogász képzés indul az országban
Hiánypótló, az országban egyedülálló állatvédelmi szakjogászképzést indított a Miskolci Egyetem együttműködésben az Állatorvostudományi Egyetemmel. A miskolci Állam- és Jogtudományi Kar posztgraduális kurzusára jelentkezők betekintést nyerhetnek az állatvédelmi jog és a hozzá kapcsolódó tudományterületekbe. Az Állatorvostudományi Egyetem hozzáadott értékeként pedig a szakterület állatorvosi, pszichológiai, kommunikációs, gazdasági, szociológiai és antropológiai vonatkozásait is megismerhetik a hallgatók.
Az időseket ünnepelték
Az időseket ünnepelték
Zenés műsorral kedveskedett a veszprémi időseknek az Agóra az idősek világnapján pénteken.