2021. november 30.
//
András, Andor névnap

Nyár végéig látogathatók a várbéli egyházi turisztikai attrakciók

Tíznapos programsorozattal ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a Szaléziánum augusztus 20. és 29. között. Ez az utolsó lehetőség, hogy a várbéli egyházi intézmények nyitva lesznek a turisták előtt, utána nagyszabású felújítások kezdődnek.

A felújítások során a Szaléziánum feladatai is változnak majd – hangzott el kedden, az intézményben megrendezett sajtótájékoztatón. Udvardy György katolikus érsek felelevenítette: tíz évvel ezelőtt egyházi körökben nagy bátorságnak tartották, hogy Veszprémben egy igehirdetésre, evangelizációra, a keresztény kultúra emberformáló erejére összpontosító turisztikai központ nyílt. Az idő az akkori érseket, Márfi Gyulát igazolta: a számtalan megvalósult rendezvény mind hozzájárult a Szaléziánum missziójához. 

Ugyanakkor Udvardy rámutatott: az elmúlt évtizedben sokat változott az emberek élete, és ezáltal a turizmus is átalakult, az intézményfenntartóknak pedig követniük kell az igények alakulását. Erre jó lehetőséget ad az, hogy 2023-ban Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa, erre készülve felújítanak számos várbéli épületet, és ez lehetőséget ad az egyes funkciók újragondolására is. Hogy pontosan miként hat ez majd a Szaléziánumra, ami továbbra is turisztikai központként működik majd, egyelőre nem árulta el az érsek.

Porga Gyula polgármester megjegyezte: a város számára az a fontos, hogy olyan intézmények működjenek a várban, amelyek nemcsak a turistáknak jelentenek vonzerőt, hanem a veszprémieket is felcsalogatják a történelmi városközpontba. 

A Szaléziánum az eddig ismert formájában egy tíznapos rendezvénysorozattal búcsúzik augusztus 20. és 29. között, hogy aztán a többi várbéli egyházi intézménnyel együtt itt is elkezdődjenek a felújítási munkálatok.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés a szigorúbb állatvédelmi törvénymódosítást
Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés a szigorúbb állatvédelmi törvénymódosítást
Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít, miután az Országgyűlés kedden elfogadta a fideszes képviselők, köztük Ovádi Péter által benyújtott, az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását.
A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
Vasárnap este közönségtalálkozós vetítést tartottak a Balaton Moziban, Tiszeker Dániel legújabb nagyjátékfilmjét láthatták a nézők, a stábtagokkal közösen.
Kezdődik a madáretetési szezon!
Kezdődik a madáretetési szezon!
A 132. országos énekesmadár-etetési szezon kezdetére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely arra is emlékezteti a lakosságot, hogy a vízimadarakat nem szabad etetni, mert ez tömeges pusztulásukat okozhatja - olvasható az egyesület hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.
Elindult a TÁJTÉKA kutatása a Balaton-felvidéken
Elindult a TÁJTÉKA kutatása a Balaton-felvidéken
Mit jelent az intelligens tájhasználat a régióban, hogyan lehet fenntartható életmódot folytatni itt?
Megnyílt Az év állatvédő óvodája és iskolája 2022 pályázat
Megnyílt Az év állatvédő óvodája és iskolája 2022 pályázat
A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, Ovádi Péter, az Agrárminisztérium Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és Czibik Norbert András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá az Állatorvostudományi Egyetemen. Sótonyi Péter bejelentette: az Egyetem a 2021-es nagy érdeklődésre tekintettel 2022-re is meghirdeti az „Év Állatvédő Óvodája” pályázatot, ezúttal általános iskolás kategóriával is bővítve.